25 september 2020: Bron de Volkskrant

Het UMCG Groningen gaat met een overheidssubsidie van 30 miljoen euro zelf CAR-T cellen maken. Op die manier hopen ze dat deze vorm van immuuntherapie sneller en vooral goedkoper beschikbaar komt voor kankerpatiënten.

Artsen gaan voor hun onderzoek 299 kankerpatiënten zes jaar volgen, de helft krijgt het eigengemaakte medicijn, de andere helft het medicijn van de farmaceut. Academische ziekenhuizen in Nijmegen, Rotterdam en Amsterdam doen mee. 6 jaar onderzoek om te kijken welk medicijn het beste werkt is natuurlijk wel heel lang. Aan de andere kant krijgen nu 299 kankerpatiënten immuuntherapie met CAR-T cellen. Dus voor die patiënten is dat wel een mooie optie. 

Hier een paar artikelen over immuuntherapie met CAR-T cellen op onze website: 

https://kanker-actueel.nl/nieuwe-biomarkers-mutaties-cd27-pos-cd45ro-negen-cd8-car-t-cellen-voorspellen-waarom-immuuntherapie-met-t-car-cells-bij-cll-chronische-lymfatische-leukemie-effectief-zal-zijn.html

https://kanker-actueel.nl/car-t-cel-therapie-is-een-vorm-van-immuuntherapie-die-hele-goede-resultaten-geeft-in-jama-een-overzicht-van-stand-van-zaken-in-de-klinische-praktijk.html Zie ook daar in gerelateerde artikelen

Dit schrijft de Volkskrant in een mooi artikel:

Gronings ziekenhuis gaat prijzig kankermedicijn zelf maken met miljoenensubsidie

Het Groningse UMCG gaat met een overheidssubsidie van 30 miljoen euro een veelbelovend, duur kankermedicijn maken voor patiënten in het hele land. Voor het medicijn, dat voor iedere patiënt apart wordt gefabriceerd, moesten tot nu toe steeds bloedcellen worden overgevlogen naar het Amerikaanse lab van de farmaceut.

Groningse artsen gaan uitzoeken of zij het medicijn sneller en met een betere kwaliteit kunnen fabriceren, zodat er meer uitbehandelde patiënten mee kunnen worden geholpen. Ze verwachten met hun eigen productie 2,5 ton per patiënt te kunnen besparen.

Het is de derde keer dat een ziekenhuis besluit zelf een prijzig geneesmiddel te gaan maken. Eerdere initiatieven kwamen van het Amsterdam UMC en het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, maar toen ging het om een middel dat niet (meer) werd vergoed of bestemd was voor een nieuwe groep patiënten. 

Het besluit van het Groningse UMCG is uitzonderlijk omdat het kankermedicijn sinds kort in het basispakket zit en door de zorgverzekeraars wordt vergoed. Dat gebeurde na bijna twee jaar van geheime prijsonderhandelingen met farmaceut Gilead. Volgens het Zorginstituut kost het gemiddeld 330 duizend euro per patiënt.>>>>>>>lees verder


Plaats een reactie ...

Reageer op "UMCG Groningen gaat zelf Car-T cellen maken om zo immuuntherapie met CAR-T cellen sneller en goedkoper te geven aan kankerpatienten."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Archief nieuwsberichten over >> Kankerpatiënten met een laag >> Nederlandse filmpremière >> Wim Hof die wereldberoemd >> Retour Hemel: documentaire >> Kankerpil - AOH1996, van professor >> Patienten met zeldzame vormen >> Sterkere MRI-scanner met nieuw >> Er dreigt een wereldwijde >> 34 procent van alle kankerpatienten >>