2 januari 2013:

Afgelopen week sprak ik een vrouw die nu al enkele maanden Xeloda - capecitabine krijgt. Zij had al heel snel last van het zogeheten hand - voetsyndroom. Overgevoelige tenen en vingers. Dit wordt simpelweg veroorzaakt omdat de chemo de zenuwuiteinden aantast, neuropathie.  De vrouw vertelde mij dat zij met leverrtraanzalf de bijwerkingen voor het grootste deel de kop had ingedrukt. Zij smeerde elke nacht levertraanzalf op haar voeten en deed daar een verbandgaasje omheen. Binnen een week waren haar voeten weer veel zachter en de pijn weg. Ik heb zelf goede ervaringen met levertraanzalf na bestraling van mijn hoofd en keel en zeg ook altijd tegen mensen gebruik levertraanzalf bij huidproblemen door bestraling of chemo.

Je zou ook het lichaamseigen palmitoylethanolamide kunnen gebruiken.

Het instituut voor neuropathische pijn schrijft dit over de bijwerkingen van Xeloda en hun ervaringen daarmee:

Xeloda® (capecitabine) wordt veel voorgeschreven bij bepaalde tumoren, en de bijwerkingen kunnen pittig zijn. In onze praktijk zagen we een patient met slokdarmkanker, die last had van pijnlijke handen en voeten, met roodheid en vervellingen, de zogenaamde hand-voet huidreactie. Tevens waren er pijnlijke kloven en kloofjes aan de hiel en rond de nagels. Dat alles was zeer storend en maakte gitaarspelen onmogelijk. De behandeling met Xeloda® werd door die bijwerkingen na 6 weken gestaakt. Er werd een behandeling met het lichaamseigen palmitoylethanolamide voorgesteld, en de pijn, alsmede de kloofjes verdwenen binnen 10 dagen. Meestal blijven dit soort bijwerkingen van Xeloda langdurig aanwezig.

In ons oude forum werd o.a. dit aangeraden om bijwerkingen van Xeloda - capecitabine tegen te gaan:

In Duitsland is een studie uitgevoerd met Imlan creme dat 80% betuline extract bevat.
Deze creme bleek bij een groep patiënten de huidklachten tengevolge van de Xeloda (dus hand- en voetsyndroom) te verminderen.

Ik gebruik deze cremes sinds oktober / november 2010 zowel op mijn gezicht, mijn handen en mijn voeten en de resultaten zijn veelbelovend. De jeuk vermindert of verdwijnt geheel, de plek in mijn gezicht rondom mijn rechteroog wordt minder en minder schrijnend. De creme houdt tevens het vocht vast in de huid. Voorheen gebruikte ik van Eucerin een voetherstellende creme met 10% ureum. De Imlan Fußcreme Plus bevat naast de Betuline ook 10% Ureum. Als ik ze in gebruik vergelijk, is de voet 's ochtends minder droog na het gebruik van Imlan dan na het gebruik van Eucerin. Zie de site op www.imlan.de 

Ik gebruik de Imlan Creme Plus van 50 ml voor het gezicht van euro 11,90 per tube en gebruik deze creme ook als lippenbalsam. Verder gebruik ik de Imlan Fußcreme Plus van euro 12,90 van 100 ml voor mijn voeten en ik gebruik de Imlan Lotion Plus van euro 13,90 van 100 ml. voor bijv. mijn ellebogen.

Belangrijk is dat de cremes 100% puur natuurlijk zijn, en dus ook geen conserveringsmiddelen, geur- en kleurstoffen bevatten. Daardoor kort houdbaar zijn.

Ik betrek Imlan via mijn complementair arts.
Je kunt Imlan ook via http://www.ebay.com kopen. Nadeel daarvan is de hoge verzendkosten uit Duitsland die wel kunnen oplopen tot euro 17 per keer.

Wie gebruikt Imlan ook voor zijn hand- en voetsyndroom klachten?

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

FAQ - Veel gestelde vragen >> Sitehulp. Hoe vindt u informatie >> Waar in Europa wordt nog meer >> Tineke geeft haar mening over >> Crowdsurfing project: Helpen >> Mevrouw B. en haar dochter >> Wat is een darmmicrobioomtest >> Wie heeft tips voor mij over >> Een neuspray en mondspray >> Wat kun je doen na het overleven >>