14 mei 2025: 

Afgelopen week was ik met mevrouw R. en haar partner mee naar  Weber Medical in Duitsland. Met toestemming van haar beschrijft zij met dr. Weber aangevuld door mij hieronder vanaf 2016 toen ze de eerste diagnose kreeg wat voor behandelingen zij allemaal al heeft gehad en waarom ze nu kiest voor een combinatiebehandeling van PDT - Foto Dynamische Therapie en  SRT - StereoTactic Radiosurgery met  HIFU - High Intensity Focused Ultrasound en immuuntherapie met de anti-PDT remmer Nivolumab in lage dosis (40mg) . Gevolgd door na de behandeling met elacestrant - Orserdu. Want al eerder is bij haar de mutatie ESR1 vastgesteld. Probleem voor haar is dat de elacestrant - Orserdu in alle Europese landen is goedgekeurd en wordt ook vergoed, alleen niet in België. Gelukkig wil haar behandelende oncologe elacestrant - Orserdu toch voorschrijven voor haar. Zij heeft voorlopig in afwachting van de bestelling voor 30 dagen elacestrant - Orserdu gekregen. 

Onderstaand is gedeeltelijk vertaald uit het Engels van dr. Weber zijn verslag aangevuld door mij op basis van wat mevrouw R. mij heeft verteld afgelopen jaar en ook afgelopen week:

Geschiedenis:

In 2016 kreeg mevrouw R. de diagnose van een borsttumor aan de rechterkant en werd behandeld met een borstamputatie - mastectomie en lymfeklierdissectie. Gevolgd door radiotherapie en chemo met Xeloda - capecitabine plus femara - Letrozole. Er zijn drie biopten genomen en haar okselklier was positief. Maar er was geen recidief in het geopereerde gebied, maar in 2022 bleek zich een sacrale bekkenbotmetastase te ontwikkelen. Mevrouw heeft daarna alles geprobeerd. Immuuntherapie met herceptin, dendritische celtherapie via het IOZK in Keulen en ook met Fulvestrant. Dat hele traject heeft haar veel energie en telrustellingen gekost die ze later misschein nog wel een keer zal teovoegen aan dit verhaal.
Het laatste jaar 2023 / 2024 werd zij met 28 kuren met Taxol behandeld. Laatste kuur met Taxol was 16 april 2025. De oncoloog wilde nu ook CDK-4/6 remmers voorstellen maar mevrouw wil dit nog niet. Omdat deze medicjnen allemaal remmend zijn op z'n best maar niet potentieel genezend. 
De tumormarker CA-15-3 schommelde altijd tussen de 100 en 175 maar vooral de taxol deed de tumormarkers wel dalen tot laagste 70 maar nooit tot onder de grenswaarde van 30. De omvang van de botmetastase nam wel af van 10 naar 5 cm. Al bleek bij meting op eerste dag van de behandeling bij Weber Medical dat de lengte 7,3 cm was en 2,6 cm. breed. Maar een echo kan niet vaststellen in welk deel actieve tumoren actief zijn en in welk deel sprake is van necrotisch weefsel. 

Naast deze reguliere aanpak volgde mevrouw R. heel trouw een gezonde leefwijze met veel salades en groenten, aanvullende voedingssupplementen waaronder o.a. extract van champignons en Chlorella bv. En zij wandelt elke dag minimaal 10.000 stappen. 

Haar lijstje van voedingssupplementen die allemaal biologisch zijn behalve de enzymen - eiwitten:

Champignonen extract Mico Mama2
Blauwe bosbessen
Spirulina en Chlorella
Magnesium
Vitamine D
's Morgens drinkt ze altijd paar koppen groene thee 
's avonds drinkt ze Camille thee
Enzymen - eiwitten

Vanaf hier vooral de vertaling van dr. Weber zijn beschrijving

Bestraling of een operatie was geen reële optie vanwege de nauwe verbinding met de ischiaszenuw. Een nieuwe PET-scan van april 2025 toonde de exacte locatie van de sacrale bekkenbotmetastase aan de linkerkant. Een sacrale biopsie bevestigde de oorsprong van de borstkanker van jaren geleden.Ze heeft weinig pijn en kan zonder problemen lopen.

Diagnose:Botmetastase links sacraal gebied na borstkanker in 2016.

Echografie:

Bij echografie kon het gebied worden geverifieerd door aankleuring van het periost en een verstoorde structuur van het botoppervlak.

Behandelingen deze week:

Fotodynamische therapie (PDT) en sonodynamische therapie met Exo-Indocyaninegroen (Nano.ICG) als fotosensibilisator met externe en interstitiële bestraling van de tumor met een 810 nm nabij-infrarood laser en een 680 nm rode laser. Combinatie met laaggedoseerde immunotherapie met Nivolumab 40 mg als PD-1 checkpointblokker.
Aanvullende intraveneuze lasertherapie, intraveneuze zuurstof, hyperbare zuurstofkabine en volledige lichaamsinfraroodbestraling werden op 5 opeenvolgende dagen gegeven.


