Zie ook onze artikelen onder preventie - dieëten

17 december 2019: Bron Trouw 

In Trouw een interview met diabetoloog dr. Hanno Pijl over ons voedingspatroon en leefstijl anno 2019 en wat daar aan zou moeten veranderen. Ook omdat schrikbarend veel (huis-) artsen met name door overbelasting uitvallen. Dr. Hanno Pijl pleit voor een Nationaal Gezondheidsplan met de nadruk op voeding en leefstijl.

"Als je doorgrondt hoe onze eetgewoonten zich hebben ontwikkeld door de eeuwen heen begrijp je waarom we nu zo’n enorme diabetes-, overgewicht- en kankerepidemie hebben."

Een interessant interview naar mijn mening. Maar leest u maar:

Levenslessen Hanno Pijl

Diabetoloog Hanno Pijl: Ik zie de een na de andere arts omvallen

Arts Hanno Pijl (60) schrijft liever een andere leefstijl voor dan pillen om diabetes te bestrijden. Toch is meer nodig om welvaartsziekten te stoppen. Er moet een landelijk gezondheidsplan komen, vindt hij.

1 Een rimpelloze jeugd maakt je stevig

“Geneeskunde studeren? Dat wilde ik helemaal niet. Mijn ouders – warme en zeer evenwichtige mensen – waren allebei arts; mijn moeder verzekeringsarts en mijn vader huisarts. Ze werkten ongelooflijk hard, dat zag ik niet zitten. Ik dacht eerder aan biologie of voeding, maar ik wilde niet in een laboratorium of voor de klas staan, dus koos ik toch geneeskunde. Ik wist na de eerste colleges dat ik goed zat; dit vak past bij mij.

Vrienden zeggen weleens dat ik te lief ben, dat ik mezelf te veel opzij zet voor anderen. Maar ik vind die zorgzaamheid juist fijn. Als je open naar mensen bent en goed luistert, bereik je uiteindelijk ook voor jezelf het meest. Vriendelijkheid vind ik ook zo’n goede eigenschap. Voortdurend conflicten opzoeken lijkt mij doodvermoeiend, zo ben ik ook niet opgevoed. Ik had een supergelukkige, rimpelloze jeugd. Pas toen ik ouder werd, realiseerde ik me wat een zegen dat is. Met een warme, liefdevolle jeugd sta je steviger in het leven.”

2 Ons eetgedrag komt als een boemerang terug

“Een markeermoment in mijn carrière was een boek dat ik las over de evolutie van ons voedingspatroon. Als je doorgrondt hoe onze eetgewoonten zich hebben ontwikkeld door de eeuwen heen begrijp je waarom we nu zo’n enorme diabetes-, overgewicht- en kankerepidemie hebben. >>>>>>lees verder het volledige artikel


Plaats een reactie ...

Reageer op "Diabetoloog dr. Hanno Pijl ziet de ene arts na de andere omvallen en pleit voor Nationaal gezondheidsplan om welvaartsziekten als diabetes en ook kanker te stoppen"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Archief nieuwsberichten over >> Kankerpil - AOH1996, van professor >> Patienten met zeldzame vormen >> Sterkere MRI-scanner met nieuw >> Er dreigt een wereldwijde >> 34 procent van alle kankerpatienten >> Nederlands vaccin gebruikt >> Je hebt kanker en hoe ga je >> Bij meer dan 100 leerlingen >> Frankrijk gaat groot onderzoek >>