5 januari 2012: recent hebben we een studie toegevoegd waarin is onderzocht wat het effect is van nicotinamide - vitamine B3 bij blaaskanker. Klik hier voor dit artikel: Radiotherapie - bestraling bij blaaskanker aangevuld met carbogen en nicotinamide - vorm van vitamine B - vergroot significant ziektevrije tijd en overall overleving 

Nicotinamide is onderdeel van NADH, het middel dat hieronder wordt beschreven. 

25 november 20

Veel mensen kampen nadat ze zijn behandeld met chemo en bestraling tegen vermoeidheidsverschijnselen. Nu is daar al veel onderzoek naar gedaan, maar een echte verklaring en oplossing is daar voor zover wij weten niet voor gevonden. Persoonlijk heb ik het idee dat ik door het Houtsmullerdieet en de aanvullende vitamines wel meer energie heb, maar ik heb soms toch ook nog last van vermoeidheid.We hebben wel gehoord van verschillende kanten dat het middel NADH, ook als anti-oxidant bij o.a. borstkanker te gebruiken, wel bijdraagt aan meer energie. Wat is nu NADH en wat doet het? Hierbij een omschrijving zoals de producent/importeur dat aan mij toestuurde. Dus als u dit leest bedenk wel dat dit geschreven is door de producent. Desalniettemin wilde ik dit toch op de site zetten, omdat dit schrijven ook ondersteund wordt door de vermelding van een wetenschappelijke studie. Als er mensen zijn die hiermee ervaringen hebben met dit middel zou ik die graag horen.

 

d.d. 25 november, geschreven door Peter van Hogerhuis, Springfield

NADH: KRACHTIG ANTIOXIDANT

NADH is aanwezig in elke levende cel, dierlijk of plantaardig. Het is dus onderdeel van onze dagelijkse voeding. NADH werd al ontdekt in 1905 en wordt als één van de belangrijkste co-enzymen gezien - daarom heeft men het ook co-enzym 1 genoemd. 

HOE WORDT NADH IN VIVO GEPRODUCEERD 
NADH bestaat uit nicotinamide (vitamine B3) en ADP (adenosine difosfaat). Nicotinamide is een precursor van NADH waarvan het in het lichaam gevormd wordt wanneer voeding wordt verteerd en afgebroken in suiker, aminozuren en lipiden. De waterstof, die voortkomt uit de afbraak van deze stoffen, wordt omgezet in NADH via een metabolisch mechanisme die de citroenzuurcyclus genoemd wordt. Hoge doseringen van vitamine B3 kunnen NADH niet vervangen. Vitamine B3 laat geen van de positieve effecten zien die wel met NADH geconstateerd zijn.

EFFECTIEF NADH 
Als biologische vorm van waterstof is NADH een zeer gevoelige substantie die niet alleen met zuurstof reageert, maar ook met vele andere chemische stoffen. Om deze redenen was NADH nooit overwogen voor therapeutische toepassing. Na vele jaren van grondig onderzoek, heeft men succesvol een formulering van NADH kunnen vervaardigen die stabiel is en goed opgenomen wordt door het darmsysteem. Deze formule heeft wereldwijd meer dan 30 patenten gekregen. Niet alleen de samenstelling, maar ook het productieproces zorgen ervoor dat NADH stabiel is gekregen. Alleen NADH mengen met vul- en stabiliserings-stoffen, leidt niet tot een stabiel product; het product zal dan binnen enkele weken snel afbreken.

NADH is gemaakt van gist, dat zeer rijk is aan NAD (nicotinamide dinucelotide), de ge-oxideerde vorm van NADH. De NAD wordt chemisch of biologisch gereduceerd om NADH te vormen, hetgeen gezuiverd is door verschillende kristallisatieprocedures. Het uiteindelijke product heeft een zuiverheid van 93 tot 98 procent NADH zonder sporen van gist.

FUNCTIES/TOEPASSINGEN VAN NADH
NADH is de co-factor voor meer dan 1000 enzymen in het lichaam. De belangrijkste biologische functies zijn:

¨ Cellulaire brandstof voor energieproductie
¨ DNA herstel en celregeneratie
¨ verbetering van het cellulaire immuunsysteem
¨ stimulator van dopamine-, adrenaline- en norepinefrine biosynthese
¨ krachtig Antioxidant

Endogene zuurstof- en stikstof vrije radicalen worden verondersteld een beslissende rol te spelen in een aantal ziekten zoals neurodegeneratieve afwijkingen, arteriosclerose en kanker.
Direct werkende antioxidanten beperken de werking van vrije radicalen door ze te vangen. In de biochemie staat NAD(P)H bekend als de hydride (negatief geladen elektrische deeltjes waterstof) donor in een grote variëteit van enzymatische processen.

