30 december 2020: Nos.nl

Door de vele coronapatiënten en vooral door te weinig personeel zijn tientallen ziekenhuizen gedwongen om andere reguliere zorg uit te stellen. Daaronder ook operaties voor kanker en stamceltransplantaties. Dit is natuurlijk heel zorgelijk.

Zie dit artikel op de website van de NOS.nl

Tientallen ziekenhuizen schrappen dringende operaties vanwege coronadruk

Tientallen Nederlandse ziekenhuizen kunnen een deel van de zogeheten kritisch planbare zorg niet meer leveren. Deze zorg, die binnen zes weken moet worden geleverd, kan soms niet meer doorgaan vanwege de hoge coronadruk en personeelstekorten in de ziekenhuizen, zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

29 procent van de ongeveer 90 Nederlandse ziekenhuizen geeft dit aan. Om welke ziekenhuizen het precies gaat, is niet duidelijk.

Onder kritisch planbare zorg vallen bijvoorbeeld operatieve verwijdering van kankertumoren, chemokuren en nier- en stamceltransplantaties. "Als dergelijke ingrepen langer uitgesteld worden, is het mogelijk dat er permanente gezondheidsschade of verlies van levensjaren ontstaat", zegt een NZa-woordvoerder tegen De Telegraaf.

"Ik maak me hier heel grote zorgen over", zegt vicevoorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) David Jongen in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik zie dat het ziekteverzuim onder collega's hoog is. Een deel daarvan zit ook met corona thuis." Volgens hem kunnen ziekenhuizen niets anders dan verder afschalen van de niet-coronazorg. "En dan kom je nu bij zorg die binnen zes weken geleverd moet worden."..............

Jongen is naast zijn werk voor de NVZ ook voorzitter van de Raad van Bestuur van het Zuyderland ziekenhuis, in Zuid-Limburg. "We staan een millimeter voor het punt om de operaties van bijvoorbeeld vrouwen met borstkanker uit te stellen. We hebben de mensen die daar werken nu nodig om de IC-patiënten te voorzien van zorg. Het loopt echt storm."

Ook Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie Nederland vindt de situatie zorgwekkend. "Je ziet de grens steeds opschuiven", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Eerst ging het om zorg die goed gepland kon worden, die werd opgeschoven. Ik schrik er wel van dat nu de meer spoedeisende zorg in het geding komt."

Patiënten voelen zich heel onzeker, zegt ze. "Je wenst het mensen die op een nieuwe nier wachten of een kankeroperatie moeten ondergaan niet toe dat ze nog langer moeten wachten.">>>>>>>>lees verder


Plaats een reactie ...

Reageer op "Tientallen ziekenhuizen schrappen dringende operaties vanwege coronadruk. Ook operaties voor kankerpatienten en stamceltransplantaties."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Archief nieuwsberichten over >> Kankerpil - AOH1996, van professor >> Patienten met zeldzame vormen >> Sterkere MRI-scanner met nieuw >> Er dreigt een wereldwijde >> 34 procent van alle kankerpatienten >> Nederlands vaccin gebruikt >> Je hebt kanker en hoe ga je >> Bij meer dan 100 leerlingen >> Frankrijk gaat groot onderzoek >>