HET VERHAAL VAN EEN PARTNER (samenvatting)
Ik ben Lucy Nijhuis geboren 1960 en in 1984 getrouwd met Frans (Acute Meloïde Leukemie-patiënt) geboren 1957. Samen hebben we een boerenbedrijf met fokvarkens.
Het begon allemaal eind december 1987. Frans had al een tijdje last van bloedend tandvlees, dat uiteindelijk begon te stinken. Hij ging naar de huisarts en die stuurde hem meteen weer door om bloed te prikken. Na de middag belde de arts terug met de mededeling dat het bloed niet goed was en dat hij door moest gaan naar het Streekziekenhuis. Na allerlei onderzoeken nog dezelfde middag wisten we aan het eind van de dag hoe ernstig het was: Acute Meloïde Leukemie. Het is moeilijk te omschrijven hoe je je voelt na zo'n bericht. Frans was ziek zeiden de artsen, maar hij oogde niet ziek, en hij voelde zich ook niet ziek. De volgende dag zijn ze meteen begonnen met de chemokuren en in mijn ogen werd Frans toen ziek gemaakt. Hij voelde zich beroerd en misselijk van de kuren en toen werd ik pas bang. Ik huilde van angst. Het was zo onwerkelijk! De ernst van deze situatie dringt dan erg langzaam tot je door. Ik had zoveel vragen. We waren nog maar 3 jaar getrouwd, wat moest ik me voorstellen van de toekomst, hadden we nog wel een toekomst? Kinderen? We waren er op dat moment nog niet aan toe, maar later dan? Vragen, vragen, vragen, en nergens kreeg je een antwoord op.
De eerste chemokuren heeft Frans redelijk doorstaan. Er waren wel bijwerkingen maar het gevaar hiervan zagen we niet. Ons doel lag in Leiden. Vanaf de eerste week dat Frans ziek was wisten we dat een beenmergtransplantatie zijn enige redding kon worden, zonder ons ervan bewust te zijn dat je wel eerst goed "schoon" moest zijn wil je in Leiden komen.
Terwijl Frans in het ziekenhuis lag ging ons bedrijf door. De toen nog aanwezige koeien gingen weg en ik richtte me op de varkens. Ik was altijd werkzaam geweest als gezinsverzorgster maar ging de ziektewet in toen Frans ziek werd. Later ben ik daar helemaal mee gestopt. Het werk in de stallen werd in het begin gedaan door de bedrijfsverzorging (aangevuld met familie en mijzelf) en in de loop der jaren ben ik alles zelf gaan doen. Ik was in die tijd ook nog een fanatiek handbalster. De sport is altijd mijn "uitlaatklep" geweest, ik had alleen eerder moeten stoppen en luisteren naar mijn lichaam dat schreeuwde om rust.
Na de chemokuren in het streekziekenhuis maar voor de opname in Leiden is het sperma van Frans goed genoeg hersteld om in te vriezen.
Dan is het 13 juni, de dag van de opname in Leiden. Op het moment dat de klapdeuren van de afdeling achter ons dicht vallen telde alleen nog: OVERLEVEN!!! Voor iets anders was geen ruimte. Vaak werd mij gevraagd:"hoe hou je het vol?" of "kun je het nog aan?" Natuurlijk hield ik het vol en natuurlijk kon ik het aan. Wat moest ik anders? Als ik het niet volhield wat moest Frans dan?
30 juni was de transplantatiedag. Zijn broer (donor) kwam bij ons op de kamer tijdens de transplantatie (zakje met "bloed" waar het nieuwe beenmerg in zit) Je wilt veel zeggen en er is niks te zeggen. De tranen zitten hoog, je kunt alleen maar van harte hopen dat dit nieuw "leven" zal aanslaan.
Het eerste half jaar na de transplantatie zijn er regelmatig ziekenhuisopnames geweest. Gordelroos, darminfecties, blaasontsteking en koortsaanvallen. Vaak was het 3 weken thuis en dan weer een paar dagen opname. Elke keer was het weer schrikken, onzekerheid en angst. Ik bleef steeds bij Frans, had mijn eigen "hoekje" op zijn kamer. Voor Frans was het voldoende dat ik er was.
