Zie ook in gerelateerde artikelen waar veel studies naar dure medicijnen staan vermeld

19 januari 2021: Bron: Nos en AD

Nieuwe, dure kankermedicijnen zijn voortaan sneller beschikbaar door het Drug Access Protocol (DAP) dat is ontwikkeld door oncologen, verzekeraars en Zorginstituut Nederland, schrijven het AD en NOS.nl o.a. 

Er wordt gemiddeld zo’n 4,9 miljard euro per jaar aan de farmaceutische zorg uitgegeven. Zo’n 2,2 miljard gaat op aan dure geneesmiddelen, bijvoorbeeld voor kanker en andere moeilijk te behandelen aandoeningen.

Zoals het wetenschappelijk onderzoek nu is georganiseerd duurt het vaak heel lang voordat een veelbelovend geneesmiddel tegen kanker wordt vergoed via de zorgverzekering. Dat komt vooral vanwege de vaak hoge kosten. Zo worden prijzen betaald van €  100.000,-- per medicijn per patiënt per jaar.  

Via het Drug Access Protocol wil Zorginstituut Nederland er zeker van zijn dat het middel wel echt goed werkt en ook kostenefficiënt is.

Hoe werkt het Drug Access Protocol (DAP)?

Zo werkt het nieuwe protocol in principe:

  1. Een fabrikant introduceert een nieuw, veelbelovend geneesmiddel tegen kanker op de markt.
  2. De fabrikant stelt het medicijn gratis beschikbaar aan ziekenhuizen.
  3. Patiënten die voor het middel in aanmerking komen worden gemonitord door het ziekenhuis.
  4. Werk het middel voldoende? Dan worden de kosten vergoed door de zorgverzekering.
  5. De waardevolle data over de werking van het medicijn wordt gecommuniceerd aan de fabrikant.

Een eerste medicijn dat is goedgekeurd via het Drug Access Protocol is Cemiplimab van farmaceut Sanofi tegen plaveiselcelcarcinoom, een slecht te opereren vorm van huidkanker. Afgesproken is dat Cemiplimab vier maanden lang kosteloos wordt verstrekt. "Als de tumor na die tijd is gekrompen of gelijk is gebleven dan worden alle kosten in de basisverzekering vergoed", zegt Sahar Barjesteh van Waalwijk van Doorn-Khosrovani, medisch adviseur bij CZ, tegen het AD. "Zowel door ons als de andere zorgverzekeraars."

Volgens Haiko Bloemendal, oncoloog in het Radboudumc in Nijmegen en een van de initiatiefnemers, is het mooie van het DAP dat het risico bij de farmaceuten wordt gelegd. In die vier maanden dat het medicijn kosteloos wordt verstrekt, worden de patiënten nauwkeurig gemonitord en die data worden beschikbaar gesteld aan de fabrikant.

Het mooie van DAP is dat een groot deel van het financiële risico bij de fabrikant van het geneesmiddel komt te liggen. Die wordt alleen beloond als het middel effectief genoeg is.

    Voorlopig doen vijf ziekenhuizen mee aan het Drug Access Protocol (DAP): het Antoni van Leeuwenhoek (Amsterdam), het Erasmus MC te Rotterdam, het Maastricht UMC+, het Nijmeegse Radboudumc en het UMC Groningen. Kankerpatiënten uit andere ziekenhuizen die baat hebben bij het nieuwe middel worden door hun specialist doorverwezen naar deze ziekenhuizen.


    Plaats een reactie ...

    Reageer op "Nieuwe, dure kankermedicijnen zijn voortaan sneller beschikbaar door het Drug Access Protocol (DAP) dat is ontwikkeld door oncologen, verzekeraars en Zorginstituut Nederland"


    Gerelateerde artikelen
     

    Gerelateerde artikelen

    6 nieuwe doorbraken in de >> 90 procent van mensen met >> Antibiotica binnen een maand >> Anti-PD medicijnen zoals nivolumab, >> Bacterien in uitzaaiingen >> Behandelen van kanker verschuift >> Biomarkers zoals PD-L1, CD163+ >> Bloedtest, uitgevoerd op in >> CHRISPR-CAS9 infuus blijkt >> De biologische processen waarom >>