6 juni 2015: Misschien goed hier eens over na te denken:

Ton Schumacher , een van de toponderzoekers in het Anthonie van Leeuwenhoek ziekenhuis - AvL heeft zijn eigen bedrijf T-cell factory verkocht voor €  20 miljoen euro, maar blijft wel erbij betrokken als hoofd van een afdeling: 

http://www.thestreet.com/story/13081169/1/kite-pharma-strengthens-its-t-cell-receptor-tcr-cancer-gene-therapy-platform-through-acquisition-of-t-cell-factory-bv-tcftm.html 

Laura van het Veer, ooit een van de toponderzoeksters in het Anthonie van Leeuwenhoek ziekenhuis - AvL heeft na ontdekking van de waarde van de mammaprint een eigen bedrijf opgezet dat nu een miljoenenbedrijf is: 

http://www.agendia.com/agendia-receives-new-fda-clearance-for-mammaprint-ffpe-breast-cancer-test/

En ik weet dat Rene Bernards, een van de toponderzoekers in het Anthonie van Leeuwenhoek ziekenhuis - AvL een van de grootaandeelhouders is van o.a. Agendia.

Hoezo onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek?

En als ik verder zou gaan zoeken dan vermoed ik dat minimaal de helft van de toponderzoekers op een of andere manier betrokken zijn bij prive bedrijven. eerst onderzoek doen met belastinggeld of privaat geld en daar dan zelf de revenuen van trekken.

Wetenschappelijk onderzoek is pure business en bijna iedereen trapt er iedere keer weer in. Er is meer geld nodig voor onderzoek. Ja ja.

3 december 2014: afgelopen week heb ik een vergadering bijgewoond van Inspir2live en ook daar Coen van Veenendaal ontmoet. De vergadering was inspirerend en alle mensen daar aanwezig waren bijzonder gemotiveerd om de stem van de kankerpatiënten beter en duidelijker te laten horen binnen de oncologie. Lees hieronder nog maar eens wat voor kwalijke rol het KWF heeft gespeeld in het zwartmaken van Coen van Veenendaal.

3 april 2014: Bron: Medialogica - Uitzending gemist

Voor wie het programma medialogica (van Argos/VPRO/Human) heeft gemist gisteravond kunt u hier de uitzending nog eens bekijken. En is zeer de moeite waard om te zien hoe Coen van Veenendaal wel degelijk tegoedertrouw, zelfs meer dan dat, heeft gehandeld bij de besteding van de Alp 'd HuZes gelden, ook via Inspire2live. En zie ook daar de kwalijke rol van het KWF - Koningin Wilhelmina Fonds.

Voor de uitzending van Medialogica klik hier en lees verder ook artikel hieronder n.a.v. publicatie in de Volkskrant. Deze publicatie is inmiddels gratis in te zien: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/3564766/2013/12/19/Kanker-los-je-niet-op-alleen-door-een-berg-op-te-fietsen.dhtml

19 december 2013: Vandaag staat in de Volkskrant een groot interview met Coen van Veenendaal, oprichter van Alp 'd Huzes en Inspire2live en afgelopen jaar verguist toen bekend werd dat hij geld van de beroemde fietstocht zou hebben gebruikt voor zichzelf en zijn eigen stichting. Dit interview is zeer de moeite waard te lezen wie echt wilt weten hoe dat nu ook weer zat bij Alp 'd HuZes en Inspire2live. Zeker als je dit interview goed leest en ook tussen de regels doorleest leest begrijp je de kwalijke manipulerende rol die het KWF heeft gespeeld of nog speelt in deze kwestie, zie verder in dit artikel. 

Ik citeer uit dit interview de volkskrant:

Vraag: Wat is Inspire2live?

"In 2009 zijn Peter Kapitein en ik verder gaan kijken. Het was hartstikke mooi die enorme geldbedragen maar wij wilden weten of het allemaal niet efficiënter kon, of er sneller resultaat bereikt kon worden voor de patiënten. (red. kanker-actueel: in wetenschappelijk onderzoek naar kanker). Op eigen kosten zijn we gaan rondreizen in Amerika en Europa om met medische wetenschappers te praten. Conclusie: door gebrek aan samenwerking zat iedereen hetzelfde onderzoek te doen. daarom hebben wij de stichting Inspire2live opgericht, met als doel kanker op te lossen. Wij hebben een projectplan geschreven en iedereen vond het na wat aanpassingen uiteindelijk goed. KWF heeft ons hiervoor uit het Alp 'd Huzes/ KWF fonds subsidie gegeven. Om belangenverstrengeling te voorkomen ben ik uit het bestuur van Alp 'd Huzes gestapt."