December 1988 krijgt Frans een zware complicatie. Hij wordt opgenomen voor een darminfectie maar al snel wordt duidelijk dat hij ook problemen met zijn longen heeft. Hij wordt wekenlang voor een schimmelinfectie behandeld totdat hij opeens een klaplong krijgt. Zijn arts vertelt ons dat ze niets meer voor hem kunnen doen en dat we ons moeten voorbereiden op de naderende dood. Alleen….er is nog een kleine kans van 1%. Omdat ze de schimmel nooit voor 100% hebben kunnen bewijzen bestond er in theorie zoiets als longafstoting. Frans krijgt een mammoetdosis prednison en moet binnen 48 uur opknappen, ….en dat doet hij.
Als Frans na 10 weken in het ziekenhuis weer thuis komt blijft hij vele maanden erg zwak. Zijn longen zijn een groot probleem. Steeds weer zijn er infecties en koortsaanvallen. Maar ook de complicatie Sclero Dermie (verharding van de onderhuid) brengt erg veel problemen met zich mee.Voor Frans omdat hij stijve spieren heeft overgehouden, maar ook voor mij omdat dit zijn lichaam erg veranderde. Het voelde anders en daar kreeg ik veel moeite mee.
Ik had afgeleerd om afspraken te maken in de sociale wereld. Te vaak moest ik ze afzeggen omdat Frans weer ziek was. Ik wilde mijn draad van mijn leven weer oppakken maar kwam niet zover. We leefden per dag. Elke morgen was het aanzien hoe hij zich voelde. De dreiging van de dood bleef loodzwaar boven ons hangen. Achteraf denk ik dat ik toen al ben begonnen met kleine irritaties te krijgen. We hadden geen normale man/vrouw relatie meer maar patiënt/verzorgster. Frans was ziek en ik deed alles voor hem. Ik kreeg er moeite mee dat het leven om Frans draaide. Hij was nu lang genoeg ziek geweest, ik wilde weer een "normaal" leven hebben voor ons tweeën, voor zover dat nog mogelijk was. Bij elke vorm van aandacht die ik vroeg voelde ik me schuldig. Was dit wel terecht? Frans was ziek , ik niet! Maar ik woonde hier toch ook? Het overkwam ons steeds vaker dat we liever stil waren dan onnodige woorden te zeggen. De gesprekken werden oppervlakkiger. Elk onderwerp waarvan we wisten dat het de ander pijn deed werd vermeden. Ik kwam vast te zitten. Ik wilde praten met Frans over de angst die ik had om hem te verliezen over de onzekerheid van de toekomst. Lichamelijk contact was er al helemaal niet, ik werd vaak afgestoten omdat er iedere keer wel iets was wat hem hinderde. Ik miste die intimiteit met Frans.
Ondertussen ging het bedrijf (wat ik zelf deed) en de sport nog steeds door. Ik had alle grenzen van mijn kunnen allang overschreden maar wilde niet toe geven dat ik moe was. Onze relatie was er slecht aan toe en ik ben hulp gaan zoeken bij het RIAGG en later ook bij een haptotherapeut (omdat ik veel problemen kreeg met mijn lichaam). De psycholoog stimuleerde mij om te gaan schrijven. Wat ik dan ook gedaan heb in de vorm van brieven naar hem. Brieven die vol staan met schuldgevoel, angst, wanhoop, woede en machteloosheid. Uiteindelijk zijn we samen 5 jaar in therapie geweest en in 1996 daarmee gestopt. We hebben het nu goed samen! Zijn longen zijn een blijvend probleem (een aantal keren per jaar een longontsteking) zijn spieren stijf (2 keer in de week fysiotherapie) zijn huid is heel dun. In 1996 kreeg hij suikerziekte, jan.2000 een nieuwe heup en maart 2001 een staaroperatie. Een nieuwe complicatie aan zijn lip moet nog worden behandeld. Mijn verhaal afsluiten is dus blijkbaar onmogelijk. Ik weet nu dat het nooit meer zal worden zoals het ooit was. Zijn vermoeidheid, vergeetachtigheid, concentratieverlies en zijn veranderde lichaam: het hoort bij Frans. Ik kan het nu beter accepteren en er beter mee omgaan al blijf ik het vaak nog erg moeilijk vinden. Ondanks alles is zijn humeur goed en hebben we samen weer plezier. Ons grote geluk werd geboren in januari 1997. Na 3 mislukte I.V.F. pogingen was het de 4 keer wel raak . We kregen een gezonde tweeling en hebben weer een toekomst.
