17 december 2018: op mijn verzoek schreef Oriveda deze richtlijnen bij de keuze voor de aankoop van extracten van medicinale paddenstoelen. Het klopt dat Oriveda een van onze sponsoren is en onze donateurs krijgen korting op hun extracten, maar m.i. zijn deze adviezen goed bruikbaar en objectief opgesteld om de beste kwaliteit van extracten van medicinale paddenstoelen te kopen. 

Afbeeldingsresultaat voor pictures of extracts of medicinal mushrooms

Waar op te letten bij de aanschaf van medicinale paddenstoelen supplementen.

Het allerbelangrijkste punt: de paddenstoel als geheel is niet per definitie 'medicinaal'.  Wel zitten er bioactieve stoffen in maar het lichaam moet die natuurlijk wel kunnen opnemen. Dat betekent in dit geval dat het supplement een extract moet zijn. Mensen kunnen onbewerkte / gedroogde / verpoederde paddenstoelen namelijk niet of heel slecht verteren (zie ook de FAQ). Heet water extractie is het meest voorkomend. 

Als aan die voorwaarde is voldaan dan is het volgende van belang:

• Wat zit er in het produkt ? (de bioactieve stoffen zoals beta-glucanen, die het produkt bruikbaar maken)
• Wat zit er niet in het produkt ? (Zware metalen, vulstoffen en andere toevoegingen, die de produktkwaliteit slechter maken) Deze -essentiële- details zijn eenvoudig te verkrijgen. Daarvoor moet de verkoper/producent het produkt laten testen bij een objectieve derde partij (laboratorium). Deze tests zijn niet duur - testen op zware metalen en beta-glucanen bijvoorbeeld kost samen eenmalig ± 100 - 200 euro. Geen grote investering. Goede testresultaten vormen bovendien uitstekende marketing !  Toch testen de meeste producenten hun produkten niet of ze wensen de testresultaten geheim te houden. Naar de reden moeten we raden, maar die zal meestal marketing-gerelateerd zijn.  Testresultaten zijn harde feiten en maken het eenvoudig om produkten met elkaar te vergelijken. Zo kan de objectieve kwaliteit en het ’waar-voor-je-geld’ niveau simpel worden vastgesteld.  Dat is voor de consument heel relevant maar voor de producent alleen als hij als beste uit de bus komt. In alle andere gevallen zal de consument het produkt immers meestal links laten liggen omdat er een betere keus is.  Daarom laten producenten in het algemeen die essentiële details maar weg of verhullen die. Dat mag volgens de Nederlandse wet bij voedingssupplementen die op kruiden e.d gebaseerd zijn. Maar daar wordt dus op grote schaal misbruik van gemaakt.  Een vaak geziene ‘verhullende’ claim is bijvoorbeeld ‘xx% polysaccharides’ - maar alleen betaglucanen zijn bioactieve polysaccharides. Stijfsel, dextrine, chitine en cellulose zijn voorbeelden van waardeloze polysaccharides die vaak als vulstof of reststof in dit soort supplementen zitten. Dat staat niet op het etiket. Er is dus kans dat je betaald voor wat stijfsel en suiker inplaats van voor iets dat werkt.  Let dus op het officiele etiket !! 

Inplaats van harde feiten wordt de consument marketing of misleidende informatie voorgeschoteld. De nadruk ligt op zaken die niet relevant of oncontroleerbaar zijn (zoals '10:1 extract' o.i.d.). Een van de meest voorkomende en meest misleidende is bijvoorbeeld ’biologisch geteeld’ of een variant daarop.  Dat suggereert dat het produkt geheel vrij is van verontreinigingen maar dat klopt niet. Paddenstoelen absorberen van nature zware metalen uit hun omgeving en slaan die op. Zware metalen zijn overal, ook in een gecertificeerde ’biologische teelt’ omgeving. Als er na de teelt niet meer wordt gecontroleerd kan het produkt dus wel degelijk vol zitten met lood of arsenicum, de meest voorkomende zware metalen in paddenstoelen.  Ook wordt meestal gesuggereerd dat de paddenstoel als geheel ‘medicinaal’ is. Dat klopt ook niet. Het zijn door de wetenschap goed in kaart gebrachte bioactieve stoffen en hun onderlinge verband die de paddenstoel ‘medicinaal’ maken. De aanwezigheid en de hoeveelheid daarvan kan zoals gezegd eenvoudig en goedkoop worden getest en staat bij een goed produkt op het officiële etiket. 

Samenvattend:

• - Een paddenstoelensupplement moet altijd een extract zijn, minimaal een heet water extract.
• - Op het officiële etiket moet duidelijk staan vermeld hoeveel en wat de bioactieve bestanddelen zijn in het produkt (zoals beta-glucanen).
• - De verkoper moet op aanvraag de kwaliteitsclaims kunnen onderbouwen met een recent laboratoriumrapport (ook wel CoA -Certificate of Analysis- genoemd). Daarin moeten ook de zware metalen staan vermeld.


Plaats een reactie ...

5 Reacties op "Waar moet je op letten bij de aankoop van extracten van medicinale paddenstoelen? Hier wat richtlijnen"

 • Frits :
  Wat een larie hier in de comments.
  Een dual extract is in de meeste gevallen beter laat wel heel veel onderzoek zien.
  Verder is MRL alleen een bekend merk, maar goed is het verre van. Daar zit geen paddenstoel in. Alleen zo een 20% mycelium gekweekt op graan- en rijstsoorten. 80% van die pillen is dus gewoon zetmeel. Gedroogde en verpulverde myceliumsubstraatblokken.
 • Coll de Vries :
  Ik ben donateur, maar vind nergens mijn lidmaatschapsnummer op de site.
  Hoe werkt dit?
 • e.valstar :
  Beta-glucanen alleen zijn te beperkt, verder is het zo dat er geen zware metalen van enige betekenis in mogen zitten. Dat er op zou moeten staan hoeveel zware erin zitten slaat dus nergens op. Verder staat niet vast dat een waterig extract beter is dan welk extract ook. Bij Coriolus versicolor, Cordyceps sinensis en Shiitake heb ik bovendien het liefst zoveel mogelijk de hele paddstoel(dus gewoon de oorspronkelijke paddestoel fijngemalen) en bij de Maitake moet expliciet de D-fractie erin zitten. Het allerbelangrijkst is: met welk preparaat is er in de beste studies gewerkt en welke preparaten gaf je bij de patienten waar je het meeste resultaat boekte.
  Gebruik van de eerste 3 paddestoelen dus gewoon de fijngemalen paddstoel inclusief mycelium en primordia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • A. A. M :
   E.valstar,
   Heb je ook tips waar kwaliteit kan kopen?
   • e.val :
    De beste zijn die van MRL (mycological researh laboratoria. Deze zijn o.a. vis de Natuurapotheek te krijgen.

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

FAQ - Veel gestelde vragen >> Sitehulp. Hoe vindt u informatie >> Waar in Europa wordt nog meer >> Tineke geeft haar mening over >> Crowdsurfing project: Helpen >> Mevrouw B. en haar dochter >> Wat is een darmmicrobioomtest >> Wie heeft tips voor mij over >> Een neuspray en mondspray >> Wat kun je doen na het overleven >>