Zie ook onze disclaimer voor dit artikel omdat de studie gefinancierd is door de producent van het gebruikte bietensap. Ik heb de studie toch gepubliceerd omdat ik zelf veel biologische bietensap drink of in zelf geperst sap gebruik en dit wel een opmerkelijke studie vindt. 

Wie advies wilt over hoe het microbioom te verbeteren zou contact op kunnen nemen met deze website: Www.microbiome-Center.nl Voor zowel artsen als individuele burgers staat een groep van artsen en wetenschappers klaar om u een persoonlijk advies te geven.

Zie verder ook in gerelateerde artikelen

3 september 2025: Bron: The journal Free Radical Biology and Medicine. En universiteit van Exeter

Uit een gerandomiseerde studie uitgevoerd aan de universiteit van Exeter met totaal 75 mensen waarvan er 39 jonger dan 30 jaar waren en 36 mensen in de leeftijd van 60 plus en 70 plus blijkt dat slechts twee weken gebruik van bietensap de bloeddruk bij de groep van de ouderen al snel liet dalen. In de groep van de jongere mensen daalde de bloeddruk niet noemenswaardig. 

Hier het grafische abstract gekopieerd uit het studierapport:

Image 1

Uit het persbericht gedeeltelijke alineas vertaald, daaronder het abstract van het gratis te lezen volledige studierapport:

  • Het bloeddrukverlagende effect van nitraatrijk bietensap bij ouderen kan te wijten zijn aan specifieke veranderingen in hun microbioom van de mond, volgens de grootste studie in zijn soort.
  • Onderzoekers van de Universiteit van Exeter voerden de studie uit, gepubliceerd in het tijdschrift Free Radical Biology and Medicine, waarbij de reacties van een groep ouderen werden vergeleken met die van jongere volwassenen.
  • Eerder onderzoek heeft aangetoond dat een nitraatrijk dieet de bloeddruk kan verlagen, wat kan helpen het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.
  • Nitraat is cruciaal voor het lichaam en wordt geconsumeerd als een natuurlijk onderdeel van een groenterijk dieet. Toen de ouderen twee weken lang tweemaal daags een glas geconcentreerde bietensap dronken, daalde hun bloeddruk – een effect dat niet werd waargenomen bij de jongere groep.
  • De nieuwe studie............toont aan dat deze uitkomst waarschijnlijk werd veroorzaakt door de onderdrukking van potentieel schadelijke bacteriën in de mond. Een disbalans tussen nuttige en schadelijke mondbacteriën kan de omzetting van nitraat (rijk aanwezig in groenterijke diëten) in stikstofmonoxide verminderen.
  • Stikstofmonoxide is essentieel voor een gezonde werking van de bloedvaten en daarmee voor de regulering van de bloeddruk.

Auteur van de studie, professor Anni Vanhatalo van de Universiteit van Exeter, zei: "We weten dat een nitraatrijk dieet gezondheidsvoordelen heeft, en dat ouderen minder stikstofmonoxide aanmaken naarmate ze ouder worden. Ze hebben ook vaak een hogere bloeddruk, wat in verband kan worden gebracht met cardiovasculaire complicaties zoals een hartaanval en beroerte. Het stimuleren van ouderen om meer nitraatrijke groenten te eten, kan op de lange termijn aanzienlijke gezondheidsvoordelen opleveren. Het goede nieuws is dat als u geen bieten lust, er veel nitraatrijke alternatieven zijn, zoals spinazie, rucola, venkel, selderij en boerenkool.">>>>>>>lees verder op de website van de universiteit van Exeter

Het volledige studierapport is gratis in te zien of te downloaden, klik daarvoor op de titel van het abstract:

Free Radical Biology and Medicine

Volume 238, October 2025, Pages 682-696
Free Radical Biology and Medicine

Ageing modifies the oral microbiome, nitric oxide bioavailability and vascular responses to dietary nitrate supplementation

https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2025.07.002Get rights and content
Under a Creative Commons license
Open access

Highlights

  • Ageing modulates responsiveness to dietary nitrate supplementation.
  • Oral microbiomes of young and older adults differed after nitrate supplementation.
  • Blood pressure decreased only in older adults after nitrate supplementation.
  • Decrease in Prevotella-dominated microbiome was associated with increased nitrite.
  • Nitrate enhances cardiovascular health in older age through changes in oral microbiome.

Abstract

This study evaluated whether changes in the oral microbiome in response to dietary nitrate and antiseptic mouthwash treatments were related to changes in nitric oxide bioavailability and vascular function. Thirty-nine young (18–30 years) and thirty-six older (67–79 years) males and females completed a placebo-controlled, double-blind cross-over intervention including three 2-week conditions separated by 2-week washouts: placebo beetroot juice (PL), nitrate-rich beetroot juice (BR) and antiseptic mouthwash (MW). The oral microbiomes of young and older adults responded differently to BR (post BR non-metric multidimensional scaling P = 0.01), while the oral microbiomes of both age groups were unaffected by PL and MW interventions. Older people, who had elevated baseline mean arterial pressure (MAP; 95 ± 9 mmHg) compared to young adults (87 ± 7 mmHg, P < 0.001), showed decreased brachial MAP (−4±4 mmHg, P = 0.003) after BR while this effect was absent in the young. Flow mediated dilatation (FMD) variables were not affected by the interventions in older adults, while in the young there was a difference in changes (from pre to post) in ΔFMD% between the MW and BR conditions (P = 0.04). Decreased blood pressure in older adults correlated with increased plasma nitrite concentration (change in central MAP vs. [NO2r = −0.41, P = 0.02), which in turn correlated with decreases within the co-occurring module of bacteria dominated by the genus Prevotella (P. intermedia r = −0.72, P = 0.001; P. dentalis r = −0.88, P < 0.0001; Crassaminicella sp. SY095 r = −0.81, P < 0.0001). Greater blood pressure benefits from supplemental dietary nitrate in older compared to younger people are mediated primarily by the suppression of potentially harmful oral bacteria, that have been associated with ammonia production.

Outline

  1. Highlights
  2. Abstract
  3. Graphical abstract
  4. Keywords
  5. 1. Introduction
  6. 2. Results
  7. 3. Discussion
  8. 4. Materials and methods
  9. CRediT authorship contribution statement
  10. Declaration of conflicts
  11. Acknowledgments
  12. Appendix A. Supplementary data
  13. References

References

Cited by (0)


Plaats een reactie ...

Reageer op "Bietensap verlaagt de bloeddruk bij ouderen door het veranderen van het microbioom in de mond"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Bietensap verlaagt de bloeddruk >> Mensen die meer kruisbloemige >> ultrabewerkt voedsel geeft >> Rogge houdt door hoge vezelgehalte >> Vitamine D kan ontstaan van >> Calciumrijke voeding en calcium >> Koolsoorten en broccoli, bloemkool, >> Ultra bewerkt voedsel blijkt >> 60 plussers die dagelijks >> Broccoli blijkt risico op >>