22 september 2020: Universiteit van Maastricht

Kinderen worden gezonder als ze op school gezond lunchen, gevarieerd bewegen en in de klas leren over gezond gedrag. Dat blijkt uit het project Gezonde Basisschool van de Toekomst (GBT), waarvan op dinsdag 22 september de eindresultaten bekend worden gemaakt tijdens een symposium in Venlo. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht vergeleken vier jaar lang ruim 2200 kinderen van vier projectscholen en vier reguliere scholen. Zij schrokken van de grote verschillen in gezondheid bij kinderen op deze scholen en doen een dringende oproep richting beleidsmakers, schoolbesturen en overheden: niets doen is geen optie.

De universiteit van Maastricht deed vier lang onderzoek op vier basisscholen naar het effect van een gezonde lunch en minimaal 1 uur bewegen / sporten per dag. Zie o.a. dit praktijkverhaal: De Gezonde Basisschool van de Toekomst

Dit schrijft de universiteit van Maastricht o.a. op hun website bij de presentatie van de resultaten van het onderzoek:

Resultaten Gezonde Basisschool van de Toekomst

Het langjarige GBT-project vond plaats in de Zuid-Limburgse regio Parkstad. Dat is een gebied met relatief grote gezondheidsproblematiek onder de bevolking. De onderzoekers zagen dat de BMI (body-mass index) bij kinderen op een gezonde basisschool na vier jaar veel beter was vergeleken met kinderen op de controlescholen. GBT-kinderen hebben stuk voor stuk een gezonder gewicht, terwijl het gewicht van kinderen op de controlescholen daarentegen alleen maar, soms zelfs schrikbarend, toenam. Buikomvang is een nog belangrijker voorspeller van chronische ziekten als diabetes of hart- en vaatziekten dan het gewicht uitgedrukt in BMI, omdat het de mate van buikvet weergeeft. Buikvet geeft extra risico op diabetes en hoge bloeddruk. Ook de buikomvang verbetert (minder buikvet dus) aanzienlijk bij kinderen op de gezonde basisscholen. Qua voedingsmiddelen valt op de GBT-scholen een spectaculaire toename van het drinken van water op school waar te nemen, in plaats van zoete drankjes. Wat ook opvalt, is dat de sfeer in de klas verbetert. Er is minder pestgedrag op een gezonde basisschool.

Over dit project van de universiteit van Maastricht is al veel geschreven en gepubliceerd. Vorig jaar deed staatssecretaris Paul Blokhuis de toezegging om te kijken of de aanpak van Maastricht ook landelijk uitgerolt zou kunnen worden: 

Onderzoek naar landelijke uitrol Gezonde Basisschool van de Toekomst

De Gezonde Basisschool van de Toekomst was dinsdag 19 november 2019 te zien in het NOS Jeugdjournaal. Bekijk hier het nieuwsitem. 

Een ander wetenschappelijk rapport van de universiteit van Wageningen: Het stimuleren van gezonde voedselkeuzes Onderzoek gericht op schoolkantines en zorginstellingen bevestigt dat het aanbieden van gezonde voeding op scholen, ook op middelbare scholen een groot effect kan hebben. 


Plaats een reactie ...

Reageer op "Onderzoeksproject laat dringende noodzaak zien voor aanleren gezond gedrag op basisschool. BMI (body-mass index) bij kinderen op een gezonde basisschool was na vier jaar veel beter vergeleken met kinderen op de controlescholen"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

60 plussers die dagelijks >> Broccoli blijkt risico op >> Olijfolie dagelijks vermindert >> Mediterrane dieet staat op >> Gezondheidsraad adviseert >> Plantaardige voeding en bewegen >> Mediterraan dieet plus olijfolie >> Gepersonaliseerd dieet gesplitst >> Sterk bewerkte voedingsmiddelen >> Vitamine D-suppletie met of >>