Raadpleeg ook de literatuurstudies preventie van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar

14 augustus 2019: Bron: Cancer Epidemiology

Uit de zusterstudie ( ruim 42.000 vrouwen doen hier aan mee) blijkt dat rood vlees het risico op borstkanker verhoogd. En dat kip dit risico verlaagt. Het lijkt dus goed om rood vlees door kip te vervangen om het risico op borstkanker te verminderen.

Voor het onderzoek analyseerden onderzoekers informatie over de consumptie van verschillende soorten vlees en hoe vlees te bereiden van 42.012 vrouwen die gemiddeld 7,6 jaar werden gevolgd.
Tijdens de follow-up werd bij 1.536 vrouwen invasieve borstkanker gediagnosticeerd. Toenemende consumptie van rood vlees werd geassocieerd met een verhoogd risico op invasieve borstkanker: vrouwen die de hoogste hoeveelheid rood vlees consumeerden, hadden een 23% hoger risico in vergelijking met vrouwen die de laagste hoeveelheid consumeerden. Omgekeerd ging de toenemende consumptie van pluimvee gepaard met een verminderd invasief risico op borstkanker: vrouwen met de hoogste consumptie hadden een 15% lager risico dan vrouwen met de laagste consumptie. Borstkanker werd nog verder verlaagd voor vrouwen die vlees van pluimvee gebruikten.

De bevindingen veranderden niet wanneer analyses werden gecontroleerd op andere bekende risicofactoren voor borstkanker zoals ras, sociaal-economische status, obesitas, lichamelijke activiteit, alcoholgebruik en andere voedingsfactoren. Er werden geen associaties waargenomen voor kookmethoden of chemicaliën die werden gevormd bij het koken van vlees op hoge temperatuur.

"Rood vlees is geïdentificeerd als een waarschijnlijke kankerverwekkende stof. Onze studie voegt verder bewijs toe dat rood vleesconsumptie geassocieerd kan zijn met een verhoogd risico op borstkanker, terwijl pluimvee geassocieerd werd met een verminderd risico," zei senior auteur Dale P. Sandler, PhD, of the National Institute of Environmental Health Sciences. "Hoewel het mechanisme waardoor pluimveeconsumptie het risico op borstkanker vermindert, niet duidelijk is, geeft ons onderzoek wel aan dat het vervangen van pluimvee door rood vlees een eenvoudige verandering kan zijn die kan helpen de incidentie van borstkanker te verminderen."

Het volledige studierapport: Association between meat consumption and risk of breast cancer: Findings from the Sister Study  is tegen betaling in te zien.

Hier het abstract van de studie:

Cancer Epidemiology

Association between meat consumption and risk of breast cancer: Findings from the Sister Study

First published: 06 August 2019
 
Conflict of interest: All authors declare no conflict of interest.

Abstract

Meat consumption has been postulated to increase the risk of breast cancer, but this association has not been consistently seen. We examined the association between consumption of different types of meat, meat mutagens and incident invasive breast cancer. Information on consumption of different meat categories and meat cooking practice behaviors was obtained from 42,012 Sister Study participants who completed a Block 1998 Food Frequency Questionnaire at enrollment (2003–2009) and satisfied eligibility criteria. Exposure to meat type and meat mutagens was calculated, and associations with invasive breast cancer risk were estimated using multivariable Cox proportional hazards regression. During follow‐up (mean, 7.6 years), 1,536 invasive breast cancers were diagnosed at least 1 year after enrollment. Increasing consumption of red meat was associated with increased risk of invasive breast cancer (HRhighest vs. lowest quartile:1.23, 95% CI: 1.02–1.48, ptrend = 0.01). Conversely, increasing consumption of poultry was associated with decreased invasive breast cancer risk (HR highest vs. lowest quartile: 0.85; 95% CI: 0.72–1.00; ptrend = 0.03). In a substitution model with combined red meat and poultry consumption held constant, substituting poultry for red meat was associated with decreased invasive breast cancer risk (HR highest vs. lowest quartile of poultry consumption: 0.72, 95% CI: 0.58–0.89). No associations were observed for cooking practices, estimated heterocyclic amines or heme iron from red meat consumption with breast cancer risk.

Red meat consumption may increase the risk of invasive breast cancer, whereas poultry consumption may be associated with reduced risk. Substituting poultry for red meat could reduce breast cancer risk.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Rood vlees vervangen door kip kan het risico op borstkanker verminderen, rood vlees verhoogt namelijk het risico, kip verkleint het risico op borstkanker"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Arc-Well is nieuwe manier >> AI = Kunstmatige intelligentie >> Alcohol vergroot kans op kanker >> Anorexia: Vrouwen met anorexia >> Aspirine en NSAIDs lijken >> Bisphosfonaten lijken preventief >> Black Cohosh = zilverkruid >> Borstkanker is soms erfelijk >> Chemo en bestraling voor kinderen >> Cosmetische borstimplantaten >>