30 april 2022: Bron: Nieuwsbrief van Winclove
Een interessant artikel uit de nieuwsbrief van Winclove dat ik hier ongewijzigd plaats:
Het effect van voeding en supplementen op PDS
Voeding kan een trigger zijn bij PDS. Aanpassing van voeding of het gebruik van bepaalde supplementen kan echter klachten verlichten.
De meeste PDS-patiënten zien een verband tussen de voeding die zij eten en hun PDS-symptomen. Als gevolg daarvan vermijden zij vaak bepaalde voedingsmiddelen, wat geassocieerd wordt met een lagere kwaliteit van leven.(1) Hoewel sommige voedingsmiddelen symptomen kunnen uitlokken, kunnen andere juist zorgen voor verlichting ervan. De afgelopen jaren zijn diverse diëten en voedingssupplementen wetenschappelijk onderzocht op hun effect op PDS-klachten. Twee wetenschappers van het Department of Nutritional Sciences van het King’s College in Londen hebben de uitkomsten van deze onderzoeken op een rij gezet, waardoor duidelijk wordt wat kan helpen en wat waarschijnlijk niet.(2)
Aloë vera
Aloë is een grote familie van vetplanten. De soort Aloë barbadensis miller, ook bekend als Aloë vera, heeft naast immunomodulerende eigenschappen mogelijk ook prebiotische eigenschappen. Daardoor zou een Aloë barbadensis supplement het aantal bifidobacteriën en de hoeveelheid korteketenvetzuren in de darmen kunnen stimuleren. Omdat bij PDS vaak sprake is van verminderde hoeveelheden bifidobacteriën, is onderzocht of het zinvol is om dit in te zetten. Verschillende RCT’s laten echter geen effect zien van Aloë vera op de symptomen van PDS of de kwaliteit van leven.
Pepermuntolie
Pepermuntolie, afkomstig van de plant Mentha X piperata L, bevat het actieve ingrediënt L-menthol dat de gladde spieren in de darmen kan ontspannen, wat zou kunnen helpen om buikklachten te verminderen. Omdat pepermuntolie ook de kringspier tussen de slokdarm en de maag kan ontspannen, wordt het verpakt in capsules, zodat de olie pas lager in de darmen vrijkomt. Mensen met PDS hebben vaak last van buikkrampen, die verlicht kunnen worden met pepermuntolie.
Een grote hoeveelheid wetenschappelijke onderzoeken, waaronder systematic reviews en meta-analyses, laat zien dat pepermuntolie veilig is en PDS-klachten, zoals buikpijn, kan verlichten.
Probiotica
Probiotica kunnen PDS-symptomen beïnvloeden doordat het de darmmicrobiota kan moduleren en daarmee de productie van metabolieten door de darmbacteriën kan stimuleren. Daarnaast kunnen ze het immuunsysteem beïnvloeden, evenals het centrale en het zenuwstelsel van de darmen. Dit kan leiden tot veranderingen in de darmmotiliteit, ontsteking en extreme gevoeligheid van de darmen. Een groeiende hoeveelheid wetenschappelijke onderzoeken laat zien dat specifieke probiotische bacteriestammen of combinaties van bacteriestammen de klachten bij PDS kunnen verbeteren. De klachten nemen af in zowel heftigheid als in duur.
Vezels en prebiotica
Voedingsvezels kunnen de ontlasting zachter maken, indikken en volume geven. Fermenteerbare vezels, prebiotica, beïnvloeden de samenstelling van de darmmicrobiota en de metabolieten die zij produceren.
Van de niet-fermenteerbare voedingsvezels kunnen de oplosbare soorten zoals psyliumzaad de symptomen van PDS, met name buikpijn, significant verminderen, in tegenstelling tot de niet-oplosbare.
Prebiotica bleken weliswaar de hoeveelheid bifidobacteriën in de darmen te doen toenemen, maar zorgden niet voor een grotere afname van buikpijn, een opgeblazen gevoel en winderigheid dan een placebo. Een vergelijking van twee verschillende vormen van fructanen (prebiotica) liet zien dat de mate van winderigheid toenam bij fructanen van het inulinetype en juist afnam bij fructanen die niet tot het inulinetype behoren. Het type prebiotica is dus van invloed op de mate waarin klachten verlicht worden.
Gezond eten
De meeste richtlijnen voor de behandeling van PDS adviseren gezonde voeding als onderdeel van de eerstelijnsbehandeling. Dit advies is vooral gebaseerd op observationeel onderzoek, omdat er geen onderzoeken gedaan zijn waarbij het effect van een gezond eetpatroon op PDS vergeleken is met een controledieet. In de praktijk blijkt echter dat veel mensen met PDS het lastig vinden om een gezond voedingspatroon aan te houden, omdat bepaalde voedingsmiddelen – ook gezonde, zoals volkoren brood, peulvruchten, fruit en zuivel – klachten kunnen uitlokken. Hoewel aanpassing van het voedingspatroon weliswaar een eenvoudige en effectieve manier blijkt te zijn om PDS-klachten te verminderen, kan dit leiden tot tekorten aan bepaalde voedingsstoffen.