Dag 1:
Op de eerste dag werden in een gesprek mevrouw R. haar medisch dossier doorgenomen en via lichamelijk onderzoek en echografie gecontroleerd en bevestigd. In de volgende stap kreeg ze een infuus met 40 mg Nivolumab-immunotherapie voor de blokkade van het PD-1-checkpoint. Hierna werd ze behandeld met intraveneuze lasertherapie met alle spectrale kleuren, waaronder nabij-infrarood- en ultravioletlasers, en intraveneuze zuurstof.

Dag 2:
Op de tweede dag kreeg ze een infuus met indocyaninegroen, geladen in exosomen van mesenchymale stamcellen. Na het infuus werd het bloed gecontroleerd op circulerende tumorcellen met behulp van het PDIS-systeem met fluorescentiespectroscopie. Er werden geen circulerende tumorcellen in de bloedsomloop aangetroffen. Daarna werd ze behandeld met intraveneuze lasertherapie met alle spectrale kleuren, waaronder nabij-infrarood- en ultravioletlasers, en intraveneuze zuurstof. 10 ml van de verdunde Nano-ICG-oplossing werd onder lokale anesthesie intratumoraal geïnjecteerd na echografiecontrole. Na de behandeling in de hyperbare zuurstofkabine gedurende 30 minuten werd de tumor aangeprikt met 4 fiberoptische naalden met steriele optische vezels en interstitieel bestraald met een 500 mW infraroodlaser van 810 nm en vervolgens met 4 rode lasers van 680 nm. De tumor werd ook behandeld met therapeutisch ultrageluid van 1,8 W/cm2 in combinatie met radiofrequentie (sonodynamische therapie). Aan het einde kreeg ze een volledige lichaamsbestraling met 3500 W nabij-infrarood van 810 nm plus een 660 nm rode laser in het lichtbed.

Dag 3:
Op de derde dag kreeg ze opnieuw intraveneuze laser en zuurstof, externe tumorbestraling met infraroodlaser, sonodynamische therapie, hyperbare zuurstofkabine en volledige lichaamsbestraling. De interstitiële therapie werd herhaald met toevoeging van 1% methylenblauw aan de nano-ICG-oplossing.

Dag 4:
Op de vierde dag werd de therapie van de tweede dag herhaald.

Dag 5:
Op de 5e dag kreeg ze de volgende infusie met 40 mg nivolumab voor immuunstimulatie. Ondanks dat mevrouw 100 procent hormoongevoelige borstkanker heeft komt het voor dat immuuntherapie toch aanslaat, zeker in combinatie met de andere behandelingen. Daarna werd de therapie vanaf dag 3 herhaald.

Samenvatting en aanbevelingen:

Alle behandelingen werden goed verdragen. Er traden geen complicaties op.
Het PDT-proces duurt 4 tot 8 weken; een volgende MRI-controle wordt aanbevolen na 2 tot 3 maanden. Als de therapie leidt tot verbetering of stabilisatie van het proces, wordt een volgende behandelkuur aanbevolen na ongeveer 3 tot 6 maanden. Circulerende tumorcellen konden niet worden gedetecteerd met de fluorescentie- en fosforescentiemethode met het PDIS-systeem.
Een derde dosis van 40 mg immunotherapie ter versterking van het adaptieve immuunsysteem wordt aanbevolen na ongeveer 4 weken.

En zoals eerder geschreven: Eenmaal thuis is Mevrouw R. na de behandeling met elacestrant - Orserdu begonnen. Want al eerder is bij haar de mutatie ESR1 vastgesteld. Probleem voor haar is dat de Elacestrant in alle Europsese landen is goedgekeurd en wordt ook vergoed, alleen niet in België. Gelukkig wil haar behandelende oncologe Elacestrant toch voorschrijven voor haar. Zij heeft voorlopig in afwachting van de bestelling voor 30 dagen elacestrant gekregen. 

Tot vandaag 14 mei 2025 voelt mevrouw R. zich goed. Ze voelt wel wat kleine pijntjes soms en voelt ook wel de werking van de elacestrant - Orserdu in haar maag maar is minimaal. Ze is optimistisch en heeft haar gezonde leefstijl ook direct zaterdag bij thuiskomst opgepakt.  




Plaats een reactie ...

Reageer op "Borstkanker: Mevrouw R. kiest naast gezonde leefstijl voor combinatie van PDT en SRT met Ultra Sound plus immuuntherapie met nivolumab voor haar zwaar voorbehandelde met alleen in sacrale wervelbekkenbot uitgezaaide borstkanker bij Weber Medical Duitsland"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Video-film (Nederlands): Zo >> Documentaire over drie kankerpatiënten >> Radio interview met Ian Gawler >> Alvleesklierkanker: Nicole >> Alvleesklierkanker: ervaringsverhaal >> Alvleesklierkanker: ervaringsverhaal >> Baarmoederkanker: Marijke >> Baarmoederhalskanker: ervaringsverhaal >> Blaaskanker: ervaringsverhaal >> Blaaskanker: ervaringsverhaal >>