18 juli 2022: Published online by Cambridge University Press:  26 May 2022

Frequentie van fruitconsumptie en hartig tussendoortje voorspellen psychische gezondheid.

Uit een zogeheten cross-sectioneel online onderzoek bij 428 volwassenen blijkt dat mensen die regelmatig veel fruit eten veel minder last hebben van depressieve gevoelens en symptomen van depressiviteit in vergelijking met mensen die minder fruit eten maar meer hartige tussendoortjes. De mensen die kiezen voor hartige tussendoortjes kennen meer angsten en meer symptomen van depressiviteit. En dat verschil was behoorlijk groot blijkt uit een zogeheten cross-sectioneel online onderzoek waarbij vragenlijsten online werden gebruikt. 

  • Stapsgewijze meervoudige regressie toonde aan dat frequentere consumptie van fruit geassocieerd was met verminderde symptomen van depressie (β = –0·109, P = 0,025) en een groter positief psychisch welbevinden (β = 0,187, P <0,001).
  • Omgekeerd was vaker hartig snacken geassocieerd met verhoogde angst (β = 0,127, P = 0,005). Verder bleek uit bemiddelingsanalyses dat frequentere consumptie van hartige snacks geassocieerd was met verhoogde symptomen van depressie, stress, angst en verminderd psychologisch welzijn, via een toename van cognitieve storingen (ps < 0,001).
Volgens de onderzoekers bieden deze resultaten nieuwe inzichten in de onafhankelijke associaties tussen bepaalde soorten voedsel en psychologische gezondheid, en de psychologische mechanismen die deze kunnen bemiddelen. Er is nu meer werk nodig om causaliteit vast te stellen en te bepalen of deze aanpasbare voedingsdoelen kunnen zijn die onze psychologische gezondheid direct (en indirect) kunnen beïnvloeden.

Het voilledige studierapport is gratis in te zien of te downloaden, klik daarvoor op de titel van het abstract:


Abstract

While there is growing interest in the link between diet and psychological health, there is a surprising lack of studies investigating the precise associations between nutrient-rich foods (such as fruit and vegetables) v. nutrient-poor foods (such as energy-dense savoury and sweet snacks), and psychological health. Similarly, the psychological processes underpinning the relationship between dietary intake and psychological health remain unclear. Hence, the present study aimed to explore the relationship between dietary consumption and psychological health, with cognitive processes as a theoretical mediator. This cross-sectional online study included 428 healthy adults (53 % female; mean age = 39·7 years, SD = 13·0), with participants completing a range of validated questionnaires measuring dietary habits and psychological health. Stepwise multiple regression revealed that more frequent consumption of fruit was associated with reduced symptoms of depression (β = –0·109, P = 0·025) and greater positive psychological wellbeing (β = 0·187, P < 0·001). Conversely, more frequent savoury snacking was associated with increased anxiety (β = 0·127, P = 0·005). Further, mediation analyses revealed that more frequent consumption of savoury snacks was associated with increased symptoms of depression, stress, anxiety and reduced psychological wellbeing, via an increase in cognitive failures (ps < 0·001). These results provide new insights on the independent associations between certain types of food and psychological health, and the psychological mechanisms that may mediate these. Further work is now required to establish causality and determine whether these may represent modifiable dietary targets that can directly (and indirectly) influence our psychological health.

Check for updates
Creative Commons
Creative Common License - CCCreative Common License - BY
This is an Open Access article, distributed under the terms of the Creative Commons Attribution licence (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/), which permits unrestricted re-use, distribution and reproduction, provided the original article is properly cited.
Copyright
© The Author(s), 2022. Published by Cambridge University Press on behalf of The Nutrition Society

Plaats een reactie ...

Reageer op "Mensen die regelmatig fruit eten hebben minder last van depressies dan mensen die minder fruit eten en meer hartige hapjes die daarentegen meer angst kennen en depressieve gevoelens"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

60 plussers die dagelijks >> Broccoli blijkt risico op >> Olijfolie dagelijks vermindert >> Mediterrane dieet staat op >> Gezondheidsraad adviseert >> Plantaardige voeding en bewegen >> Mediterraan dieet plus olijfolie >> Gepersonaliseerd dieet gesplitst >> Sterk bewerkte voedingsmiddelen >> Vitamine D-suppletie met of >>