En aan het eind van het interview: "In november heeft KWF 6 miljoen toegekend aan het project waarmee tumorweefsel van individuele patiënten buiten het lichaam kan worden gekweekt. In korte tijd kan worden getest op welke medicijnen de tumor reageert. (Red. kanker-actueel: dit is een onderdeel van het personalised medicin project waarmee het AvL via o.a. prof. dr. Bernards extra geld probeerde binnen te slepen afgelopen halfjaar.) Dat is een mijlpaal, dat is ook een Inpsire2live project."

Als je dit zo leest allemaal dan komt de hypocrisie en manipulatie van het KWF toch wel heel duidelijk bloot te liggen. alleen omdat dit soort zinnetjes verpakt zitten in een groot interview neemt de gemiddelde lezer daar niet echt notie van. Ik vind het echt grof en grof schandalig hoe het KWF in de media enz. is omgegaan met de gelden van Alp 'd HuZes. En dan ook nog te weten dat prof. dr. Renè Bernards, schoonzoon van prof. dr. Borst, ca. tien jaar geleden aandelen nam in een commerciële exploitatie, het bedrijf Agendia werd doorvoor opgericht, van de mammaprint, een genentest voor borstkanker die met subsidiegelden van het KWF o.a. tot stand is gekomen. Zo gaan sommige wetenschappers dus om met belangrijke resultaten verkregen via publiek onderzoeksgeld.

Ik wist dat al via anderen maar ook Wikipedia maakt hier melding van. Niet van de aandelen maar dat kunt u zo natrekken bij Agendia: 

De test is ontwikkeld door de onderzoekers Laura van 't Veer en René Bernards van het Nederlands Kanker Instituut en wordt door het Nederlandse bedrijf Agendia verkocht. In 2007 heeft MammaPrint als eerste moleculaire diagnostische microarray test goedkeuring van de Amerikaanse FDA gekregen. De test is ook wel bekend onder de naam "Amsterdam 70-genenprofiel", aangezien er een set van 70 genen wordt gemeten.

Voor het hele interview digitaal te lezen kun je het inmiddels gratis lezen. Klik op deze link: Kanker los je niet op alleen door op een berg te fietsen .  

Zie ook in gerelateerde artikelen nieuws over deze kwestie

6 juni 2013: Bron: ANP en Financieele Dagblad

Terwijl Alpe d'HuZes nog aan de gang is en er in de media enorm veel publiciteit voor wordt gemaakt komt het Financieele dagblad met de onthulling dat van al het geld dat afgelopen jaren is opgehaald en waarvoor duizenden mensen zich hebben ingezet meer dan de helft nog altijd niet is gebruikt.

In de afgelopen jaren is ruim 75 miljoen euro opgehaald, maar daarvan staat nog steeds 37 miljoen euro op een bankrekening, aldus Het Financieele Dagblad.

Nu kan ik uit persoonlijke ervaring zeggen dat de eerste edities van Alpe 'd HuZes spontaan tot stand zijn gekomen op initiatief van enkele enthousiaste mensen. Getriggerd door het succes van die eerste jaren heeft het KWF en het bedrijfsleven daarin een steeds grotere rol opgeeist en gekregen. De eerste pioniers zijn ook gedesillusioneerd afgehaakt. Wij hebben 5 jaar geleden, via onze contacten met een van de eerste initiatiefnemers, gevraagd of we voor kanker-actueel een subsidie zouden kunnen krijgen voor onze website. We praten dan over enkele duizenden euro's per jaar. De man waarmee we spraken was enthousiast want zijn vader had heel veel hulp gehad aan de informatie via onze website. Maar tot grote teleurstelling van ook die man werd ons niets gegund. Dus het bericht nu in het FD verrast mij niet. De verklaring zou zijn dat de eisen voor onderzoek groot en ingewikkeld zouden zijn maar ik kan u vertellen dat een onderzoeksprotocol opstellen inmiddels helemaal niet zo moeilijk is voor wetenschappers en mensen die daarvoor zijn opgeleid. Ik heb hier thuis enkele studieprotocollen liggen inclusief financiering, verslaglegging enz. Maar het KWF, en ik heb dat al vele malen geschreven, is nauw verbonden aan de farmaceutische industrie en laat nog steeds onderzoek naar chemo enz. prefereren boven onderzoek naar immuuntherapeutische aanpak en onderzoek naar niet toxische middelen en behandelingen. Vraag de jaarverslagen van het KWF maar op en het zoeken naar een onderzoek naar een niet toxische aanpak is zoeken naar een speld in een hooiberg. Helaas zoals zo vaak weten de mensen die spontaan en met heel veel enthousiasme zich inzetten voor de goede zaak niet wat er daarna gebeurt met hun behaalde geld.

