Alle genoemde recepten zijn ook te vinden of in ons kookboek De Kok en de Kanker , samengesteld door Wies Sanders of bij de losse recepten, zie verderop op deze pagina.

alle recepten zijn in principe voor 4 personen tenzij anders vermeld.

Gebruik bij voorkeur biologisch dynamisch geteelde groenten en fruit.

Recept uit de Volkskrant en aangepast aan uitgangspunten van het Houtsmullerdieet 

Ingrediënten:
  • 3 eetlepels olijfolie met een klontje roomboter voor het bakken (Zie uitgangspunten Houtsmullerdieet)
  • 4 stuks tarbotfilet met vel van ca. 140 g 
  • ca. 50 Spaanse zwarte olijven, zonder pit
  • 6 takjes verse tijm
  • bosje verse peterselie
  • kleine nieuwe aardappelen
  • peper uit de molen
  • grof zeezout met zeewier  
  • Extra: Gemengde groene salade 

Bereiding:
Breng voldoende water aan de kook en kook hierin de ongeschilde maar wel vooraf gewassen nieuwe aardappeltjes gaar. Duurt ca. 15 minuten voor de aardappels gaar zijn. Als u grote aardappelen hebt deze in vieren delen. Ondertussen bestrooi de tarbotfilets met peper uit de molen en met het zeezout. Laat dit een kwartiertje intrekken. Bak de moten goudbruin in de olijfolie met roomboter en de in stukjes gesneden olijven naast de vis in de pan. Bak de velkant van de tarbot wat langer dan de andere kant maar tarbot is in ca. 5 minuten wel gegaard. Bij het bakken aan het fornuis blijven dus en op tijd omdraaien. 
Haal de tarbot uit de olie en doe deze even in aluminiumfolie om warm te houden.

Doe de kleingesneden verse tijm met wat roomboter in een steelpannetje en verwarm deze zachtjes. Niet bakken. Als de boter is gesmolten op smaak brengen met de olijven uit de pan waarin de vis en de olijven zijn gebakken. Verdeel de vis  over 4 voorverwarmde borden, schep de saus eroverheen en doe naar behoefte de gekookte aardappelen erbij, bestrooi deze met fijngesneden peterselie en geef er een groene salade apart bij.  


Plaats een reactie ...

Reageer op "Tarbot met olijven en tijmsaus en nieuwe aardappels"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Ansjovis met knolselderij >> Forel met venkel en champignons >> Forel met venkelsaus >> Forel met verse pasta en spinaziepesto >> Forel gevuld en met amandelsaus >> Forelfilet met pasta en spinazie >> Forel, op oosterse wijze >> Forel met venkel >> Forel, gevuld >> Forelfilet met limoen , sesam >>