27 december 2019: Bron: UMCG Groningen

Al eerder maakten we melding van de uitstekende resultaten van immuuntherapie met T-vec - talimogene laherparepvec (een gemoduleerd herpesvirus) bij vormen van huidkanker - melanomen.

En ook bij mond- en keelkanker blijkt deze vorm van immuuntherapie naast chemo uitstekend te werken, zie dit artikel

In het Europese trialregister vind ik 10 hits op talimogene laherparepvec

https://www.clinicaltrialsregister.eu/ctr-search/search?query=talimogene+laherparepvec

In het UMCG Groningen loopt een studie met deze vorm van immuuntherapie met T-Vec bij melanomen en vormen van huidkanker:

Van hun website:

T-VEC

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​T-VEC is een vorm van immunotherapie. De afkorting T-VEC staat voor talimogene laherparepvec. Bij deze behandeling krijgt u medicijnen die het afweersysteem helpen kankercellen te herkennen en kapot te maken​. Het T-VEC-medicijn is een bewerkte vorm van het herpes-simplexvirus, beter bekend als het koortslipvirus.

Hoe het werkt

Het virus is zo bewerkt dat het zich in kankercellen sneller uitbreidt dan in gezonde cellen. Kankercellen gaan daardoor door en scheuren open. Zo verspreid T-VEC zich naar omliggende kankercellen. T-VEC helpt uw afweersysteem ook kankercellen in het hele lichaam te herkennen en te kapot te maken.

Wanneer geven we T-VEC?

T-VEC is een relatief nieuwe behandeling bij uitzaaiingen van een melanoom​ in de huid, onder de huid of in de lymfeklieren. Als u voor T-VEC in aanmerking komt, bespreken we dit met u.

Verloop behandeling

Voordat u met T-VEC begint, nemen we bloed af om uw bloedwaarden te controleren. Uw bloedwaarden worden voor elke injectie opnieuw gecontroleerd.

We spuiten T-VEC met een injectienaald direct in 1 of meer uitzaaiingen. U krijgt de T-VEC-injecties volgens een vast schema in een bepaalde periode. Meestal is dit minstens 6 maanden. Tussen de 1e en de 2e injectie zitten 3 weken. Vervolgens krijgt u om de 2 weken een injectie. Dit gebeurt in het ziekenhuis. Als de injecties pijn doen, kunt u een verdoving krijgen of paracetamol nemen. We bedekken de huid waar u de injecties heeft gekregen met een lucht- en waterdicht wondverband.

Na de behandeling

Soms krijgt u na T-VEC een andere vervolgbehandeling. Het kan ook zijn dat uw behandeling klaar is. Dit hangt af van uw situatie. U bespreekt dit met uw arts.

Bijwerkingen

Of u last van bijwerkingen krijgt en zo ja, van welke, is niet de voorspellen. Dit verschilt per persoon. Bijwerkingen die kunnen voorkomen, zijn:

  • griepachtige verschijnselen, zoals koorts en koude rillingen
  • moeheid
  • misselijkheid
  • pijn op de plek van de injecties
  • een bacteriële infectie op de plek van de injecties

Het is belangrijk dat u bij bijwerkingen direct contact met ons opneemt.>>>>>>>lees verder op de website van het UMCG


Plaats een reactie ...

Reageer op "Immuuntherapie met T-VEC = talimogene laherparepvec voor huidkanker waaronder melanomen wordt ook in Nederland toegepast in studieverband. Bv. In UMCG Groningen"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

mRNA-4157 (V940) in combinatie >> Mediterraan dieet stimuleert >> Tumor-infiltrerende lymfocyten >> Vrouw met een progressief >> Pembrolizumab gegeven na operatie >> Relatlimab plus nivolumab >> Nivolumab plus ipilimumab >> Pembrolizumab geeft betere >> Chronische immuungerelateerde >> Fecale microbiota transplantatie >>