2 maart 2009: Bron: 1: J Natl Cancer Inst. 2009 Feb 24. [Epub ahead of print]
Dagelijks matig alcohol drinken (meer dan 2 glazen per dag) vergroot kansen op bepaalde vormen van kanker bij vrouwen en vergroot vooral de kansen op borstkanker en mond- en keelkanker en strottenhoofdkanker blijkt uit groot bevolkingsonderzoek in Groot Britannie onder ruim 1 miljoen - 1 280 296 vrouwen van middelbare leeftijd. Hier de resultaten voor u zo goed als letterlijk vertaald.
RESULTATEN: Gedurende een gemiddelde followup periode van 7,2 jaar kregen 68 775 vrouwen (van de 1 280 296 gevolgde vrouwen) een vorm van kanker. Er is een verband tussen stijgende alcoholconsumptie en grotere kans op vormen van kanker in het mond- en keelgebied gebaseerd op 1 glas meer per dag dan de gemiddelde alcoholconsumptie (stijging per 1 glas per dag meer = voor het mond- en keelgebied 29%, 95% CI = 14% to 45%, P(trend) < .001), slokdarmkanker (22%, 95% CI = 8% to 38%, P(trend) = .002), strottenhoofdkanker (44%, 95% CI = 10% to 88%, P(trend) = .008), rectumkanker (10%, 95% CI = 2% to 18%, P(trend) = .02), leverkanker (24%, 95% CI = 2% to 51%, P(trend) = .03), borstkanker (12%, 95% CI = 9% to 14%, P(trend) < .001), en totale kankersoorten (6%, 95% CI = 4% to 7%, P(trend) < .001). De trends waren gelijk bij vrouwen die exclusief wijn dronken of andere vormen van alcoholhoudende dranken. Voor kanker van het bovenste spijsverteringsorganen en spijsverteringswegen was het verband tussen alcohol beperkt tot ook de rokers onder de drinkers, en met weinig of geen verschil voor alcohol gebruik onder de niet rokers en gestopte rokers. (P(heterogeneity) < .001). Stijgend alcohol gebruik werd geassocierd met een lichte daling van schildklierkanker (P(trend) = .005), non-Hodgkin lymphoma (P(trend) = .001), en nierkanker (P(trend) = .03).
Moderate Alcohol Intake and Cancer Incidence in Women.
Affiliation of authors: Cancer Epidemiology Unit, University of Oxford, Oxford, UK.
Background With the exception of breast cancer, little is known about the effect of moderate intakes of alcohol, or of particular types of alcohol, on cancer risk in women. Methods A total of 1 280 296 middle-aged women in the United Kingdom enrolled in the Million Women Study were routinely followed for incident cancer. Cox regression models were used to calculate adjusted relative risks and 95% confidence intervals (CIs) for 21 site-specific cancers according to amount and type of alcoholic beverage consumed. All statistical tests were two-sided. Results A quarter of the cohort reported drinking no alcohol; 98% of drinkers consumed fewer than 21 drinks per week, with drinkers consuming an average of 10 g alcohol (1 drink) per day. During an average 7.2 years of follow-up per woman 68 775 invasive cancers occurred. Increasing alcohol consumption was associated with increased risks of cancers of the oral cavity and pharynx (increase per 10 g/d = 29%, 95% CI = 14% to 45%, P(trend) < .001), esophagus (22%, 95% CI = 8% to 38%, P(trend) = .002), larynx (44%, 95% CI = 10% to 88%, P(trend) = .008), rectum (10%, 95% CI = 2% to 18%, P(trend) = .02), liver (24%, 95% CI = 2% to 51%, P(trend) = .03), breast (12%, 95% CI = 9% to 14%, P(trend) < .001), and total cancer (6%, 95% CI = 4% to 7%, P(trend) < .001). The trends were similar in women who drank wine exclusively and other consumers of alcohol. For cancers of the upper aerodigestive tract, the alcohol-associated risk was confined to current smokers, with little or no effect of alcohol among never and past smokers (P(heterogeneity) < .001). Increasing levels of alcohol consumption were associated with a decreased risk of thyroid cancer (P(trend) = .005), non-Hodgkin lymphoma (P(trend) = .001), and renal cell carcinoma (P(trend) = .03).
Conclusions: Low to moderate alcohol consumption in women increases the risk of certain cancers. For every additional drink regularly consumed per day, the increase in incidence up to age 75 years per 1000 for women in developed countries is estimated to be about 11 for breast cancer, 1 for cancers of the oral cavity and pharynx, 1 for cancer of the rectum, and 0.7 each for cancers of the esophagus, larynx and liver, giving a total excess of about 15 cancers per 1000 women up to age 75.