Laag FODMAP-dieet
Fermenteerbare oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen (FODMAPs) zijn in staat om de hoeveelheid water in de dunne darm te vergroten evenals de productie van gas door de microbiota. Hierdoor ontstaan darmklachten bij mensen met PDS. Daarom is het doel van een FODMAP-dieet het verlagen van de inname van FODMAPs om zo ook klachten te verminderen. Omdat per PDS-patiënt kan verschillen welke FODMAPs klachten uitlokken, wordt door middel van eliminatie-provocatie uitgezocht welke FODMAPs de boosdoener zijn, zodat uiteindelijk alleen die weggelaten kunnen worden.
Uit wetenschappelijke onderzoek wordt duidelijk dat een laag FODMAP-dieet de algemene symptomen van PDS kan verbeteren. Het kan echter zorgen voor veranderingen van de microbiota, zoals afname van het aantal bifidobacteriën, omdat FODMAPs prebiotische eigenschappen hebben. Door gelijktijdig een probioticum te gebruiken, kan een deel van deze veranderingen teniet worden gedaan. Een andere uitdaging is dat het FODMAP-dieet kan leiden tot tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Daarom kan een laag FODMAP-dieet het beste gevolgd worden onder begeleiding van een gespecialiseerde diëtist.
Glutenvrij dieet
Het is bekend dat tarwe een trigger kan zijn voor mensen met PDS. Daarom is er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar welke stoffen in tarwe precies de klachten veroorzaken: dit zouden zowel het eiwit gluten kunnen zijn als fructanen (fructanen vallen zowel onder de prebiotica als de FODMAPs). Uit een onderzoek waarbij zowel gluten, fructanen als een placebo vergeleken werden, bleek dat alleen de fructanen voor klachten zorgden. Het lijkt er dus op dat niet zozeer gluten, als wel andere bestanddelen van tarwe zoals fructanen een probleem kunnen zijn voor mensen met PDS.
Geen one size fits all-oplossing
Van bepaalde diëten en voedingssupplementen die belangrijke pathofysiologische aspecten van PDS lijken te kunnen beïnvloeden, is aangetoond dat ze verlichting van klachten geven. Omdat bij PDS echter diverse factoren een rol kunnen spelen, zal niet slechts één dieet of één supplement effectief zijn voor álle PDS-patiënten. Reduce PDS is een Nederlandse aanpak van PDS gebaseerd op shared decision making. Hierbij kan de patiënt kiezen uit 11 verschillende behandelopties, waaronder een aantal van de hierboven beschreven diëten en supplementen. Op deze manier kan de patiënt samen met zijn zorgprofessional bepalen welke behandeling het beste past.
Referentie
1. Melchior C, Algera J, Colomier E, Törnblom H, Simrén M, Störsrud S. Food Avoidance and Restriction in Irritable Bowel Syndrome: Relevance for Symptoms, Quality of Life and Nutrient Intake. Clin Gastroenterol Hepatol Off Clin Pract J Am Gastroenterol Assoc. 2021 Jul 3;S1542-3565(21)00715-1.
Gerelateerde artikelen
- Ultra bewerkt voedsel blijkt kans op chronische ontstekingen in de darmen te veroorzaken die op hun beurt darmkanker laten ontstaan
- 60 plussers die dagelijks alcohol drinken, lopen een groter risico op vroegtijdig overlijden, met name als gevolg van kanker of hart- en vaatziekten.
- Broccoli blijkt risico op kanker sterk te verminderen blijkt uit meta-analyse van 37 studies waaronder 23 case control studies
- Olijfolie dagelijks vermindert de kans om te overlijden aan dementie - Alzheimer ongeacht voedingspatroon van de deelnemer blijkt uit 28 jarige studie onder 92 383 volwassenen
- Mediterrane dieet staat op de eerste plaats in Amerikaanse overzichtlijst als beste dieet om te volgen en met beste resultaten
- Gezondheidsraad adviseert meer plantaardige voeding en minder vlees en zuivel en eieren te eten.
- Plantaardige voeding en bewegen stopt ziekteprogressie van reumatische klachten en artrose en geneest vaak ook, bewijst recente Nederlandse studie
- Mediterraan dieet plus olijfolie voorkomt significant borstkanker en ook minder agressieve vorm van borstkanker, blijkt uit subanalyse van grote langjarige studie naar risico op hart- en vaatziektes bij vrouwen uit hoge risicogroep copy 1
- Gepersonaliseerd dieet gesplitst in het eiwitdieet en onverzadigdvetdieet dat is afgestemd op de persoonlijke stofwisseling had meer effect op hart- en vaatgezondheid en de bloedsuikerwaarden dan algemene voedingsadviezen blijkt uit Nederlands onderzoek
- Sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals voorverpakte soepen, sauzen, diepvriespizza's, kant-en-klare maaltijden en pleziervoedsel zoals hotdogs, frisdrank, enz. veroorzaken kanker en leidt tot eerder overlijden aldus nieuwe grote studies
- Vitamine D-suppletie met of zonder omega 3-vetzuren, verminderde op 5 jaar auto-immuunziekten met 22 procent, terwijl omega 3-vetzuursuppletie met of zonder vitamine D het aantal auto-immuunziekten met 15 procent verminderde
- Mensen die regelmatig fruit eten hebben minder last van depressies dan mensen die minder fruit eten en meer hartige hapjes die daarentegen meer angst kennen en depressieve gevoelens
- Dieet met veelal onbewerkt voedsel met verse producten en volkoren granen, magere zuivel en magere eiwitbronnen blijkt depressiviteit te kunnen voorkomen.