Mijn verhaal als partner van…. is verschenen in boekvorm met als titel: "Opnieuw aanraken na kankertherapie" verkrijgbaar door overmaking van f 28,40 (=incl. f 3,40 verzendkosten) op Rabobanknummer 39.75.65.739 t.n.v. Nijhuis, Saasveld o.v.v. uw naam en adres.
Gerelateerde artikelen
- Video-film (Nederlands): Zo Nodig Dwars. Drie eigenzinnige zoektochten naar genezing van kanker.
- Documentaire over drie kankerpatiënten die zich niet neerlegden bij de boodschap ongeneeslijk te zijn.
- Radio interview met Ian Gawler
- Alvleesklierkanker: Nicole (58) vloog de hele wereld over. Nu vliegt ze voor altijd mee, maar dan een stukje hoger
- Alvleesklierkanker: ervaringsverhaal Case M.
- Alvleesklierkanker: ervaringsverhaal mevr. X.
- Baarmoederkanker: Marijke houdt haar stadium 4 baarmoederkanker succesvol onder controle met eigen samengesteld behandelplan van niet-toxische behandelingen
- Baarmoederhalskanker: ervaringsverhaal Mevr. K
- Blaaskanker: ervaringsverhaal Douwe Tjerkstra voorkomt nieuwe operatie en recidief van blaaskanker met BCG en Zhuli Take Forte
- Blaaskanker: ervaringsverhaal van Jan van der Plas medeoprichter van de website Waterloop
- Borstkankerpatiente en wetenschapster Beate Halassy maakte in haar eigen laboratorium twee oncolytische virussen en behandelde zichzelf daarmee succesvol in 2020. copy 1
- Borstkankerpatiente (52 jaar) komt alsnog in totale remissie van borstkanker door hoge dosis vitamine C na drie keer recidief ondanks hormoontherapie en chemotherapie.
- Borstkanker: Vrouw van 29 jaar met triple negatieve borstkanker stadium IV komt in complete remissie door aanvullend op chemo persoonlijke voedingsadviezen (kytogeen dieet), hyperthermie en hyperbare zuurstoftherapie
- Borstkanker: Judy Perkins (49 jaar) , uitgezaaide borstkanker, komt door gepersonaliseerde vorm van immuuntherapie in een complete remissie binnen drie maanden.
- Borstkanker: ervaringsverhaal Jacqueline
- Borstkanker: ervaringsverhaal Leonie weigert bewust chemo of hormoontherapie na operatie van haar borstkanker en kiest voor niet toxische aanpak en een meer spirituele weg.
- Borstkanker: ervaringsverhaal Charlotte
- Borstkanker: ervaringsverhaal Lien
- Borstkanker: ervaringsverhaal Iedje
- Borstkanker: ervaringsverhaal Fatima
- Borstkanker: ervaringsverhaal Karen
- Borstkanker: ervaringsverhaal Marijke
- Borstkanker: ervaringsverhaal Nell
- Borstkanker: ervaringsverhaal mevr. Hoeve
- Borstkanker: ervaringsverhaal Pauline
- Borstkanker: ervaringsverhaal Elly
- Borstkanker: ervaringsverhaal Rina
- Crohn: Ervaringsverhaal ziekte van Crohn: Ed
- Darmkanker: man met endeldarmkanker 70 jaar) is inmiddels kankervrij door TEM behandeling (operatie via anus) bij recidief en heeft al zijn functies behouden en uitstekende kwaliteit van leven
- Darmkanker: Man met uitgezaaide inoperabele darmkanker komt met ATID - Autologous tumor immunizing devascularization, een vorm van immuuntherapie in complete remissie en is al 16 jaar kankervrij, zonder chemo of andere behandelingen copy 1
- Darmkanker: ervaringsverhaal van mevrouw M.
