Raadpleeg ook de preventielijsten niet-toxische middelen en behandelingen van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar.
16 maart 2020: zie ook dit artikel:
16 maart 2020: Bron: International Journal of Epidemiology, Published: 25 February 2020
Wanneer vrouwen dagelijks koemelk drinken dan verhogen zij daarmee het risico op het krijgen van borstkanker later. Sojamelk daarentegen geeft geen groter risico. Ook kaas en yoghurt blijken geen verhoogd risico te geven.
Dat komt uit de resultaten van een 9-jarige studie bij totaal 52.795 Noord-Amerikaanse vrouwen (gemiddelde leeftijd, 57,1 jaar; 29,7 procent daarvan waren zwart), die aanvankelijk vrij van kanker waren en 7,9 jaar zijn gevolgd.
Tijdens de follow-up vonden de onderzoekers 1.057 nieuwe gevallen van borstkanker. Er zijn geen duidelijke associaties gevonden tussen sojaproducten en borstkanker, onafhankelijk van zuivel.
Door de 90e tot 10e percentielen van zuivelinnames te vergelijken, werden hogere innames van zuivelcalorieën en zuivelmelk geassocieerd met respectievelijk hazard ratios (HRs) van 1.22 en 1.50.
Vergelijkbare resultaten werden gezien voor volle en magere melk. Kaas en yoghurt werd niet geassocieerd met hoger risico.
Na correctie van de mediane inname van gebruikers van melk en sojamelk, was de HR 0,68. Resultaten waren vergelijkbaar tussen premenopauzale en postmenopauzale borstkankerpatiënten, evenals bij patiënten met oestrogeenreceptor pos. of neg. (ER +, ER-) en progesteronreceptor plus (PR +) tumoren.
Als conclusie schrijven de auteurs dat "De huidige richtlijnen voor de consumptie van melk met enige voorzichtigheid moeten worden bekeken".
Het volledige studierapport: Dairy, soy, and risk of breast cancer: those confounded milks is tegen betaling in te zien.
Hier het abstract van de studie:
Dairy, soy, and risk of breast cancer: those confounded milks
Abstract
Associations between soy, dairy intakes and breast cancer risk are inconsistent. No studies exist with large numbers of dairy consumers and soy consumers to assess mutual confounding.
The study cohort contains 52 795 North American women, initially free of cancer, followed for 7.9 years (29.7% were Black). Dietary intakes were estimated from food frequency questionnaires and, for 1011 calibration study subjects, from six structured 24-h dietary recalls. Incident invasive breast cancers were detected mainly by matching with cancer registries. Analyses used multivariable proportional hazards regression.
The participants (mean age of 57.1 years) experienced 1057 new breast cancer cases during follow-up. No clear associations were found between soy products and breast cancer, independently of dairy. However, higher intakes of dairy calories and dairy milk were associated with hazard ratios (HRs) of 1.22 [95% confidence interval (CI): 1.05–1.40] and 1.50 (95% CI 1.22–1.84), respectively, comparing 90th to 10th percentiles of intakes. Full fat and reduced fat milks produced similar results. No important associations were noted with cheese and yogurt. Substituting median intakes of dairy milk users by those of soy milk consumers was associated with HR of 0.68 (95% CI: 0.55–0.85). Similar-sized associations were found among pre- and post-menopausal cases, with CIs also excluding the null in estrogen receptor (ER+, ER-), and progesterone receptor (PR+) cancers. Less biased calibrated measurement-error adjusted regressions demonstrated yet stronger, but less precise, HRs and CIs that still excluded the null.
Higher intakes of dairy milk were associated with greater risk of breast cancer, when adjusted for soy intake. Current guidelines for dairy milk consumption could be viewed with some caution.
Gerelateerde artikelen
- Arc-Well is nieuwe manier om via oud tumorweefsel een diagnose van borstkanker type DICS te maken en afwijkende genmutaties te ontdekken
- AI = Kunstmatige intelligentie is beter in het screenen op borstkanker dan dan twee radiologen die de beelden bekijken, blijkt uit een grootschalig Zweeds onderzoek.
