4 oktober 2017: Bron: het Parool en Inspire2live

Hoewel ik ook een actief lid ben van Inspire2live verraste dit bericht me wel. Of het haalbaar is durf ik niet te zeggen. Maar wil er uiteraard aan meewerken om dit publicteit te geven.

Recht op gezondheid of patentrecht: wat gaat voor?

Posted on Wednesday, October 4th, 2017 at 12:01 PM by

4 oktober 2017

Vandaag verscheen er in het Parool een artikel over Inspire2Live. Aanleiding voor het artikel was het Rondetafelgesprek dat TweedeKamerleden recent voerden over de Farmaceutische Industrie.

Onderwerp daar was vooral de nieuwe intramurale (door de specialist in het ziekenhuis toe te passen) behandelingen met nieuwe medicijnen waarvan de kosten de pan uit rijzen.

Dat was eerder voor de Minister al reden om vooral die nieuwe intramurale geneesmiddelen die te duur zouden zijn, bij wijze van experiment in de zogenaamde sluis te plaatsen. Niemand kan erbij totdat de Minister een “goede prijs” uitonderhandeld heeft. Een van de slachtoffers dat experiment met de sluis was onze eigen Patient Advocate Ben de Bruijn.

Hij kreeg het middel Nivolumab niet omdat het ziekenhuis het niet kon betalen en de Minister het middel in de sluis had geplaatst totdat er een voor haar acceptabele prijs uitonderhandeld zou zijn. Die over de rug van Ben uitonderhandelde prijs kwam voor hem helaas te laat. Nu wil de Minister middels een Algemene Maatregel van Bestuur de sluis een wettelijke basis geven omdat ze op deze manier vele miljoenen van de prijs van nieuwe geneesmiddelen af heeft kunnen krijgen. Een wettelijke basis dus voor een pokerspel met als inzet de levens van anonieme patienten. Niemand wil dit. Dat bleek wel uit de oplossingen die door alle betrokkenen tot en met de farmaceutische industrie zelf werden aangedragen.

En: zowaar: de oplossingen die door diverse stakeholders werden aangedragen konden over het algemeen rekenen op onze steun. En onze oproep aan de politiek is dan ook: Doen! Maar….>>>>>>>>lees verder op de website van Inspire2live


Plaats een reactie ...

Reageer op "Inspire2live lokt proefproces uit voor betaalbare medicijnen. Recht op gezondheid of patentrecht: wat gaat voor?"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Archief nieuwsberichten over >> Kankerpil - AOH1996, van professor >> Patienten met zeldzame vormen >> Sterkere MRI-scanner met nieuw >> Er dreigt een wereldwijde >> 34 procent van alle kankerpatienten >> Nederlands vaccin gebruikt >> Je hebt kanker en hoe ga je >> Bij meer dan 100 leerlingen >> Frankrijk gaat groot onderzoek >>