2 april 2018

Valstar Arts-bioloog drs. Engelbert Valstar zijn column van april 2018

Big Data en Big States

In de systeembiologie kun je door een multivariate analyse en/of vectoranalyse bepalen wie er op een bepaalde therapie juist wel of juist niet zal reageren. Dit betekent dat je vele patienten die geen baat hebben bij een behandeling niet hoeft te behandelen. Dit is in het patientenbelang.

Een dergelijke analyse van variabelen kan Google ook doen. Heel simpel: iemand die rookt drinkt meer alcohol. Dus iemand die via internet rookwaar heeft gekocht zal eerder met reclame voor bijvoorbeeld whisky bestookt worden. Heb je meer data dan kun je nog gerichter advertenties plaatsen (en die kun je door het hele koopgedrag te volgen in belangrijke mate verder preciseren).

De NSA (National Security Agency) van de VS kwam via internet bij ongeveer iedereen binnen, luisterde en luistert af etc. Door gegevens te combineren zijn dan personen aan te duiden, die een mogelijk risico voor de Nationale Veiligheid vormen. Een en ander gaat en ging wel ten koste van de privacy.

Overheden hacken elkaar: ‘De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet’. De VS had eerder al China van hacken beschuldigd en de Democraten in de VS wezen na de laatste presidentsverkiezingen al naar Russische hackers die door met gegevens te schuiven en die uit te laten lekken Trump zouden hebben geholpen om verkozen te worden. Waar de NSA (of de CIA) allemaal op bezoek zijn geweest wordt dan door niemand over gepraat. Inmiddels is bekend dat Facebook aan een ander ‘mediabedrijf’, Cambridge Analytica gegevens had verkocht, die naar het schijnt in zeker een Amerikaanse staat gebruikt zouden zijn om het stemgedrag bij de laatste presidentsverkiezingen te beinvloeden.

Toen dit bekend werd, zei Zuckerberg dat Cambridge Analytica de gegevens langer onder zich had gehouden dan bij de verkoop van de gegevens afgesproken was. Hij ging hierbij voorbij aan het feit dat degenen van wie die gegevens waren/zijn geen enkele weet hadden dat ze werden verkocht en wat er mogelijk uiteindelijk zelfs mee gedaan is! De Russen zullen hierom in hun vuistje lachen. Zuckerberg bood zijn ‘excuses’ aan, maar naar het Engelse Lagerhuis om vragen te beantwoorden wilde hij niet!!

Het is aannemelijk dat bedrijven als Google, Twitter, Facebook etc. meer onder Amerikaanse controle staan dan onder controle van China bijvoorbeeld. Om deze reden heeft mijns inziens de Chinese overheid in plaats van Google in principe nu een eigen zoekmachine (die dus ook flink data verzamelt denk ik).

De opkomst van het internet gaat het net als indertijd bij de opkomst van de boekdrukkunst (denk aan de vertaling van de Bijbel vanuit het Latijn in het Duits door Luther bijvoorbeeld) samen met veel meer mogelijkheden om informatie uit te wisselen, maar ook met revolutie en toen en nu klopt ook niet alles wat beweerd wordt.

Kortom wie de meeste data heeft en deze het beste analyseert heeft er naar verhouding het meeste aan! Grote instituties willen hier graag aan meedoen (zeker de Democraten in de VS bij de volgende verkiezingen).

Straks weten velen veel van je en zullen je trachten te sturen. Gelukkig kan je ook je eigen analyse maken, juist ook door het internet. Het juiste evenwicht zal in deze gevonden moeten worden, maar ik vrees dat de burger al ernstig in het nadeel is.

Big Data en Big States gaan samen. Het gaat om (wereldlijke) macht. Zij worden in de toekomst op dezelfde manier in een adem genoemd als nu Big Food en Big Pharma.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Big Data en Big States, column van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Un grand homme: Louis Pasteur. >> Project C. Column van arts-bioloog >> De zoete koek van Katan. Column >> Ordnung muss sein. Column >> KWFzalverij revisited. Column >> Do not confuse leadership >> Domheid is zonde. Column van >> Teloorgang ziekenhuizen? column >> Aanvullend verzekeren in de >> Ethische en juridische aspecten >>