- Darmkanker: ervaringsverhaal meneer B.
- Darmkanker: ervaringsverhaal Mevrouw H
- Darmkanker: ervaringsverhaal Cis
- Darmkanker: ervaringsverhaal Kees
- Darmkanker: ervaringsverhaal Mart
- Darmkanker: ervaringsverhaal Truus
- Darmkanker: ervaringsverhaal mevrouw N.
- Darmkanker: ervaringsverhaal Dr. van Boheemen - de arts die patiënt werd.
- DSRCT: Desmoplastic Small Round Cell Tumor : ervaringsverhaal Ineke
- Endeldarm kanker - rectum kanker: Rinus Goeman.
- Endometriose: ervaringsverhaal Karin Jusek
- Eierstokkanker: Birgit overleed ondanks haar enorme wilskracht, ondersteuning van haar man en familie en aanvullende behandelingen naast reguliere standaardbehandelingen veel te jong
- Eierstokkanker - ervaringsverhaal: Laetrile en cannabisolie (CBD) doet binnen half jaar alle tumoren nagenoeg verdwijnen bij 81 jarige vrouw met uitgezaaide laaggradige sereus eierstokkanker. Na 20 maanden klinisch kankervrij copy 1
- Eierstokkanker: Twee vrouwen met resp. non-Hodgkin en eierstokkanker kiezen bewust voor geen chemo maar gezonde leefwijze, het Houtsmullerdieet en komen beiden in totale remissie. Lees hun verhaal dat verscheen in de Margriet. copy 1
- Eierstokkanker: ervaringsverhaal van Susanne
- Eierstokkanker: Ervaringsverhaal Marjan
- Eierstokkanker: ervaringsverhaal van Inge
- Eierstokkanker: ervaringsverhaal Ellen
- Eierstokkanker: ervaringsverhaal Tineke
- Eierstokkanker en borstkanker: ervaringsverhaal van tante en nicht, erfelijk belast
- Eierstokkanker: ervaringsverhaal Deborah
- Eierstokkanker: Het verhaal van mw. N.N. met eierstokkanker . Mevr. NN. overleed in de zomer van 2004.
- Ewingsarcoom: Aransa probeert met gezonde leefstijl en TCM aanvullend op reguliere aanpak haar kanker onder controle te houden.
- Galwegenkanker: ervaringsverhaal Harmen
- Hersentumor: Prof. dr. Ben Williams overleeft zijn hersentumor glioblastoma met combinatie van reguliere aanpak plus aanvullende voedingssupplementen.
- Hersentumoren: Olga van Harmelen overleeft een hersentumor met wietoliedruppels - cannabisolie na recidief na falen van standaardbehandeling.
- Hersentumoren: man (38 jaar) blijft na operatie al ruim twee jaar zonder recidief van een glioblastoma door standaard behandeling van bestraling en temodal met aanvullend onder begeleiding een kytogeen dieet en aanvullende vitamines.
- Hersentumoren: Carol, hersentumor glioblastoma heeft veel baat bij immuuntherapie met nivolumab plus Avastin - bevacizumab nadat standaard aanpak faalde
- Hersentumoren: Man met inoperabele hersentumor na wakkere operatie en hyperthermie inmiddels ruim 12,5 jaar klinisch kankervrij
- Hersentumoren: glioblastoom multiforme: ervaringsverhaal Denny
- Hersentumoren: ervaringsverhaal Alexander In archief geplaatst 10 april 2012
- Hersentumoren: ervaringsverhaal Berrie
- Hersentumoren: Glioblastoom multiforme: ervaringsverhaal Dirk van den Boogaard
- Hersentumoren: ervaringsverhaal Guus
- Hersentumoren: anaplastisch oligodendroglioom: ervaringsverhaal Meneer R.
