Beste mensen,

Hier weer een nieuwsbrief met een paar positieve berichten uit een berichtenarme vakantietijd:

Twee verschillende vormen van bestraling die patiëntvriendelijker zijn, stonden in het nieuws afgelopen weken.  Als eerste was er de mededeling dat in Nederland een nieuw protonencentrum wordt gebouwd: https://kanker-actueel.nl/protonenbestraling_een_overzicht_van_recente_ontwikkelingen_en_studies1.html

en vanuit Japan werd een studie gepresenteerd over de goede effecten van CIRT - carbon ion radiotherapie bij zogeheten spinal sarcomen - tumoren in de ruggenwervels en wervelkolom: https://kanker-actueel.nl/NL/cirt-carbon-ion-radiotherapie-geeft-uitstekende-resultaten-voor-patienten-met-spinal-sarcoma-tumoren-in-de-ruggewervels-die-niet-operatief-verwijderd-kunnen-worden.html 

Ook het bericht dat hyperthermie gaat onderzocht worden in Nederland is veelbelovend:  https://kanker-actueel.nl/NL/erasmus-medisch-centrum-gaat-onderzoek-doen-naar-effecten-van-hyperthermie-bij-kanker-als-aanvulling-op-chemo-of-bestraling.html al is dit onderzoek nog beperkt en wordt pas in 2014 gestart en wordt het niet uitgebreid naar patiënten studies, maar het begin is er zullen we maar zeggen. 

Wat is het toch dat ze in Nederland zo karig zijn met nieuw onderzoek en interesse in medicijnen en behandelingen die in het buitenland al wel volop worden toegepast en vaak ook vergoed. Wat dat betreft was een uitzending van EenVandaag over dr. Vogl ook bevestigend dat er blijkbaar in Nederland toch andere belangen spelen dan puur het belang van de kankerpatiënt: https://kanker-actueel.nl/NL/een-vandaag-zendt-vrijdag-9-augustus-2013-om-1815-uur-op-ned-1-een-nieuwe-reportage-uit-over-dr-vogl-en-de-problemen-die-patienten-ondervinden-om-dat-vergoed-te-krijgen-bekijk-hier-ook-vorige-reportage-van-14-juni-2011.html , waarmee ik niet wil zeggen dat ik geloof in complottheoriën enz. en ik soms ook mijn twijfels heb over dr. Vogl zijn aannamebeleid en de kritiek van radiologen en oncologen op hem soms ook wel begrijp, maar wel dat in Nederland verzekeraars en farmaceutische industrie een sterk lobby beleid hebben om concurrerende medicijnen en behandelingen zo lang mogelijk buiten de deur te houden.

Zo blijkt SIRT - Yttrium-90 - een vorm van inwendige bestraling via zogeheten microsferen officieel opgenomen in de richtlijnen voor HCC - primaire leverkanker  welke niet te opereren is of op een andere manier te behandelen. Terwijl al jaren deze manier van bestralen ook wordt toegepast bij levertumoren vanuit darmkanker bv. https://kanker-actueel.nl/NL/sirt-yttrium-90-een-vorm-van-inwendige-bestraling-via-zogeheten-microsferen-officieel-opgenomen-in-de-richtlijnen-voor-behandelen-van-levertumoren.html Zelf ben ik geen voorstander van deze manier van bestralen omdat andere behandelingen m.i. betere resultaten geven bij met name uitgezaaide darmkanker en alvleesklierkanker maar in sommige situaties kan Yttrium-90 best wel een levensverlengende of in een enkel geval een genezende behandeling zijn.

In die zin is deze studie met Everolimus, een medicijn dat werkt op bepaalde receptoren en bv. bij borstkanker en eierstokkanker al voor opmerkelijk goede resultaten heeft gezorgd ook zeker interessant omdat het ook bij goedaardige tumoren in het hoofd, tubereuze sclerose complex, blijkbaar heel goed werkt:  https://kanker-actueel.nl/NL/everolimus-vermindert-sterk-epileptische-aanvallen-bij-patienten-met-het-tubereuze-sclerose-complex-goedaardige-tumoren-in-de-hersenen-vanuit-erfelijke-oorsprong-en-verbetert-kwaliteit-van-leven-aanzienlijk.html Het is interessant te lezen dat everolimus blijkbaar via de receptoren de stamcellen die steeds nieuwe tumoren aanmaken uitschakelt. 

