22 maart 2023: 

Tineke liet mij weten dat ze na een tweede chemokuur vorig jaar het weer echt goed met haar gaat. De chemo sloeg heel goed aan en ze schreef me vandaag dat ze nu weer een tijdje zonder chemo kan waarschijnlijk. Best wel bijzonder om met soms een reguliere behandeling en verder alleen met gezond leven en wat voedingssuppletie je zo lang je kanker onder controle houdt. 

16 december 2020: Met dank aan Tineke  

Al heel veel jaren kennen Tineke en ik elkaar. Zij heeft kanker, multiple myeloma , maar houdt dat best goed onder controle met gezonde levensstijl, gezonde voeding en een paar bepaalde voedingssupplementen naast soms een reguliere behandeling. 

Paar weken geleden stuurde zij het verhaal van Wim Verbeek maar later stuurde ze ook haar mening over het Levenseinde, 'geïnspireerd' door wat er allemaal gebeurt in deze coronacrisis met mensen die bv alleen wonen door welke oorzaak dan ook. Tineke haar verhaal is gepubliceerd op de website van Transpersoonlijk.net . Zij had een interview met een man die jaren geleden zijn vrouw verloren had aan kanker. Wie wilt reageren kan dat doen onderaan dit artikel.

Hier dat interview: 

Over het levenseinde

Het kabinet wil dat mensen “tijdiger het gesprek aangaan” met artsen en vooral hun naasten. Er wordt geregeld gesproken in de media over euthanasie. Misschien komen bij euthanasie wel alle levensvragen bij elkaar. Niet alleen van degene die het leven wil verlaten, maar ook voor die mensen die het dichts betrokken zijn.

De man met de hondjes

Zomaar een weduwnaar, iemand die alleen is. Overgebleven uit een huwelijk. Vrouw overleden. Zo zijn er veel meer -veel meer- mensen van wie de partner is overleden. Ik zie de man lopen met zijn hondjes. Ik zag hem al vaker voorbij komen, steeds met zijn hondjes. We maakten geregeld een praatje. Sinds een aantal jaren is hij weduwnaar. Mag ik je een aantal dingen vragen die over een moeilijk onderwerp gaan, vroeg ik hem. Het was goed en we spraken af.

Ik sprak met Jelle, want zo heet de man met de hondjes. Zijn vrouw Mieke vroeg en kreeg euthanasie. Het begon toen ze 60 jaar was: ze kreeg lichte verschijnselen van vergeetachtigheid. De moeder van Mieke was overleden aan de ziekte van alzheimer. En ook haar vader. Naarmate de vergeetachtigheid erger werd, realiseerden Mieke en Jelle zich dat het zeer waarschijnlijk was dat Mr. Alzheimer ook hun huis niet voorbij zou gaan. Er volgden testen en de angst werd bevestigd: een progressieve vorm van A. Ik sprak met Jelle over deze periode.

Het viel me op in jouw verhaal dat het mogelijk is dat een intens verdrietig proces als euthanasie uiteindelijk ook goed kan verlopen.
Jelle: Toen we de diagnose kregen te horen, zijn we met onze kinderen gaan praten. Mieke wilde beslist niet sterven zoals haar ouders. Het proces van haar moeder hadden we van heel dichtbij meegemaakt.>>>>>>>>lees verder


Plaats een reactie ...

Reageer op "Tineke geeft haar mening over het levenseinde in deze coronacrisis"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

FAQ - Veel gestelde vragen >> Sitehulp. Hoe vindt u informatie >> Waar in Europa wordt nog meer >> Tineke geeft haar mening over >> Crowdsurfing project: Helpen >> Mevrouw B. en haar dochter >> Wat is een darmmicrobioomtest >> Wie heeft tips voor mij over >> Een neuspray en mondspray >> Wat kun je doen na het overleven >>