- Alcohol vergroot kans op kanker bij vrouwen, vooral op borstkanker maar ook mond- en keelkanker en slokdarmkanker en leverkanker blijkt uit groot bevolkingsonderzoek in Engeland onder meer dan 1 miljoen vrouwen.
- Anorexia: Vrouwen met anorexia hebben minder risico op het krijgen van borstkanker in vergelijking met vrouwen zonder anorexia blijkt uit meta analyse van bevolkingsonderzoeken.
- Aspirine en NSAIDs lijken te kunnen voorkomen dat mensen met groot risico op borstkanker door erfelijke genetische afwijkingen (BRCA 1 en BRCA 2) ook werkelijk borstkanker krijgen.
- Bisphosfonaten lijken preventief te werken in het voorkomen van borstkanker voor vrouwen na de overgang. Aldus drie retropostpectieve studies. Artikel geplaatst 27 juli 2010
- Black Cohosh = zilverkruid vermindert kans op borstkanker met 61% blijkt uit een epidemologische studie gepubliceerd in International Journal of Oncology.
- Borstkanker is soms erfelijk belast. Hier enkele artikelen over BRCA 1 en 2 mutaties.
- Chemo en bestraling voor kinderen met kanker vergroot 6 tot 13 keer het risico op krijgen van borstkanker voor hun 40e jaar in vergelijking met bevolkingsrisico. copy 1
- Cosmetische borstimplantaten verhogen het risico op overlijden aan borstkanker met 28 tot 38 procent
- Foliumzuur - vitamine B speelt cruciale rol bij optredende mutaties in genen die gerelateerd zijn aan risico op kanker en specifiek bij borstkanker. copy 1
- fysieke activiteit kan voor 49 procent borstkanker voorkomen. Daarentegen veroorzaakt overgewicht en weinig bewegen en sporten vaker borstkanker
- Gezonde leefstijl met matig alcohol, 5 keer per week sporten en aandacht niet te dik te worden heeft positief effect op het risico borstkanker te krijgen bij vrouwen na de overgang
- Gebruik van antidepressiva, SSRIs, vergroot significant kans op borstkanker en eierstokkanker blijkt uit grote meta analyse.
- Groenten en fruit kunnen het risico op het krijgen van borstkanker significant verminderen. Vooral de vormen van borstkanker met oestrogeen en progesteron markers die negatief zijn is te voorkomen met een vegetarisch dieet
- hormoontherapie tegen overgangsklachten geeft een hoger risico op kanker dan werd gedacht. Blijkt uit grote meta-analyse van 58 epidemologische studies copy 1
- Hormonen: Stoppen met hormoontherapie in en na de overgang voorkomt kanker, vooral borstkanker (11%) en eierstokkanker (20%) . Blijkt uit grote wereldwijde studies.
- Humaan choriongonadotrofine (hCG), een zwangerschapshormoon, heeft een opmerkelijk effect op het genexpressieprofiel van borstweefsel van BRCA1 / 2 dragers die geen anticonceptie gebruikten.
- Koemelk dagelijks geeft hoger risico op borstkanker. Sojamelk daarentegen niet. Ook yoghurt en kaas geven geen hoger risico. Blijkt uit langjarig Amerikaans onderzoek onder ruim 50.000 vrouwen
- Leefstijl: Borstkanker komt in de Verenigde Staten bijna twee keer zoveel voor als in Zuid-Amerika en wordt vooral veroorzaakt door verschil in leefstijl.
- Lichamelijk actief zijn kan borstkanker voorkomen met wel 20 tot 40 procent. Echter dit geldt alleen voor hormoongevoelige vormen van borstkanker.
- Mammografie met aanvullende echografie bij vrouwen met dichte borsten geeft betere resultaten in vergelijking met mammografie met kuntmatige Intelligentie (AI) en in vergelijking met mammografie met echografie + AI
- Mammografie verlaagt de kans op overlijden aan borstkanker en vermindert het aantal gevorderde borstkanker op 10-jaars meting in vergelijking met vrouwen die geen mammografie hadden gehad.
- Mediterraan dieet vermindert risico op krijgen van borstkanker aanzienlijk blijkt uit meta-analyse van 18 studies.
