15 januari 2018: Bron: de Volkskrant

Afgelopen weekend (13/01/2018 stond er een interessant artikel in de Volkskrant over voedingswetenschap bij aandoeningen als depressie, autisme, ADHD enz. M.i. zeer de moeite waard dit eens te lezen. Klik op de titel voor het artikel.

Twee VU-hoogleraren hopen op doorbraak in de zoektocht naar een dieet dat helpt tegen depressie, adhd of autisme

Bewijs ontbreekt nog altijd na 50 jaar voedingswetenschap

Over de invloed van voeding op het geestelijk welzijn doen veel verhalen de ronde, bewijs heeft vijftig jaar voedingswetenschap nog niet kunnen leveren. Twee VU-hoogleraren hopen met een grote studie een doorbraak te forceren.

Vier maanden duurde de psychose van de 21-jarige zoon van Lida van der Kley. Hij kroop van angst onder de tafel, wantrouwde iedereen en raakte keer op keer zijn spraakvermogen kwijt. Medicatie sloeg niet aan of werkte averechts. Toen hij twee jaar geleden even verward terugkeerde van een opname van zes weken als toen hij eraan begon, struinde Van der Kley radeloos over internet. Daar zag ze studies naar het effect van sarcosine op psychoses en patiënten met schizofrenie.

Meteen de volgende dag zette ze haar zoon op een dieet met veel eigeel, varkensvlees, ham en peulvruchten zodat hij dagelijks tenminste 2 gram sarcosine zou binnenkrijgen: een aminozuur dat de glutamaathuishouding in de hersenen verbetert. Na drie dagen zag ze effect. En na een paar weken was hij weer helemaal de oude.

Stofjes voor een blije geest

Eén proefpersoon, dat zegt drie keer niks. Dat weet Van der Kley, van huis uit bioloog, ook wel. Toch schreef ze er een boek over - Balans in je brein - in de hoop dat andere mensen met psychotische patiënten in hun omgeving er wat aan hebben.>>>>>lees het volledige artikel verder.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Twee VU-hoogleraren hopen op doorbraak in de zoektocht naar een dieet dat helpt tegen depressie, adhd of autisme, aldus artikel in de Volkskrant"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Archief nieuwsberichten over >> Kankerpil - AOH1996, van professor >> Patienten met zeldzame vormen >> Sterkere MRI-scanner met nieuw >> Er dreigt een wereldwijde >> 34 procent van alle kankerpatienten >> Nederlands vaccin gebruikt >> Je hebt kanker en hoe ga je >> Bij meer dan 100 leerlingen >> Frankrijk gaat groot onderzoek >>