19 februari 2020: Bron CNN

Een Franse vrouw die borstkanker heeft overleefd maar onvruchtbaar bleek na de chemotherapie heeft toch 5 jaar later een baby gekregen via een bijzondere manier van IVF - In vitro fertilisatie toepassen. 

De Franse vrouw, 34 inmiddels, beviel juli 2019 alsnog van een gezonde baby na bevriezing, ontdooiing en bevruchting van haar onrijpe eieren via een bijzondere manier van IVF. Zo meldt CNN en werd deze gebeurtenis afgelopen dinsdag gepubliceerd in het tijdschrift Annals of Oncology. En wordt gezien als een wetenschappelijke doorbraak om vrouwen die onvrichtbaar zijn geworden door de chemo of bestraling alsnog zwanger te kunnen maken. De vrouw was gediagnosticeerd met borstkanker toen ze 29 jaar was. Op moment van de geboorte van haar zoon was zij 34 jaar. 

Artsen worstelen al jaren om de vruchtbaarheid bij jonge kankerpatiënten te behouden, maar er zijn weinig keuzes beschikbaar voor patiënten. Een optie is om eierstokweefsel met onrijpe eieren te verwijderen en vervolgens in te vriezen voor toekomstig gebruik. De vrouw vond de procedure echter te invasief vanwege haar voortdurende behandeling van kanker, zei Michael Grynberg, hoofd van de afdeling vruchtbaarheidsbescherming bij het Antoine Beclere Universitair Ziekenhuis in Parijs, in een persbericht.

In plaats daarvan koos ze voor IVF. Voordat ze met haar behandeling van kanker begon, verwijderden artsen onrijpe eieren uit haar eierstokken en bevroren deze in vloeibare stikstof. 

Vijf jaar na de IVF-procedure was de vrouw, die niet bij naam wordt genoemd, hersteld van kanker, maar na 1 jaar proberen om zwanger te worden, maar niet lukte constateerden de artsen dat zij onvruchtbaar was. Het gebruik van hormonen om haar eierstokken te stimuleren, zou ertoe kunnen leiden dat ze weliswaar meer eitjes zou produceren maar ook zou daarmee de kans op een recidief van haar borstkanker groter zijn. Dus in plaats daarvan ontdooiden artsen haar onrijpe eieren in het laboratorium en insemineerden ze deze met een injectie van verse spermacellen, voordat ze het vroege stadium van het embryo in haar baarmoeder brachten. 

En met een fantastisch resultaat want de vrouw is juli 2019 bevallen van een gezonde baby, een jongen die ze Jules heeft genoemd.

In dit persbericht: First baby born to cancer patient from eggs matured in the lab and frozen is te lezen hoe een en ander in zijn werk is gegaan. 

De studie zelf: First birth achieved after fertility preservation using vitrification of in vitro matured oocytes in a woman with breast cancer is in Annuals of Oncology te lezen.


Plaats een reactie ...

1 Reactie op "Vrouw die borstkanker overleefde maar onvruchtbaar was geworden door de chemotherapie krijgt toch baby door ingevroren eitje met sperma in te spuiten en IVF toe te passen."

  • e.valstar :
    En de hormonen die dan tijdens de zwangerschap worden geproduceerd?
    Als er nul klieren waren en de MAI was 2 dan kan ik me dit voorstellen, maar de toepassing van chemo wijst niet op echt gunstige randvoorwaarden.Is zij inmiddels met een adjuvante hormonale therapie tegen borstkanker bezig?

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Archief nieuwsberichten over >> Kankerpil - AOH1996, van professor >> Patienten met zeldzame vormen >> Sterkere MRI-scanner met nieuw >> Er dreigt een wereldwijde >> 34 procent van alle kankerpatienten >> Nederlands vaccin gebruikt >> Je hebt kanker en hoe ga je >> Bij meer dan 100 leerlingen >> Frankrijk gaat groot onderzoek >>