Elk levende cel heeft energie nodig om in leven te blijven. Dit kan via glycolyse of via oxidatie. Deze verbranding gebeurt via reductie- en oxidatieprocessen, het redox-mechanisme. Reductie is het toevoegen van elektronen en oxidatie het onttrekken daarvan.

NADH ALS INDIRECT WERKEND ANTIOXIDANT
Indirect werkende antioxidanten hebben geen interactie met de aanvallende radicalen of met de biomolecule radicalen. Ze dragen bij aan het antioxidatieve potentieel van de cel door ge-oxideerde antioxidanten te regenereren. NADH is een welbekend voorbeeld hiervan. NADH levert een molecuul voor het geoxideerde glutathion, welke vervolgens de belangrijkste antioxidant voor de cel vormt: gereduceerd glutathion. Deze stof kan geoxideerde vitamine C regenereren tot actieve vitamine C, welke weer geoxideerde vitamine E kan regenereren tot actieve vitamine E. Enkele moleculen van NADH hebben dus een vergaande - indirecte - invloed op de antioxidatieve verdediging van het lichaam tegen vrije radicalen. 

NADH ALS DIRECT WERKEND ANTIOXIDANT
Direct werkende antioxidanten, zoals vitamine E, vitamine C en glutathion, neutraliseren oxiderende radicalen met twee onafhankelijke mechanismen. 
1) In het klassieke antioxidatieve mechanisme vangt het antioxidant snel de aanvallende radicalen en vernietigt daarbij het destructieve pad. Dit mechanisme veronderstelt dat het restant van de door de antioxidant uitgeschakelde radicaal onschadelijk is. 
2) De antioxidant vangt niet de aanvallende, oxiderende radicaal aan, maar regenereert de geoxideerde biomolecule, in de meeste gevallen door de in eerste instantie gevormde biomolecule radicaal opnieuw te regenereren (reparatiefunctie).
Wanneer er verschillende typen van aanvallende radicalen betrokken zijn bij het afbraak-proces, heeft de reparatiefunctie een groot voordeel. Een effectieve bescherming van de biomolecule via het reparatiemechanisme kan vaak al bereikt worden met zeer lage concentraties van de antioxidant.
Hoewel de reparatie functie een grote antioxidante capaciteit bezit, hangt het succes af van de wijze waarop de ongewenste radicalen de doelmoleculen aanvalt.

In het protoplasma van veel celtypen komen concentraties voor van de drie vermeende antioxidanten glutathion, vitamine C en NADH. De hogere concentraties van zowel glutathion als vitamine C in samenhang met de lage concentratie NADH, sluit enige direct antioxidatieve functie van NAD(P)H in het protoplasma blijkbaar uit. Echter, in menselijke erytrocyten is NAD(P)H voornamelijk gebonden aan oplosbare macromoleculen. Dit gebonden NAD(P)H kan om twee redenen, die tot op heden niet overwogen zijn, belangrijk zijn als een antioxidant. 
Ten eerste kan gebonden NAD(P)H fungeren als intramoleculaire antioxidant. Ten tweede zou binding met proteïne NADH gevoeliger kunnen maken te reageren met radicalen. 

NADH REMT AUTO-OXIDATIE VAN DOPAMINE
De neurotransmitter dopamine oxideert spontaan in het lichaam, een fenomeen dat auto-oxidatie genoemd wordt. Gedurende dit proces worden cytotoxische stoffen, die een chemische reactie kunnen verwekken, gevormd die bepaalde delen van de hersenen kunnen beschadigen. Auto-oxidatie komt aanmerkelijk vaker voor bij oudere personen. Daar NADH de auto-oxidatie van dopamine kan remmen, zou het een nuttig gereedschap zijn om de schade van bepaalde delen van het brein te verminderen of voorkomen. NADH zou dus de celdood en weefseldegeneratie kunnen uitstellen.

CoQ10 EN NADH
NADH is de krachtigste antioxidant. Dit kan objectief gemeten worden door de zogenaamde redox potentieel. Hoe negatiever dit potentieel is hoe groter de antioxidante capaciteit. NADH en NADPH hebben het hoogste redox potentieel van alle biologische stoffen. Daar tegenover staat dat co-enzym Q10 een positief redox potentieel heeft en daarom geen antioxidant is. Het kan een antioxidant worden in het lichaam wanneer het gereduceerd is.
Deze reductie wordt alleen bereikt in de cel en uitsluitend door NADH. Dit houdt in dat de inname van co-enzym Q10 niet erg zinvol is, tenzij de organismen voldoende hoeveelheden cellulair NADH beschikbaar hebben om CoQ10 te reduceren en er een antioxidant van te maken.
Wanneer CoQ10 ingenomen wordt zonder een evenredige dosis NADH, kan de cel uitgeput worden van NADH, daarbij een tekort aan celenergie veroorzaken en eerder neigen naar degeneratie.

