Lees ook dit artikel in de Volkskrant en de studie in The Lancet waar de onderstaande column over gaat.

1 mei 2018

Valstar Arts-bioloog drs. Engelbert Valstar zijn column van 1 mei 2018:

Alcohol maakt eerder iets kapot dan ons lief is.

Alcohol kan grote schade aan de gezondheid toebrengen. Ooit is gesuggereerd dat een bescheiden consumptie  bij risicopatienten goed zou zijn voor het hart. Dat is nooit echt bewezen. In de Lancet van 21 Februari 2018 is een  epidemiologisch onderzoek bij 599912 personen gepubliceerd, die gemiddeld ruim 9 jaar zijn gevolgd. Corrigerend voor gewicht, roken etc. werd naar een verband tussen alcoholinname en levensverwachting gekeken.

Omstreeks 100 gram alcohol per week zijn er wel minder hartinfarcten, maar de totale sterfte is niet verschillend van geen alcohol (meer sterfte aan kanker?). Voorbij 145 gram per week en voor 200 gram per week gaat het sterfterisico omhoog. In het artikel leggen ze de grens bij 100 gram alcohol per week, maar dat is te simpel. De grens moet liggen tussen 145 en 200 gram per week (Figuur 1 in het artikel betreffende all-cause mortality) Wekelijks 145 gram alcohol komt over een met 14 tappilsjes van niet te zwaar bier per week oftewel 9 flesjes bier per week met 5% alcohol. Hebben we het over wijn en ga ik uit van 14 procentige wijn dan is 1036 ml wijn per week oftewel 5 grote glazen per week het maximum. Per week is 200 gram alcohol  zeker te veel en dat is 1426 ml wijn, minder dan 2 flessen per week. Elke dag wijn in een hoeveelheid van een halve fles per dag is helemaal te veel.

Voorts wil ik benadrukken dat er aan alcoholconsumptie in dit onderzoek geen netto voordelen verbonden zijn en dat je dus bij meer dan 145 gram per week al risico’s loopt.

Terecht heeft de Gezondheidsraad het advies qua alcohol nog niet zo lang geleden terecht naar beneden bijgesteld: minder dan een glas per dag en liever eigenlijk helemaal geen alcohol.

Duidelijk is ook wanneer je op latere leeftijd bijvoorbeeld 200 of 300 gram per week aan alcohol inneemt, de levensduurverkorting minder is (zie figuur 4 in het artikel). Drink je op je veertigste  350 gram per week of meer dan kost je dat 4 tot 5 jaar ; drink je op je veertigste  200 tot 350 gram per week dan kost je dat nog altijd bijna 2 jaar aan leeftijd uiteindelijk. Ben je 80 dan zijn deze getallen respectievelijk 1,5 tot 2 jaar respectievelijk minder dan 1 jaar. De vraag is of dit komt omdat het feitelijk gaat om mensen die later meer zijn gaan drinken of de vooral voor alcohol gevoelige individuen zijn er niet meer. Ik denk dat het vooral het eerste is. Ik moest bij dit artikel onwillekeurig denken aan Moerman’s advies geen alcohol, ook al is er geen bewijs dat het beloop van kanker bij geen alcohol gunstiger is dan bij 2-3 consumpties per week.

Een grote hamvraag is wel: hebben de mensen die de formulieren hebben ingevuld niet aan onderrapportage gedaan. De onderzoekers zeggen dat ze met verschillende vraagtechnieken vergelijkbare resultaten vonden. Ze geven evenwel toe dat de grafieken verdund zouden kunnen zijn, wat dan zou betekenen dat alcohol iets minder schadelijk is dan dit onderzoek vindt. Feit is nogmaals ook dat er netto geen voordeel aan alcoholconsumptie gekoppeld is, hoe gezellig het ook kan zijn.

De verdienste van het Lancetartikel is verder dat het onderzoek gelijk compleet en zonder welke drempel dan ook voor iedereen op internet in te zien was en is.

Afsluitend: voor velen van ons geldt dat de alcoholconsumptie omlaag moet.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Alcohol maakt eerder iets kapot dan ons lief is. Column van arts-bioloog Engelbert Valstar"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Un grand homme: Louis Pasteur. >> Project C. Column van arts-bioloog >> De zoete koek van Katan. Column >> Ordnung muss sein. Column >> KWFzalverij revisited. Column >> Do not confuse leadership >> Domheid is zonde. Column van >> Teloorgang ziekenhuizen? column >> Aanvullend verzekeren in de >> Ethische en juridische aspecten >>