PMID: 19244173 [PubMed - as supplied by publisher]
Gerelateerde artikelen
- Arc-Well is nieuwe manier om via oud tumorweefsel een diagnose van borstkanker type DICS te maken en afwijkende genmutaties te ontdekken
- AI = Kunstmatige intelligentie is beter in het screenen op borstkanker dan dan twee radiologen die de beelden bekijken, blijkt uit een grootschalig Zweeds onderzoek.
- Alcohol vergroot kans op kanker bij vrouwen, vooral op borstkanker maar ook mond- en keelkanker en slokdarmkanker en leverkanker blijkt uit groot bevolkingsonderzoek in Engeland onder meer dan 1 miljoen vrouwen.
- Anorexia: Vrouwen met anorexia hebben minder risico op het krijgen van borstkanker in vergelijking met vrouwen zonder anorexia blijkt uit meta analyse van bevolkingsonderzoeken.
- Aspirine en NSAIDs lijken te kunnen voorkomen dat mensen met groot risico op borstkanker door erfelijke genetische afwijkingen (BRCA 1 en BRCA 2) ook werkelijk borstkanker krijgen.
- Bisphosfonaten lijken preventief te werken in het voorkomen van borstkanker voor vrouwen na de overgang. Aldus drie retropostpectieve studies. Artikel geplaatst 27 juli 2010
- Black Cohosh = zilverkruid vermindert kans op borstkanker met 61% blijkt uit een epidemologische studie gepubliceerd in International Journal of Oncology.
- Borstkanker is soms erfelijk belast. Hier enkele artikelen over BRCA 1 en 2 mutaties.
- Chemo en bestraling voor kinderen met kanker vergroot 6 tot 13 keer het risico op krijgen van borstkanker voor hun 40e jaar in vergelijking met bevolkingsrisico. copy 1
- Cosmetische borstimplantaten verhogen het risico op overlijden aan borstkanker met 28 tot 38 procent
- Foliumzuur - vitamine B speelt cruciale rol bij optredende mutaties in genen die gerelateerd zijn aan risico op kanker en specifiek bij borstkanker. copy 1
- fysieke activiteit kan voor 49 procent borstkanker voorkomen. Daarentegen veroorzaakt overgewicht en weinig bewegen en sporten vaker borstkanker
- Gezonde leefstijl met matig alcohol, 5 keer per week sporten en aandacht niet te dik te worden heeft positief effect op het risico borstkanker te krijgen bij vrouwen na de overgang
- Gebruik van antidepressiva, SSRIs, vergroot significant kans op borstkanker en eierstokkanker blijkt uit grote meta analyse.
- Groenten en fruit kunnen het risico op het krijgen van borstkanker significant verminderen. Vooral de vormen van borstkanker met oestrogeen en progesteron markers die negatief zijn is te voorkomen met een vegetarisch dieet
- hormoontherapie tegen overgangsklachten geeft een hoger risico op kanker dan werd gedacht. Blijkt uit grote meta-analyse van 58 epidemologische studies copy 1
- Hormonen: Stoppen met hormoontherapie in en na de overgang voorkomt kanker, vooral borstkanker (11%) en eierstokkanker (20%) . Blijkt uit grote wereldwijde studies.
- Humaan choriongonadotrofine (hCG), een zwangerschapshormoon, heeft een opmerkelijk effect op het genexpressieprofiel van borstweefsel van BRCA1 / 2 dragers die geen anticonceptie gebruikten.
- Koemelk dagelijks geeft hoger risico op borstkanker. Sojamelk daarentegen niet. Ook yoghurt en kaas geven geen hoger risico. Blijkt uit langjarig Amerikaans onderzoek onder ruim 50.000 vrouwen
- Leefstijl: Borstkanker komt in de Verenigde Staten bijna twee keer zoveel voor als in Zuid-Amerika en wordt vooral veroorzaakt door verschil in leefstijl.
- Lichamelijk actief zijn kan borstkanker voorkomen met wel 20 tot 40 procent. Echter dit geldt alleen voor hormoongevoelige vormen van borstkanker.
- Mammografie met aanvullende echografie bij vrouwen met dichte borsten geeft betere resultaten in vergelijking met mammografie met kuntmatige Intelligentie (AI) en in vergelijking met mammografie met echografie + AI
- Mammografie verlaagt de kans op overlijden aan borstkanker en vermindert het aantal gevorderde borstkanker op 10-jaars meting in vergelijking met vrouwen die geen mammografie hadden gehad.