Hier het artikel zoals dat vandaag verschijnt in het Financieele Dagblad:

Miljoenen Alpe d’HuZes ongebruikt

In zeven edities van Alpe d’HuZes werd er meer dan € 75 mln opgehaald voor de strijd tegen kanker. Het fonds weet echter niet altijd een goede bestemming te vinden voor de donaties. Meer dan € 37 mln ligt als slapend geld op de plank. De kritiek vanuit de onderzoekswereld zwelt aan.

Keerzijde
Woensdag ging het evenement voor de achtste keer van start. 3000 sporters beklommen een of meerdere keren de 21 bochten van Alpe d’Huez, vandaag volgen er nog eens 5000. In zeven jaar tijd steeg de jaarlijkse opbrengst van € 370.000 naar ruim € 32 mln in 2012. Het goede doel groeide uit tot een mediaspektakel waar iedereen maar wat graag zijn naam aan wil verbinden.

Maar het succes heeft ook een keerzijde. De recordopbrengsten komen slechts ten dele ten goede aan onderzoek naar kanker. Bijna de helft van de donaties staat als dood geld op de bank. Dat is niet omdat er niet genoeg aanmeldingen zijn voor een bijdrage uit het fonds, maar door de beperkte focus van de stichting Alpe d’HuZes.

Bakzeil halen
Volgens kankeronderzoekers is het subsidiebeleid van de stichting zo stringent dat ze niet eens meer de moeite nemen om een propositie in te dienen. ‘Het is een ondoorzichtige procedure die maanden duurt’, zegt Ad van Gorp, oprichter van Lead Pharma. Van Gorp is een van de weinige onderzoekers die wil praten. De meeste ondernemers zijn bang om met hun naam in de krant te komen. Alpe d’HuZes is uitgegroeid tot zo’n belangrijke speler in de markt van fondsenwerving dat ze hun eigen glazen niet in willen gooien. Soms tegen beter weten in. ‘We stuiten op een barrière’, zegt een van hen. ‘Als je al een paar keer bakzeil hebt moeten halen, dan geef je vanzelf op.’

Lees verder>>>>>>>>


Plaats een reactie ...

2 Reacties op "Alpe d'HuZes geld blijft ongebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Coen van Veenendaal gerehabiliteerd door Medialogica en Volkskrant"

 • Bram Bosch :
  Eind 2005 kwamen Fausto de Maureiros en Martin Breedijk in mijn winkel vragen ze te sponsoren voor een uniek project. Met 66 man, om 6,06, 6x Alp d'Huez op fietsen. Alles voor het goede doel. Toen Coen van Veenendaal werd weggezet als oplichter kon ik niet anders daar iets over te schrijven.

  http://www.meedenkers.nl/algemeen/2013/en-nu-een-biertje/
 • theo muller :
  Om het kort te houden:
  IK WENS ALLE HUIDIGE EN TOEKOMSTIGE KANKERPATIENTEN VAN GANSER HARTE GELUK MET HET BESTAAN EN DE TOMELOZE INZET VAN COEN VAN VEENENDAAL (en die van de veel te bescheiden webmaster en nog veel meer: Cees Braam van KANKER-actueel.nl op de achtergrond)
  DANKZIJ DEZE MENSEN EN NOG VELE ANDEREN IS KANKER BINNEN AFZIENBARE TIJD GEPROMOVEERD VAN EEN DODELIJKE ZIEKTE NAAR EEN GOED TE BEHANDELEN CHRONISCHE ZIEKTE en dat is, wat mij betreft, de eerste stap naar genezing die wel wat meer tijd in beslag zal gaan nemen.

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Archief nieuwsberichten over >> Kankerpil - AOH1996, van professor >> Patienten met zeldzame vormen >> Sterkere MRI-scanner met nieuw >> Er dreigt een wereldwijde >> 34 procent van alle kankerpatienten >> Nederlands vaccin gebruikt >> Je hebt kanker en hoe ga je >> Bij meer dan 100 leerlingen >> Frankrijk gaat groot onderzoek >>