NADH EN DE IMMUUNFUNCTIE
Ons immuunsysteem is gebaseerd op de activiteiten van speciale witte bloedcellen zoals de T-lymfocyten, de B-lymfocyten en de macrofagen. Deze laatste soort is verantwoordelijk voor het elimineren van vreemde, ongezonde stoffen welke de cellen willen binnendringen.
Tijdens dit eliminatieproces vindt een aanmerkelijk hogere metabolische activiteit plaats, waarbij zuurstof wordt gebruikt. Het grootste deel van de zuurstof wordt omgezet naar superoxide en waterstof peroxide, die in staat zijn virussen en bacteriën te vernietigen. In dit proces worden grote hoeveelheden NADH gebruikt.

In samenwerking met een onderzoekscentrum in Berlijn werd vastgesteld dat NADH de productie van Interleukin-6 (IL-6) in menselijke witte bloedcellen stimuleert in een dosisafhankelijke wijze tot vijftienduizendvoud. Van IL-6 is bekend dat het een neurobeschermende factor is. Door het verhogen van IL-6 in het lichaam, worden de zenuwcellen beter beschermd en is de kans op ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer of Parkinson lager dan bij mensen met een tekort aan NADH.

Al meer dan 100 jaar hebben wetenschappers laten zien dat NADH een essentieel co-enzym is via verschillende metabolische mechanismen, inclusief de indirecte antioxidante werking.
Nu wordt ook aangetoond dat NADH als direct werkend antioxidant zeer belangrijk is in de mitochondriale matrix door vrije radicalen te vangen en de door biomoleculen verkregen radicalen te repareren.

Literatuur:
Kirsch, M. and De Groot, H.; NAD(P)H, a directly operating antioxidant?; FASEB Journal; July 2001; 15; 1569-1574.

Springfield, Postbus 1574, 3260 BB Oud-Beijerland,
Tel. 0186-626173, Fax 0186-621612, E-mail : info@curasense.net 

België: Nutrifarma Nv, Itegem, 
Tel. 015-243010, Fax 015-243015, E-Mail: info@nutrifarma.be


Plaats een reactie ...

7 Reacties op "NADH: Wat is het middel NADH en werkt dat echt tegen vermoeidheidverschijnselen en bij hormoonbehandelingen bij o.a. borstkanker als ondersteuning?"

 • Christiaan :
  Wie heeft ervaring met NAD+ of NADH bij de ziekte van Parkinson
 • Ankie van Hout :
  Ik heb inmiddels een hoop positieve dingen gelezen over NADH supplementen. Kan iemand mij vertellen waar goede kwaliteit NADH kan kopen?
  • Danielle :
   Hallo,
   Ik gebruik sinds 6 maanden NADH. Voor mij is dit HET wondermiddel tegen mijn chronische vermoeidheid (geen kanker gehad).
   Sinds 6 maanden kan ik eindelijk leven zoals gezonde mensen leven. Geweldig!
   Echter 1 nadeel: het verhoogt mijn B6 enorm.
   • Dave :
    Beste Danielle,

    Ik wil graag ook NADH proberen tegen mijn chronische vermoeidheid. Maar mag geen (te hoge) B6 waarde hebben. Ik vroeg me af hoe het komt dat je B6 wordt verhoogd...zit er wellicht B6 toegevoegd aan de tabletten?

    Alvast hartelijk dank voor je evt reactie!    23/01/2014
    Hallo,
    Ik gebruik sinds 6 maanden NADH. Voor mij is dit HET wondermiddel tegen mijn chronische vermoeidheid (geen kanker gehad).
    Sinds 6 maanden kan ik eindelijk leven zoals gezonde mensen leven. Geweldig!
    Echter 1 nadeel: het verhoogt mijn B6 enorm.
    • Nur :
     waar goede kwaliteit NADH kan kopen?
    • Dave :
     Of bedoelde je wellicht een verhoging van je B3? Dat zou logischer zijn bij dit middels ( volgens wat ik lees)?
  • Kees :
   Ankie,
   Zoeken via google geeft deze informatie waar je NADH kunt bestellen, keuze te over dus: https://www.google.nl/?gws_rd=cr&ei=FsWNUtiCGeqW0AX9uYCIBQ#q=nadh+supplement

   Ik heb adres van 1 speciale fabrikant weggehaald omdat dit een vorm van sluikkreclame kan zijn. In het artikel, zie boven, gaf Springfield ooit de informatie dus wellicht is ook bij hun NADH te bestellen? http://www.springfieldnutra.com/content.php

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Alternatieve therapieën bij >> Algemene artikelen over complementaire >> Ayurvedische kruiden en middelen >> Voorlichtingsfilmpjes over >> Agaricus Blazei Murill een >> Aids - HIV en effect van voeding >> Aldara zalf - Imiquimod, een >> Aloe Vera naast chemo bij >> AMAS test - Anti Maligne Antibody >> Antioxidanten, voeding en >>