11 mei 2015: Bronnen: DWDD en NRC

Afgelopen vrijdag was prof. dr. Hans Clevers in De Wereld Draait Door om uitleg te geven aan zijn nieuwste onderzoek. Hij en zijn collega's zijn er in geslaagd om met stamcellen van zowel gezond darmweefsel als van darmtumorweefsel van patiënten met darmkanker nieuw darmweefsel en ook nieuw tumrodarmweefsel te kweken in het laboratorium. Dit weefsel is zo goed dat dit nu gebruikt wrodt om allerlei medicijnen te testen voordat een bepaalde medicijn getest hoeft te worden bij kankerpatiënten zelf.

In de NRC van 8 mei legt Hans Clevers dit ook uit:

Lees dit hele artikel

maar ik vond zelf zijn uitleg in DWDD echt fascinerend, zie uitzending gemist eerste onderwerp aan tafel: hoewel ik ook wel enkele vragen voor hem zou hebben gehad die Matthijs van Nieuwkerk niet stelde, hoewel deze wel zijn best deed de rol van de kankerpatiënt in dit verband aan te kaarten.

Ik zou Hans Clevers enkele aanvullende vragen hebben willen stellen:

  • U stelt dat voor dit onderzoek u de veiligheid van de kankerpatiënten in acht moet nemen en dat dit onderzoek eerst twee jaar moet lopen voor de volgende stap gemaakt kan worden. De deelnemende patiënten aan deze studie hebben niets aan dit onderzoek naar uw zeggen. Maar dokter wat is er op tegen om de kankerpatiënt te vragen om toch een getest medicijn te mogen gebruiken als dat in het laboratorium heeft aangetoond actief te kunnen zijn bij het tumorweefsel van een individuele patiënt? Niets doen betekent sowieso overlijden, iets uitproberen met handtekening voor toestemming geeft allicht nog een kans om te overleven, al is de kans misschien maar 5%? Waarom kan daarvoor niet een aanvullend studieprotocol voor worden gemaakt?
  • Een andere vraag die ik zou willen stellen: dokter het is allemaal fantastisch wat u allemaal met uw collega's voor elkaar krijgt. Maar waarom wordt er voor met name darmkanker niet voortgeborduurd om immuuntherpie met autovaccinatie? 16 jaar geleden!!!! hebben collega's van u, prof. dr. Vermorken en prof. dr. Pinedo al aangetoond dat bij operabele maar hoog risico darmkanker stadium II / III autovaccinatie een groot verschil kan maken in de kans op een recidief en op de overall overleving. https://kanker-actueel.nl/NL/autovaccinatie-bij-darmkanker-oncovax-geeft-significant-beter-resultaat-op-overleving-overlevingstijd-en-tijd-tot-recidief-bij-darmkankerpatinten-met-stadum-ii-intracel-is-failliet-verklaard-oncovax-wordt-niet-meer-geleverd.html  

    Waarom wordt daar niets meer mee gedaan? Zie ook publicatie in the Lancet van 1999: 

Active specific immuno-therapy for stage II and stage III human colon cancer: a randomised trial. The Lancet 1999: 353: 345-350.

Maar de uitleg van prof. dr Hans Clevers blijft de moeite waard van bekijken: http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/316299/De_Wereld_Draait_Door.html


Plaats een reactie ...

Reageer op "Kankermedicijnen kunnen nu getest worden op gekweekte darmtumoren, om te zien welke het beste aanslaat. Zie Hans Clevers met mooie uitleg in DWDD van 8 mei 2015"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Archief nieuwsberichten over >> Kankerpil - AOH1996, van professor >> Patienten met zeldzame vormen >> Sterkere MRI-scanner met nieuw >> Er dreigt een wereldwijde >> 34 procent van alle kankerpatienten >> Nederlands vaccin gebruikt >> Je hebt kanker en hoe ga je >> Bij meer dan 100 leerlingen >> Frankrijk gaat groot onderzoek >>