- Mediterraan dieet plus olijfolie voorkomt significant borstkanker en ook minder agressieve vorm van borstkanker, blijkt uit subanalyse van grote langjarige studie naar risico op hart- en vaatziektes bij vrouwen uit hoge risicogroep
- Mediteraandieet met veel groenten en fruit kan borstkanker en vooral niet hormoongevoelige borstkanker (tot 40 procent) voorkomen bij vrouwen na de overgang
- MRI-scan naast het standaard bevolkingsonderzoek voor borstkanker is gevoeliger en kan vrouwen met dicht borstweefsel helpen tumoren te ontdekken maar geeft vaker vals alarm
- Persoonlijkheidsfactoren als angst, depressie, optimisme enz. heeft geen relatie met het wel of niet krijgen van borstkanker, blijkt uit Nederlandse studie.
- Ploegendienst met ook nachtdiensten verdubbelt de kans op het krijgen van borstkanker
- Raloxifene werkt net zo goed als Tamoxifen bij preventie van borstkanker bij risico vrouwen met significant minder bijwerkingen.
- Roken geeft 30% meer kans op borstkanker. Nu stoppen lijkt nog steeds zinvol, ook als preventie..
- Rood vlees vervangen door kip kan het risico op borstkanker verminderen, rood vlees verhoogt namelijk het risico, kip verkleint het risico op borstkanker
- Slapen 's nachts met licht aan geeft verhoogd risico op het krijgen van borstkanker. Hoe meer licht 's nachts hoe groter het risico.
- Screening van borstkanker via een mammografie geeft geen enkel positief effect op uiteindelijke overlevingscijfers blijkt uit 25 jarige studie bij totaal 89.835 vrouwen in de leeftijd van 40 tot 59 jaar in Canada.
- Soja eten of drinken als kind of adolescent vermindert risico op borstkanker op latere leeftijd.
- Transgender vrouwen hebben grotere kans op borstkanker door de hormonen die zij gebruikten, blijkt uit Nederlandse studie
- Vetarm voedingspatroon in combinatie met een verhoogde inname van groenten, fruit en granen kan het risico op overlijden als gevolg van borstkanker bij postmenopauzale vrouwen verminderen blijkt uit groot en lang onderzoek
- Vezelrijk dieet werkt sterk preventief (50%) tegen risico op borstkanker bij jonge vrouwen (in leeftijd voor de overgang).
- Visolie, ook ingenomen via capsules, werkt preventief in het voorkomen van borstkanker bij vrouwen in de leeftijd na de overgang. Blijkt uit een 8 jarige bevolkingstudie onder 35.000 vrouwen. Artikel geplaatst 14 juli 2010
- Hoge vitamine D (25-hydroxyvitamin D) waarden in bloed geven significant minder risico - 44 procent - op overlijden aan borstkanker dan bij lage vitamine D. waarden op moment van diagnose copy 1
- Vrouwen die dragers zijn van het BRCA1 en/of BRCA2 gen verminderen het risico op het krijgen van borstkanker met 50% en eierstokkanker met 80% door hun eierstokken en eileiders weg te laten halen.
- Voedingsadviezen ter preventie van borstkanker en vrouwelijke hormoonbalans via voeding en meditatie opgesteld door de natuurdietisten
- Voedsel rijk aan isoflavonen gecombineerd met misosoep zou kans op borstkanker met 40% verminderen aldus tienjarige Japanse studie onder ca. 22.000 vrouwen. Artikel geplaatst juni 2003.
- Wie als kind voor de pubertijd veel patat eet gebakken in slechte vetten loopt groter risico op krijgen van borstkanker op latere leeftijd blijkt uit deelstudie bij Canadese verpleegkundigen
- Wie als vrouw in haar jong volwassentijd zorgt voor een normaal gewicht heeft beduidend minder risico - 65% - op borstkanker met het BRCA 1 en 2 gen
- Preventie: overzicht van informatie hoe het risico op borstkanker kan worden verminderd
Plaats een reactie ...
Reageer op "Koemelk dagelijks geeft hoger risico op borstkanker. Sojamelk daarentegen niet. Ook yoghurt en kaas geven geen hoger risico. Blijkt uit langjarig Amerikaans onderzoek onder ruim 50.000 vrouwen"