Raadpleeg ook de literatuurlijst preventie van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar.

1 december 2018: Bron: NRC d.d. 1 december 2018

Over het preventieakkoord van staatssecretaris Paul Blokhuis is al veel gezegd en geschreven. Over de voordelen, de nadelen, de hiaten, de betutteling en noem maar op. Iedereen heeft er wel iets over  te zeggen.

Vandaag heeft de NRC een interessant artikel over de achtergronden van de tot standkoming van het preventieakkoord en waarom het zo moeilijk is om te voorspellen of deze aanpak zal werken ja of nee. 

Wat mij o.a. triggert zijn de uitspraken in dit artikel van Jaap Seidell, obesitashoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam die aan het akkoord meewerkte:  „Uiteindelijk kan de effectiviteit van de gezamenlijke maatregelen in het Preventieakkoord wel groter zijn dan nu blijkt”

Hieronder een grafiek uit het artikel van de te verwachten effecten:

Uit de NRC: De maatregelen tegen roken, is daarop te zien, kunnen voldoende zijn voor het gestelde doel (in 2040 rookt nog hoogstens 5 procent van de bevolking). Maar de afspraken over overgewicht (bij minder dan 38 procent mensen) en alcoholgebruik (minder dan 5 procent van de volwassenen is probleemdrinker) hebben nauwelijks effect. Was dat te verwachten?

De wetenschap achter de verbanning van vetzucht, alcohol en roken

Enkele citaten uit het artikel: Overgewicht, roken en alcoholgebruik zijn tegen te gaan met een serie maatregelen. Maar de roep om van elke maatregel het effect te bewijzen, remt de preventie.

.................

Belangrijk nevendoel is het dempen van de gezondheidskloof tussen hoog- en laagopgeleide mensen, tussen arm en rijk. Mensen met een lage sociaal-economische status sterven in Nederland gemiddeld 7 jaar eerder en leven 18 jaar langer met een chronische ziekte dan hoogopgeleide rijke mensen.

Het zijn afspraken tussen de overheid en meer dan 70 maatschappelijke clubs en branche-organisaties van producenten en verkopers. De voedingsindustrie was vertegenwoordigd, maar de tabaksindustrie is geweerd. „De belangen van de tabaksindustrie staan immers fundamenteel tegenover die van de volksgezondheid”, is een duidelijk zinnetje in het Preventieakkoord.>>>>>>>lees het artikel verder


Plaats een reactie ...

Reageer op "De wetenschap achter de verbanning van vetzucht, alcohol en roken. Een artikel in de NRC over het preventieakkoord van Staatssecretaris Paul Blokhuis"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Archief nieuwsberichten over >> Kankerpil - AOH1996, van professor >> Patienten met zeldzame vormen >> Sterkere MRI-scanner met nieuw >> Er dreigt een wereldwijde >> 34 procent van alle kankerpatienten >> Nederlands vaccin gebruikt >> Je hebt kanker en hoe ga je >> Bij meer dan 100 leerlingen >> Frankrijk gaat groot onderzoek >>