- Hersentumoren: Glioblastoom multiforme: ervaringsverhaal Teun van Vliet
- Hersentumoren: ervaringsverhaal Jan
- Hersentumoren: ervaringsverhaal Frank
- Hersentumoren: ervaringsverhaal meneer PU
- Hersentumoren: ervaringsverhaal Yanou
- Leverkanker (HCC): ervaringsverhaal Wim Kloosterboer
- Leukemie. AML - Acute Myeloide Leukemie. H. bereikt volledige remissie van zijn Acute Myeloide Leukemie na chemokuren met Vidaza en daarna met voedingssupplement Metavo.
- Leukemie - ALL - Acute Lymfatische Leukemie. ervaringsverhaal Shifra
- Leukemie - AML - Acute Myeloide Leukemie: ervaringsverhaal Ad van Amelsfoort
- Leukemie - AML - Acute Myeloide Leukemie: ervaringsverhaal Frans. Het verhaal van een partner
- Leukemie: ALL - Acute Lymfatische Leukemie: ervaringsverhaal Robin
- Leukemie - ALL - Acute Lymfatische Leukemie: ervaringsverhaal Marco
- Longkanker: 77 jarige man krijgt vergevorderde niet-kleincellige longkanker onder controle met GC-Maf + Ultra Sound behandelingen + TTF - Tumor Treating Fields, een vorm van hyperthermie en bereikt duurzame stabiele ziekte
- Longkanker: Bob (71 jaar) komt met atezolizumab, een anti-PD medicijn, in een totale remissie van zwaar voorbehandelde uitgezaaide niet kleincellige longkanker en is nu al 4 jaar kankervrij
- Longkanker: Ben de Bruijn werd nivolumab geweigerd en overleed 23 september 2015. Bekijk hier zijn laatste wens
- Longkanker: niet-klein-cellig: ervaringsverhaal Chris
- Longkanker: niet-klein-cellig: ervaringsverhaal Gaby
- Longkanker: niet-klein-cellig: ervaringsverhaal Hemmie
- Longkanker: niet-klein-cellig: ervaringsverhaal Bert
- Longkanker: niet-klein-cellig: ervaringsverhaal Ingemar van der Giessen
- Longkanker: niet-klein-cellig: ervaringsverhaal Willemien.
- Longkanker: niet-klein-cellig: ervaringsverhaal Hennie
- Longkanker: niet-klein-cellig: ervaringsverhaal Carla
- Lymfklierkanker: Jami lijkt alsnog genezen dmv immuuntherapie met T-CAR cells immuuntherapie van haar zwaar voorbehandelde vergevorderde lymfklierkanker (non-Hodgkin)
- Lymfklierkanker: Jenny, nog scholier tijdens diagnose van lymfklierkanker lijkt drie jaar later genezen met immuuntherapie
- lymfklierkanker - non-Hodgkin: Twee vrouwen met resp. non-Hodgkin en eierstokkanker kiezen bewust voor geen chemo maar gezonde leefwijze, het Houtsmullerdieet en komen beiden in totale remissie. Lees hun verhaal dat verscheen in de Margriet.
- Lymfklierkanker - Non-Hodgkin: ervaringsverhaal mevrouw Bruins
- Lymfklierkanker - non-Hodgkin: ervaringsverhaal van Joan van Holsteijn
- Lymfklierkanker - non-Hodgkin: ervaringsverhaal Marja
- MDS - Myeloidisch Displatisch Syndroom: ervaringsverhaal Jos
- Maagkanker: ervaringsverhaal Koos
- Maagkanker: ervaringsverhaal meneer W.
