Raadpleeg ook de preventielijsten niet-toxische middelen en behandelingen van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar.

16 maart 2020: zie ook dit artikel: 

https://kanker-actueel.nl/regelmatig-soja-eten-of-drinken-als-kind-of-adolescent-vermindert-risico-op-borstkanker-op-latere-leeftijd.html

16 maart 2020: Bron: International Journal of Epidemiology, Published: 25 February 2020

Wanneer vrouwen dagelijks koemelk drinken dan verhogen zij daarmee het risico op het krijgen van borstkanker later. Sojamelk daarentegen geeft geen groter risico. Ook kaas en yoghurt blijken geen verhoogd risico te geven.

Dat komt uit de resultaten van een 9-jarige studie bij totaal 52.795 Noord-Amerikaanse vrouwen (gemiddelde leeftijd, 57,1 jaar; 29,7 procent daarvan waren zwart), die aanvankelijk vrij van kanker waren en 7,9 jaar zijn gevolgd.

Tijdens de follow-up vonden de onderzoekers 1.057 nieuwe gevallen van borstkanker. Er zijn geen duidelijke associaties gevonden tussen sojaproducten en borstkanker, onafhankelijk van zuivel.

Door de 90e tot 10e percentielen van zuivelinnames te vergelijken, werden hogere innames van zuivelcalorieën en zuivelmelk geassocieerd met respectievelijk hazard ratios (HRs) van 1.22 en 1.50.

Vergelijkbare resultaten werden gezien voor volle en magere melk. Kaas en yoghurt werd niet geassocieerd met hoger risico.
Na correctie van de mediane inname van gebruikers van melk en sojamelk, was de HR 0,68. Resultaten waren vergelijkbaar tussen premenopauzale en postmenopauzale borstkankerpatiënten, evenals bij patiënten met oestrogeenreceptor pos. of neg. (ER +, ER-) en progesteronreceptor plus (PR +) tumoren.

Als conclusie schrijven de auteurs dat  "De huidige richtlijnen voor de consumptie van melk met enige voorzichtigheid moeten worden bekeken".

Het volledige studierapport: Dairy, soy, and risk of breast cancer: those confounded milks is tegen betaling in te zien.

Hier het abstract van de studie:

Dairy, soy, and risk of breast cancer: those confounded milks

International Journal of Epidemiology, dyaa007, https://doi.org/10.1093/ije/dyaa007
Published:
 
25 February 2020
 Article history

Abstract

Background

Associations between soy, dairy intakes and breast cancer risk are inconsistent. No studies exist with large numbers of dairy consumers and soy consumers to assess mutual confounding.

Methods

The study cohort contains 52 795 North American women, initially free of cancer, followed for 7.9 years (29.7% were Black). Dietary intakes were estimated from food frequency questionnaires and, for 1011 calibration study subjects, from six structured 24-h dietary recalls. Incident invasive breast cancers were detected mainly by matching with cancer registries. Analyses used multivariable proportional hazards regression.

Results

The participants (mean age of 57.1 years) experienced 1057 new breast cancer cases during follow-up. No clear associations were found between soy products and breast cancer, independently of dairy. However, higher intakes of dairy calories and dairy milk were associated with hazard ratios (HRs) of 1.22 [95% confidence interval (CI): 1.05–1.40] and 1.50 (95% CI 1.22–1.84), respectively, comparing 90th to 10th percentiles of intakes. Full fat and reduced fat milks produced similar results. No important associations were noted with cheese and yogurt. Substituting median intakes of dairy milk users by those of soy milk consumers was associated with HR of 0.68 (95% CI: 0.55–0.85). Similar-sized associations were found among pre- and post-menopausal cases, with CIs also excluding the null in estrogen receptor (ER+, ER-), and progesterone receptor (PR+) cancers. Less biased calibrated measurement-error adjusted regressions demonstrated yet stronger, but less precise, HRs and CIs that still excluded the null.

Conclusions

Higher intakes of dairy milk were associated with greater risk of breast cancer, when adjusted for soy intake. Current guidelines for dairy milk consumption could be viewed with some caution.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Koemelk dagelijks geeft hoger risico op borstkanker. Sojamelk daarentegen niet. Ook yoghurt en kaas geven geen hoger risico. Blijkt uit langjarig Amerikaans onderzoek onder ruim 50.000 vrouwen"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Arc-Well is nieuwe manier >> AI = Kunstmatige intelligentie >> Alcohol vergroot kans op kanker >> Anorexia: Vrouwen met anorexia >> Aspirine en NSAIDs lijken >> Bisphosfonaten lijken preventief >> Black Cohosh = zilverkruid >> Borstkanker is soms erfelijk >> Chemo en bestraling voor kinderen >> Cosmetische borstimplantaten >>