ValstarArts-bioloog drs. Engelbert Valstar

In deze rubriek hebben we een aantal columns van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar geplaatst. In deze column, Un grand homme: Louis Pasteur schrijft Valstar over het nut en bewijs van  vaccineren. Voor alle duidelijkheid. Alles wat Arts-bioloog Engelbert Valstar schrijft is voor zijn verantwoordelijkheid en met plaatsing betekent niet dat wij het daarmee eens zijn of oneens. Het is zijn column. Lees ook onze disclaimer.
De links in onderstaande column heb ik zelf aangebracht.

Un grand homme: Louis Pasteur

Inleiding

De AVIG (Artsenvereniging Voor Integrale Geneeskunde), waarin de homeopaten domineren, promoot CAM met de slogan ‘Best of both worlds’. Een beetje simpel van ze, want hun intellectuele output voor wat betreft het echt inhoudelijk bekijken van onderzoek is gering. Voor de orthomoleculaire geneeskunde, fytotherapie en acupunctuur is er bewijs voor effectiviteit, al spannen de eerste twee qua effectiviteit duidelijk de kroon. Voor neuraaltherapie (buiten een zuiver anaesthetische indicatie), bioresonantie en klassieke homeopathie (homeopathie voor Avogrado reken ik tot de fytotherapie en is derhalve geen homeopathie) is er geen bewijs voor effectiviteit, maar de AVIG heeft juist voor de laatste drie met name aparte werkgroepen. Wat de klassieke homeopathie betreft: koper bijv. heeft in vitro voorbij Avogrado wel een effect op de lichtabsorptie, heel interessant, maar een klinisch relevant in vivo effect is niet bekend! Een eerdere meta-analyse van mij aangaande RCT’s met klassieke homeopathie was negatief voor klassieke homeopathie (zie Valstar E; Arts, therapeut en apotheker, nr. 4; 2011; 25-29). Op klassieke homeopathie en bioresonantie kom ik in oktober terug.

Preventie en bestrijding van Covid-19 ‘in beide werelden

In mijn vorige column ‘Project C’, die ik ook op ‘Kanker-actueel’ , Linkedin en op Facebook heb gepubliceerd, heb ik gebaseerd op RCT”s, beargumenteerd dat vaccinatie als preventief middel de oplossing is van de Covid-19-pandemie. Ook gaf ik aan dat het orthomoleculaire vitamine D zeer waarschijnlijk ook preventief van belang is. Op een aantal mogelijk therapeutische middelen zoals melatonine, aspirine, zink, vitamine C, quercetine, resveratrol, ivermectine, Astragalus, EGCG, zoethout etc. wil ik in de nazomer nog nader ingaan.

Met de data betreffende grotere bevolkingsgroepen is nu het nut van vaccinatie nog onomstotelijker aangetoond. Was de sterfte in het UK in Januari nog 1600 nu (het is nu 21/5/2021) is die iets van 10-20 per dag, soms zelfs nul. Israel is ie nu iets van 1-2 per dag en regelmatig nul. Ook in ons land werpt vaccinatie nu duidelijk zijn vruchten af.

Het Artsen Covid Collectief had/heeft kritiek op de Corona-aanpak, maar kwam zelf niet met een plan en was net als de AVIG niet defacto voor vaccinatie. In beide clubs domineren de (klassiek) homeopaten.

Discussie en conclusie

Zowel van reguliere als van niet-reguliere zo je wilt CAM-geneeskunde zijn voorbeelden te geven van wat bewezen werkzaam is dan wel bewezen niet werkzaam is. Opmerkelijk is dat een hard bewijs contra of pro vaak niet leidt tot niet of juist wel toepassen van de geneeswijze.

Een Cochrane-review uit 2018 (PMID 29740819) laat zien dat vaccineren tegen baarmoederhalskanker wel minder CIN-2-afwijkingen oplevert, maar geen reductie van de kans op baarmoederhalskanker. Een reden om met deze vaccinatie te stoppen, maar hij gaat nog volop door. Wat gebeurt er, omdat de opkomst slecht is, wil men ook jongetjes gaan vaccineren, want dat zou dan wel de transmissie van de gevaarlijke Papilloma-virussen tegengaan.

Afvallen met lage doses zwangerschapshormoon naast een dieet lukt vrouwen niet beter dan met een dieet alleen (zie bijvoorbeeld PMID 3609673). Toch waren en zijn er nog CAM-artsen die het in ieder geval tot voor kort propageerden. Reguliere artsen gaven het eerder terecht niet! Ik heb het nooit gegeven.

Pepermuntolie wordt terecht als zinvol bij IBS beschouwd (PMID 31470006 en een meta-analyse: PMID 24100754). M van Eupen noemt het ook in ‘Huisarts en Wetenschap op 18 november 2019. Daar staat ook dat het in de NHG-standaard en bij Thuisarts.nl als zinvol wordt aangegeven. Controle op 8 mei 2021 leert dat de vermelding in de NHG-standaard niet meer, maar nog wel bij thuisarts.nl voorkomt. Ik heb pepermuntolie vaak voor IBS voorgeschreven. Ik heb nog geen patient gezien die het van de huisarts kreeg.

PSK (Coriolus versicolor) vermindert in 5 RCT’s als adjuvans de sterfte aan darmkanker in stadium C (PMID 16133112). Wordt het regulier toegepast? Welnee!!

Dit alles illustreert de stelling (er zijn veel meer voorbeelden) : niet het bewijs of iets werkt of niet werkt zorgt voor de toepassing of juist niet voor de toepassing van een geneeskundige methode, maar eerder de bekendheid met een middel of methode dan de acceptatie van bewijs (los van de kwaliteit van bewijs) bepaalt dat.

Bij Covid-19 is dat niet anders.

Ook al vinden de homeopaten het ‘niet leuk’ we moeten voor ‘grand homme’ Louis Pasteur wederom onze pet afnemen.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Un grand homme: Louis Pasteur. Column van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar over nut van vaccinatie en meer."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Un grand homme: Louis Pasteur. >> Project C. Column van arts-bioloog >> De zoete koek van Katan. Column >> Ordnung muss sein. Column >> KWFzalverij revisited. Column >> Do not confuse leadership >> Domheid is zonde. Column van >> Teloorgang ziekenhuizen? column >> Aanvullend verzekeren in de >> Ethische en juridische aspecten >>