- Mediterraan dieet vermindert risico op krijgen van borstkanker aanzienlijk blijkt uit meta-analyse van 18 studies.
- Mediterraan dieet plus olijfolie voorkomt significant borstkanker en ook minder agressieve vorm van borstkanker, blijkt uit subanalyse van grote langjarige studie naar risico op hart- en vaatziektes bij vrouwen uit hoge risicogroep
- Mediteraandieet met veel groenten en fruit kan borstkanker en vooral niet hormoongevoelige borstkanker (tot 40 procent) voorkomen bij vrouwen na de overgang
- MRI-scan naast het standaard bevolkingsonderzoek voor borstkanker is gevoeliger en kan vrouwen met dicht borstweefsel helpen tumoren te ontdekken maar geeft vaker vals alarm
- Persoonlijkheidsfactoren als angst, depressie, optimisme enz. heeft geen relatie met het wel of niet krijgen van borstkanker, blijkt uit Nederlandse studie.
- Ploegendienst met ook nachtdiensten verdubbelt de kans op het krijgen van borstkanker
- Raloxifene werkt net zo goed als Tamoxifen bij preventie van borstkanker bij risico vrouwen met significant minder bijwerkingen.
- Roken geeft 30% meer kans op borstkanker. Nu stoppen lijkt nog steeds zinvol, ook als preventie..
- Rood vlees vervangen door kip kan het risico op borstkanker verminderen, rood vlees verhoogt namelijk het risico, kip verkleint het risico op borstkanker
- Slapen 's nachts met licht aan geeft verhoogd risico op het krijgen van borstkanker. Hoe meer licht 's nachts hoe groter het risico.
- Screening van borstkanker via een mammografie geeft geen enkel positief effect op uiteindelijke overlevingscijfers blijkt uit 25 jarige studie bij totaal 89.835 vrouwen in de leeftijd van 40 tot 59 jaar in Canada.
- Soja eten of drinken als kind of adolescent vermindert risico op borstkanker op latere leeftijd.
- Transgender vrouwen hebben grotere kans op borstkanker door de hormonen die zij gebruikten, blijkt uit Nederlandse studie
- Vetarm voedingspatroon in combinatie met een verhoogde inname van groenten, fruit en granen kan het risico op overlijden als gevolg van borstkanker bij postmenopauzale vrouwen verminderen blijkt uit groot en lang onderzoek
- Vezelrijk dieet werkt sterk preventief (50%) tegen risico op borstkanker bij jonge vrouwen (in leeftijd voor de overgang).
- Visolie, ook ingenomen via capsules, werkt preventief in het voorkomen van borstkanker bij vrouwen in de leeftijd na de overgang. Blijkt uit een 8 jarige bevolkingstudie onder 35.000 vrouwen. Artikel geplaatst 14 juli 2010
- Hoge vitamine D (25-hydroxyvitamin D) waarden in bloed geven significant minder risico - 44 procent - op overlijden aan borstkanker dan bij lage vitamine D. waarden op moment van diagnose copy 1
- Vrouwen die dragers zijn van het BRCA1 en/of BRCA2 gen verminderen het risico op het krijgen van borstkanker met 50% en eierstokkanker met 80% door hun eierstokken en eileiders weg te laten halen.
- Voedingsadviezen ter preventie van borstkanker en vrouwelijke hormoonbalans via voeding en meditatie opgesteld door de natuurdietisten
- Voedsel rijk aan isoflavonen gecombineerd met misosoep zou kans op borstkanker met 40% verminderen aldus tienjarige Japanse studie onder ca. 22.000 vrouwen. Artikel geplaatst juni 2003.
- Wie als kind voor de pubertijd veel patat eet gebakken in slechte vetten loopt groter risico op krijgen van borstkanker op latere leeftijd blijkt uit deelstudie bij Canadese verpleegkundigen
- Wie als vrouw in haar jong volwassentijd zorgt voor een normaal gewicht heeft beduidend minder risico - 65% - op borstkanker met het BRCA 1 en 2 gen
- Preventie: overzicht van informatie hoe het risico op borstkanker kan worden verminderd
Plaats een reactie ...
Reageer op "Alcohol vergroot kans op kanker bij vrouwen, vooral op borstkanker maar ook mond- en keelkanker en slokdarmkanker en leverkanker blijkt uit groot bevolkingsonderzoek in Engeland onder meer dan 1 miljoen vrouwen."