- Ongezonde leefstijl waaronder roken, voedingspatroon, en ook stress en leefomgeving bepalen diversiteit van darmmicrobioom en zijn gerelateerd aan meer ziek zijn, korter leven. Omgekeerd: een gezonde diverse darmflora geeft langer en gezonder leven.
- Het effect van voeding en supplementen op prikkelbare darm syndroom (PDS) kan verbeterd worden door bepaalde voeding wel en niet te eten.
- Dieet: Een optimaal voedingspatroon (Mediterraan dieet) kan jongere mensen 10 tot 13 jaar langer leven geven in vergelijking met een Westers dieet
- Koffie bevordert gezondheid en enkele koppen per dag vermindert risico op sterfte door alle oorzaken met 27 procent. Blijkt uit grote langjarige studie
- Vitamine D en de kans op het krijgen van huidkanker van het type melanoom. Een reviewstudie met uitleg over recente ontwikkelingen. copy 1
- Kytogeen dieet bij patienten met eierstokkanker en endometriosekanker verbetert fysiek functioneren, vergroot de energie, vermindert vermoeidheid, en vermindert hongergevoel.
- probiotica - melkzuurbacterien verbeteren constipatie bij patiënten met de ziekte van Parkinson.
- Onderzoeksproject laat dringende noodzaak zien voor aanleren gezond gedrag op basisschool. BMI (body-mass index) bij kinderen op een gezonde basisschool was na vier jaar veel beter vergeleken met kinderen op de controlescholen
- patiënten met reuma, diabetes of aderverkalking kunnen met overwegend plantaardig dieet zichzelf gezonder eten blijkt mer en meer uit grote studies
- Fruit en groenten met veel flavonoiden (appels, broccoli, bosbessen, groene thee enz.) voorkomen sterftekans aan kanker en hart- en vaatziektes blijkt uit groot en langjarig bevolkingsonderzoek
- Elk mens verwerkt voeding weer anders. De darmflora is veel gevarieerder dan gedacht blijkt uit groot wetenschappelijk onderzoek
- vitamin D3 (cholecalciferol, 2000 IU/d) vermindert het ontstaan van gevorderde uitgezaaide vormen van kanker. Echter bij dikke en obese mensen is er geen statistisch significant verschil
- Vitamine D suppletie plus Omega-3 vetzuur vermindert niet statistisch significant het risico op kanker (793 vs 824 nieuwe diagnoses). Blijkt uit placebo gecontroleerde 5-jarige studie onder 25871 volwassenen van 50 jaar of ouder.
- Dagelijks gebruik van volkorenproducten - graanvezels voorkomen primaire leverkanker blijkt uit groot Amerikaans bevolkingsonderzoek
- Minder vlees, meer groente kan zowel de mens als de wereld redden, blijkt uit groot internaionaal onderzoek van groep van wetenschappers.
- Leefstijl speelt zeker een rol in het risico op het krijgen van cognitieve stoornissen en dementie - Alzheimer waarvan voeding de belangrijkste factor lijkt.
- Biologische geteelde voeding (groenten, vlees, vis en fruit) voorkomt kanker met 25 procent in vergelijking met standaard geteelde groenten en fruit
- PURE dieet adviseert 7 groepen van voeding waaronder ook soms vlees en zuivel te gebruiken op basis van studiepublicaties
- Wanneer het voedingspatroon voor 10 procent of meer bestaat uit junkfood zoals snacks, frisdrank enz. geeft dit een kans van 12 procent op het krijgen van kanker
- Dagelijks wat noten eten voorkomt diabetes 2, hart- en vaatziektes en ook kanker met 15 tot 40 procent blijkt uit grote reviewstudie
- Fruit en groenten voorkomen heupfracturen. 5 porties per dag versus nagenoeg niets geeft verschil van 88 procent risico op breken van heup.
- Plantaardig dieet vermindert de bloedwaarden hemoglobin A1c (HbA1c) en glucose bij diabetici blijkt uit meta analyse van 6 relevante studies
- Dieet heeft grote invloed op twee specifieke genetische afwijkingen bewijst deelstudie uit GECCO - de Genetics and Epidemiology of Colorectal Cancer Consortium (GECCO) - bij het risico op specifiek darmkanker.
- Het Driesdieet
- Gersondieet
- Het Houtsmullerdieet, wat houdt dat in?
- Moermandieet
- Dean Ornish dieet als preventie van kanker en hart - en vaatziekten
- Diëten - voeding als preventie van kanker:
Plaats een reactie ...
Reageer op "Het effect van voeding en supplementen op prikkelbare darm syndroom (PDS) kan verbeterd worden door bepaalde voeding wel en niet te eten."