1 december 2015: Wie Mijn kanker van Meral Uslu heeft gemist gisteravond of nog een keer wilt zien kan dat doen via uitzending gemist: 

http://www.npo.nl/2doc-mijn-kanker/30-11-2015/VPWON_1236011

26 november 2015: Bronnen: Medisch Contact en IDFA

My cancer (Mijn kanker) Film van Meral Uslu, zelf borstkanker hebbende :

Meral Uslu met camera

Meral Uslu heeft een agressieve vorm van borstkanker. Als filmmaker wil ze het proces van haar behandeling vastleggen maar niet met een camera die tussen arts en patiënt in staat. In My cancer (Mijn kanker) fungeert de camera als patiënt waardoor je als kijker zelf het gevoel krijgt behandeld te worden. Aan het begin van de film somt een van Uslu's artsen mogelijke behandelingen op: chemo bestraling, operatie aan borst en oksel en hormoontherapie.

Wat volgt zijn gesprekken met diverse dokters, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en andere hulpverleners die Uslu begeleiden. Die gesprekken met meelevende behandelaars die ongeveinsd haar kansen wegen vormen een intiem verslag van de verhouding tussen arts en patiënt en geven daarnaast inzicht in een ingewikkelde materie. De focus ligt vooral op Uslu's lichaam, het lichaam dat haar in de steek heeft gelaten en waarop ze niet meer durft te vertrouwen.

Zonder gêne laat Uslu zien wat ze moet ondergaan om beter te worden, infusen worden ingebracht, schroeiplekken van de bestraling en littekens van de operatie worden geïnspecteerd en een ingekapseld implantaat wordt gemasseeerd. Na al dit lichamelijk geweld lijkt het afronden van de behandeling slechts het begin van een lange weg terug, zowel geestelijk als fysiek.

In My Cancer fungeert de camera als patiënt, waardoor je als kijker het gevoel krijgt zelf behandeld te worden - See more at: https://www.idfa.nl/nl/tags/project.aspx?id=195FE7AD-9691-4BBC-BCD7-EF6D9BDBD8D8#sthash.nr3yvl3l.dpuf

Wie de trailer wil zien van deze film klikt op de volgende link: 

https://www.idfa.nl/nl/tags/project.aspx?id=195FE7AD-9691-4BBC-BCD7-EF6D9BDBD8D8

Mijn kanker van Meral Uslu is ook te zien op maandag 30 november 2015 om 20.25 uur op NPO 2.

Meral Usla maakte al veel films, zie o.a. een opsomming van haar films op Wikipedia.

Medisch Contact schrijft het volgende over de film van Meral Uslu

Mijn kanker

De Amsterdamse filmmaker Meral Uslu heeft borstkanker en vertelt daarover in haar film Mijn Kanker (Engelse titel: My Cancer). Zelf komt zij nauwelijks in beeld; haast letterlijk door haar ogen en oren ziet en hoort de kijker hoe zij met anderen over haar ziekte praat – met familie, lotgenoten, hulpverleners. De eerste maanden verlopen in de roes van de behandeling: chemokuur, bestraling, operatie, Herceptin. Pas daarna is er ruimte voor twijfels. Zijn de tumoren werkelijk weg? Zij moet ook keuzes maken, zoals: wel of niet stoppen met de hormoontherapie, die onverwacht ingrijpende bijwerkingen geeft? En: al dan niet onder het mes voor een nieuwe prothese? Door haar gesprekken met dierbaren en professionals te filmen, legt Uslu haar worsteling vast. Haar contact met artsen stemt hoopvol: zij zijn empathisch, informatief, eerlijk, steunend – kortom, precies zoals je dat graag zou zien. Moedige vrouw, prima dokters, indrukwekkende film. - Joost Visser


Plaats een reactie ...

2 Reacties op "Filmmaakster Meral Uslu heeft borstkanker en vertelt daarover in haar film Mijn Kanker die wordt uitgezonden op maandag 30 november 2015 op NPO 2"

 • RLI :
  Als ex-kanker patient, maar dan wel een man, en vrijwel vergelijkbare leeftijd, was het een film van vele herkenningen. Inclusief alle emoties, de onzekerheden, de twijfels. Het verdriet.
  Heftig was het te bemerken dat het hier dit keer niet ging om de vrouwelijke schoonheden maar de rauwe, koude "naakte" waarheid hoe een vrouw het ervaart. Ik kan als mede ex-patient alleen maar zeggen dat het herstel pas begint na de allerlaatste behandeling. Je lichaam is "genezen". nu moet je eigen "ik" werken aan het verwerken, de woede en verdriet laten gaan, je zelf ruimte gunnen weer verder te gaan met leven. Het overkomt je, die verschrikkelijke ziekte kanker en gelukkig dat tegenwoordig de behandelingen steeds beter en gerichter worden. Alleen de schade zit heel veel dieper en dat kost ook veel tijd om van te genezen. Mevrouw Uslu, dank dat u zo'n persoonlijke & unieke inkijk hebt durven tonen, dat vergt moed en inzet. Heb vertrouwen en blijf vooral positief, ook al komt daar soms een traan bij kijken. Dat is normaal en maakt je alleen maar sterker en sterker!
 • Meral Uslu :
  De TV uitzending is niet correct. Het moet 20.30 NPO2 zijn. Zouden jullie dat nog kunnen veranderen?
  Hartelijke groeten,
  Meral Uslu

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Archief nieuwsberichten over >> Kankerpil - AOH1996, van professor >> Patienten met zeldzame vormen >> Sterkere MRI-scanner met nieuw >> Er dreigt een wereldwijde >> 34 procent van alle kankerpatienten >> Nederlands vaccin gebruikt >> Je hebt kanker en hoe ga je >> Bij meer dan 100 leerlingen >> Frankrijk gaat groot onderzoek >>