- Melanomen: ervaringsverhaal Bailey O'Brien. Zij, 21 jaar, geneest van vergevorderd melanoom stadium 4 waar operaties en chemo faalden door immuuntherapie met dendritische celtherapie + Coley vaccin + Gersontherapie in 6 weken tijd
- Melanomen: ervaringsverhaal Dick
- Melanomen: ervaringsverhaal Mevrouw van D.
- Melanomen: ervaringsverhaal Eric
- Melanomen: ervaringsverhaal Conni
- Mesothelioma - longvlieskanker door asbest: Mijn verhaal ter nagedachtenis aan mijn vader Jan Verwaters en de rol die de ETNA ijzergieterij uit Breda speelde bij mijn vaders ziekte en zijn collega's
- Mond- en keelkanker: ervaringsverhaal Kees Braam. Al 27 jaar overlever van ongeneeslijke mond- en keelkanker.
- Mond- en keelkanker: ervaringsverhaal Karja
- Mond- en keelkanker: ervaringsverhaal Peter
- Mond- en keelkanker. ervaringsverhaal Marga
- Multiple myeloma: Mona kreeg in 2002 de diagnose vergevorderde ongeneeslijke multiple myeloma (Kahler) maar leeft nog steeds met alleen een gezonde leefstijl en niet toxische middelen en zonder chemo
- Multiple Myeloma - Kahler: ervaringsverhaal meneer HA.
- Multiple Myeloma - Kahler: ervaringsverhaal Jan
- Nierkanker: Wubbo Ockels vertelt op aangrijpende manier over de manier waarop hij omgaat met zijn nierkanker en zijn hoop heeft gevestigd op leefstijl enz..
- Nierkanker: ervaringsverhaal mevrouw J.
- Paraganglioom: Nederlandse vrouw met uitgezaaide paraganglioom krijgt succesvolle behandeling met cryosurgery in Amerika waar in Nederland ze ongeneeslijk werd verklaard.
- Prostaatkanker: ervaringsverhaal van Wiebe die met alleen een niet toxische aanpak zijn prostaatkanker onder controle lijkt te hebben
- Prostaatkanker - ervaringsverhaal van Jacob Rijpstra
- Prostaatkanker: David weigert behandeling van prostaatkanker maar kiest voor wait-and-see en gezonde leefstijl en is 1 jaar later klinisch kankervrij met normale PSA
- Prostaatkanker: ervaringsverhaal van meneer van Waveren
- Prostaatkanker: Harm Kuipers kreeg naast zijn prostaatkanker ook slokdarmkanker. Lees hier een interview met hem
- Prostaatkanker: ervaringsverhaal Wim Huppes
- Prostaatkanker: ervaringsverhaal meneer A.
- Prostaatkanker: ervaringsverhaal Meneer Hagemeyer
- Prostaatkanker: ervaringsverhaal: Henk Trentelman
- Prostaatkanker: ervaringsverhaal Meneer P.
- Prostaatkanker: ervaringsverhaal meneer H.
- Prostaatkanker: ervaringsverhaal: Tjitte
- Slokdarmkanker: Man (50 jaar) met uitgezaaide slokdarmkanker wordt en blijft al 16 maanden kankervrij met combinatiebehandeling van chemo (capeOX) en protonenbestraling
- Slokdarmkanker: Nol van Bekhoven krijgt nog een kans door operatie in Belgie voor vergevorderde slokdarmkanker
- Teelbalkanker: ervaringsverhaal van Thomas Rietrae, 30 jaar oud en inmiddels 5 jaar klinisch kankervrij van teelbalkanker
- Teelbalkanker: Wim
- Thymoom, ervaringsverhaal van Gerda Buddingh
- Ziekte van Waldenstrom: Antoon Verhaak
- Ziekte van Waldenstrom: Loes lijkt haar ziekte van Waldenström met uitzaaiingen op de nieren te overwinnen, onder controle te houden, met hulp van Houtsmullerdieet en aanvullende voedingsuppletie
Plaats een reactie ...
Reageer op "Leukemie - AML - Acute Myeloide Leukemie: ervaringsverhaal Frans. Het verhaal van een partner"