Raadpleeg ook literatuurlijst preventie van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar

6 december 2018: Bron; The Lancet

Ook als preventie van zogeheten cognitieve stoornissen en dementie - Alzheimer speelt een gezonde leefstijl een grote rol waarbij voeding de voornaamste rol blijkt te spelen. Vooral vis en bepaalde groenten springen eruit. Waarschijnlijk omdat deze veel foliumzuur, flavonoïden en vitamine D geven. Het Mediterranedieet komt er goed uit.

Afbeeldingsresultaat voor images of mediterranean diet

Source: Why is the Mediterraneandiet so special.

Hier het vrij vertaalde abstract zoals in The Lancet gepubliceerd in deze publicatie van een grote reviewstudie: 

Nutrition and prevention of cognitive impairment

Voeding is een belangrijke leefstijlfactor die het risico op toekomstige cognitieve stoornissen en dementie kan beïnvloeden. Sommige, maar niet altijd significante gegevens (meestal uit observatie studies en niet vaak uit klinische onderzoeken) tonen aan dat er een preventieve beschermende associatie is tussen bepaalde voedingsstoffen (bijv. Folaat, flavonoïden, vitamine D en bepaalde lipiden) of voedselgroepen (bijv. Schaal- en schelpdieren, groenten, en fruit, en mogelijk matige consumptie van alcohol en cafeïne) en de cognitieve uitkomsten bij oudere mensen.

Voor sommige voedingsstoffen en voedselgroepen kan de bescherming groter zijn bij personen met tekorten aan bepaalde voedingsstoffen of een genetische aanleg voor cognitieve stoornissen. Identificatie van mogelijk verschillende associaties tussen dergelijke subgroepen moet een prioriteit zijn voor toekomstig onderzoek.

Op dit moment is het bewijs van een verband tussen voeding en cognitieve uitkomsten op de een of andere manier sterker voor gezonde voedingspatronen, zoals het mediterrane dieet, dan voor individuele voedingsstoffen en voedselgroepen, mogelijk vanwege de cumulatieve gunstige effecten van de vele ingrediënten in deze diëten.

Een andere gerelateerde studie aan dit onderwerp bewijst dat kunstmatige zoetstoffen in drankjes een groter risico geven op o.a. dementie - Alzheimer: 

Sugar- and Artificially Sweetened Beverages and the Risks of Incident Stroke and Dementia

Het abstract van de Lancet studie staat hieronder maar beter lees het studierapport: Nutrition and prevention of cognitive impairment

Hier het abstract:

evidence of an association between nutrition and cognitive outcomes is somehow stronger for healthy dietary patterns, such as the Mediterranean-type diet, than for individual nutrients and food groups, possibly because of the cumulative beneficial effects of the many ingredients in these diets.

Review| Volume 17, ISSUE 11, P1006-1015, November 01, 2018

Nutrition and prevention of cognitive impairment

Published:September 20, 2018DOI:https://doi.org/10.1016/S1474-4422(18)30338-7

Summary

Nutrition is an important lifestyle factor that can modify the risk of future cognitive impairment and dementia. Some, but not conclusive, evidence (mostly from observational studies and infrequently from clinical trials) exists of a protective association between certain nutrients (eg, folate, flavonoids, vitamin D, and certain lipids) or food groups (eg, seafood, vegetables, and fruits, and potentially moderate alcohol and caffeine consumption) and cognitive outcomes in older people. For some nutrients and food groups, protection might be greater in individuals with either deficiencies in certain nutrients or a genetic predisposition to cognitive impairment. Identification of potentially different associations between such subgroups should be a priority for future research. At present, evidence of an association between nutrition and cognitive outcomes is somehow stronger for healthy dietary patterns, such as the Mediterranean-type diet, than for individual nutrients and food groups, possibly because of the cumulative beneficial effects of the many ingredients in these diets. Multidomain interventions (including a nutrition component) might also hold some promise for the prevention of cognitive impairment and dementia, but their effectiveness is still uncertain. Use of advanced technologies for nutrition assessment (eg, metabolomics and innovative methods of dietary intake assessment) and recently identified biomarkers of nutrition and neurobiological outcomes will be important to achieve this goal.

Plaats een reactie ...

Reageer op "Leefstijl speelt zeker een rol in het risico op het krijgen van cognitieve stoornissen en dementie - Alzheimer waarvan voeding de belangrijkste factor lijkt."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

60 plussers die dagelijks >> Broccoli blijkt risico op >> Olijfolie dagelijks vermindert >> Mediterrane dieet staat op >> Gezondheidsraad adviseert >> Plantaardige voeding en bewegen >> Mediterraan dieet plus olijfolie >> Gepersonaliseerd dieet gesplitst >> Sterk bewerkte voedingsmiddelen >> Vitamine D-suppletie met of >>