16 februari 2019: Bron: Kennislink

Vandaag en ook wel vaker kreeg ik de vraag wat nu eigenlijk het verschil is tussen een longtumor van het type adenocarcinoom en andere types zoals plaveiselcarcinoom, basaalcelcarcinoom, blastomen, sarcomen en bv ook vormen van lymfklierkanker en leukemie, bloedkankers dus. Want meestal wordt gesproken over primaire vormen van kanker genoemd naar het orgaan waar de primaire tumor het eerst wordt ontdekt. Maar bv. een kwaadaardige longtumor (of darmtumor of borsttumor enz.) kan ook naast andere typeringen als niet-kleincellig of grootcellig en gradering (stadium I of II of III of IV) ook een andere typering hebben en geregistreerd worden als een plaveiselcarcinoom of een adenocarcinoom bv.. Naast receptorenexpressie en genenmutaties (DNA afwijkingen) als ALK, K-ras en EGFR enz.

In dit artikel: De ene kanker is de andere niet wordt goed uitgelegd wat de basisverschillen zijn en ook hoe de verschillende types een specifieke behandeling nodig hebben.

Voor alle duidelijkheid dit is een indeling naar zogeheten Hallmarkers die los staat van een receptoren- en genenindeling.

Mocht u interesse hebben in een CARIS receptoren en DNA onderzoek dan kunnen wij u wel helpen aan het adres van de contactpersoon in Europa. We brengen u alleen in contact met de contactpersoon maar u zult het dan verder zelf moeten regelen met uw behandelend arts. Het rapport is wel duur m.i. €  6.500,-- en u bent afhankelijk of een arts mee wilt gaan in de conclusies uit zo'n rapport. Maar in sommige gevallen kan zo'n rapport misschien toch zinvol zijn. 

   


Plaats een reactie ...

Reageer op "Wat is nu eigenlijk het verschil tussen adenocarcinomen, plaveiselcarcinomen, basaalcelcarcinomen, sarcomen en blastomen?"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

FAQ - Veel gestelde vragen >> Sitehulp. Hoe vindt u informatie >> Waar in Europa wordt nog meer >> Tineke geeft haar mening over >> Crowdsurfing project: Helpen >> Mevrouw B. en haar dochter >> Wat is een darmmicrobioomtest >> Wie heeft tips voor mij over >> Een neuspray en mondspray >> Wat kun je doen na het overleven >>