Zoals ik in de vorige nieuwsbrief de link naar een artikel gaf waar uitgelegd wordt dat bij sommige vormen van kanker bepaalde stamcellen altijd weer nieuwe kankercellen aan zullen blijven maken, vooral bij botuitzaaiingen, ook als de tumor volledig is vernietigd: https://kanker-actueel.nl/NL/botuitzaaiingen-worden-vaak-veroorzaakt-door-stamcellen-in-het-beenmerg-ontdekken-wetenschappers.html 

Ook dit bericht uit een fase II studie past in de nieuwe ontwikkelingen van op receptoren gericht aanpak van kanker: bij patiënten met vergevorderde liposarcomen bleek de aanpak met PD 0332991 toch succesvol: https://kanker-actueel.nl/NL/nieuw-medicijn-pd-0332991-stopt-groei-hersentumoren-glioblastoom-in-dierproeven-zodra-gestopt-werd-met-dit-medicijn-gingen-de-tumoren-weer-groeien-fase-i-studie-bij-33-patienten-met-nierkanker-en-lymfklierkanker-bevestigt-veiligheid-van-dit-middel.html

Over effecten van voeding was er dit opmerkelijke bericht over rauwe knoflook als preventie van longkanker: https://kanker-actueel.nl/NL/longkanker-rauwe-knoflook-zou-de-kans-op-longkanker-44-procent-sterk-verminderen-blijkt-uit-groot-chinees-onderzoek.html Opmerkelijk ook omdat ander onderzoek naar knoflook altijd bewerkte knoflook nam als uitgangspunt maar dit is puur een studie over effecten van rauwe knoflook. Enkele teentjes rauwe knoflook heeft blijkbaar een enorm effect.

Tot slot. Enkele weken geleden bleken wij nog een e-mail adres te hebben: info@kanker-actueel.nl wat nooit aan ons is doorgegeven door de technisch beheerder. Daarin stonden honderden e-mailtjes van laatste half jaar die ik dus nooit heb kunnen beantwoorden. Ook veel mailtjes waarin mensen de nieuwsbrief wilden opzeggen of een e-mailadres verandering wilden doorgeven. Inmiddels heb ik de meeste mailtjes wel beantwoord. Nog een dertigtal gaan over artikelen enz. en die wil ik komende weken verwerken en/of beantwoorden. Maar mijn excuses voor dit probleem dat nu hopelijk is opgelost.

Mocht ook in deze nieuwsbrief geen informatie voor u erbij zitten lees dan sitehulp: https://www.kanker-actueel.nl/NL/sitehulp.html hoe u gewenste informatie op onze website kunt vinden.  

En als u onze informatie op prijs stelt en ons wilt helpen wordt dan donateur. U kunt nu ook periodiek betalen via een automatisch incasso. We zijn helemaal afhankelijk van donaties en giften voor het voortbestaan van de website kanker-actueel.

Onze facebookpagina vindt u op: http://www.facebook.com/pages/Kankeractueel/518637628170377

U kunt altijd vragen of opmerkingen sturen naar redactie@kanker-actueel.nl. Ik probeer vragen altijd trouw te beantwoorden maar omdat ik alles alleen doe en er soms heel veel vragen zijn kan het wel eens een paar dagen duren. Heeft u binnen een week nog geen antwoord ontvangen stuur dan nog een mailtje aub. 

Namens het bestuur van Stichting Gezondheid Actueel
Kees Braam, webmaster
Komt

P.S. Als u onze informatie op prijs stelt en wilt dat onze site nog jaren online blijft wordt dan donateur (we zijn een ANBI instelling dus uw donatie is aftrekbaar voor de belasting) of ondersteun ons met een eenmalig bedrag op rekeningnummer RABO 37.29.31.138 t.n.v. Stichting Gezondheid Actueel in Amersfoort.
Onze IBANcode is NL79 RABO 0372 9311 38

Onze voorkeur gaat uit naar betaling met iDEAL

Plaats een reactie ...

Reageer op "Nieuwsbrief van kanker-actueel van 17 augustus 2013"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Nieuwsbrief van 21 juni 2024 >> Nieuwsbrief van 22 mei 2024 >> Nieuwsbrief van 21 april 2024 >> Nieuwsbrief van 21 maart 2024 >> Nieuwsbrief van 17 februari >> Nieuwsbrief van 18 januari >> Nieuwsbrief van 22 december >> Nieuwsbrief van 25 november >> Nieuwsbrief van 26 oktober >> Nieuwsbrief van 30 september >>