24 november 2023: Bron: CARISMA Therapeutics, Inc. September 1, 2023. Accessed September 19, 2023

Immuuntherapie met gemodeleerde CAR-Macrofaag cellen onder de naam CT-0508 = een op HER2- expressie gerichte behandeling met CAR-macrofaag therapie (CAR-M) bij zwaar voorbehandelde kankerpatiënten met uitgezaaide solide tumoren geeft alsnog hoopvolle resultaten. Dat blijkt uit de resultaten van de fase I studie CAR-macrophages for the Treatment of HER2 Overexpressing Solid Tumors.

CT-0508 is een CAR-M-product gemaakt van autologe uit perifere bloedmonocyten afkomstige macrofagen, met een anti-HER2 CAR in een M1-fenotype. Onderzoekers hebben de hypothese geopperd dat CAR-M-middelen de potentie hebben om de barrières voor de werkzaamheid met immunotherapie te overwinnen die eerder bij solide tumoren zijn waargenomen, omdat ze het vermogen hebben aangetoond om kankercellen die antigeen tot overexpressie brengen te herkennen en in te nemen, de micro-omgeving van vaste tumoren te moduleren en neoantigenen om te zetten naar T-cellen.

Er deden totaal 14 patiënten aan deze fase I studie mee. Bij 4 patiënten (28,6 procent) werd stabiele ziekte bereikt. En bij alle vier werd een Her2 expressie van 3 of hoger gemeten. Bij de andere 5 patiënten met Her2 expressie van 3 of hoger en de 5 patienten met Her2 expressie  bleek de ziekte progressief en was er geen stabiele ziekte of remissie te zien binnen de studietijd. 
Er waren geen bijwerkingen van ernstige bijwerkingen graad 3 of hoger die tot stopzetten van de behandeling leidde. 

"Naarmate de CT-0508-studie vordert, is het veelbelovend om consistente resultaten te zien die het veiligheidsprofiel, de haalbaarheid en het werkingsmechanisme van deze eersteklas CAR-M-onderzoekstherapie ondersteunen", zegt Michael Klichinsky, PharmD, PhD, de medeoprichter en Chief Scientific Officer van Carisma, de fabrikant van CT-0508, in een persbericht. "We kijken uit naar de resultaten van de CT-0508-combinatiesubstudie met pembrolizumab en de verdere ontwikkeling van CAR-M- en CAR-monocytentherapieën."

In september 2021 verleende de FDA een fast track-status aan CT-0508 voor de behandeling van patiënten met solide tumoren: 

Het abstract van de studie is gepresenteerd op het 8th Annual CAR TCR Summit, hier een persbericht daarover:

CAR-M Therapy CT-0508 Shows Promise in HER2-Overexpressing Recurrent/Metastatic Solid Tumors


Plaats een reactie ...

Reageer op "Immuuntherapie met HER2-gerichte CT-0508 (CAR-Macrofaag therapie) geeft bij solide tumoren van verschillende vormen van kanker met HER2 positieve expressie hoopvolle resultaten"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

6 nieuwe doorbraken in de >> 90 procent van mensen met >> Antibiotica binnen een maand >> Anti-PD medicijnen zoals nivolumab, >> Bacterien in uitzaaiingen >> Behandelen van kanker verschuift >> Biomarkers zoals PD-L1, CD163+ >> Bloedtest, uitgevoerd op in >> CHRISPR-CAS9 infuus blijkt >> De biologische processen waarom >>