4 februari 2016: Bron: ministerie van Volksgezondheid

Minister Schippers heeft nivolumab voor gevorderde longkanker opgenomen in het basispakket en krijgen mensen dit medicijn dus vergoed wanneer de arts het voorschrijft.

Overigens lopen er in Amerika TV advertenties voor nivolumab door de producent van nivolumab gemaakt en gefinancieerd. Kanker is big business mensen.

Bron: Medscape: Direct-to-consumer (DTC) advertisements for nivolumab (Opdivo, Bristol-Myers Squibb) as a lung cancer treatment, currently airing on American television and appearing in print and online, have been criticized for having an efficacy claim that is vague and possibly misleading.

But a new knock against the DTC ad campaign, which has reportedly cost $42 million to date, surfaced last week from an unusual source, a financial analyst, who asked: Are the ads even necessary?

The suggestion is that doctors would willingly prescribe the immunotherapy, and need no prompting from patients.

.........

Last week, the company reported that, in the United States, nivolumab garnered $410 million in sales for the fourth quarter of 2015, about two-thirds of which were for lung cancer (the drug is also approved for melanoma and renal cell carcinoma). This was more than a 50% increase in sales over the $268 million earned in the third quarter, according to the Medical Marketing and Media website. Lees volledige artikel>>>>>>>>>>>>

longkanker beeld(2)

Hier de officiële tekst van het Ministerie:

Schippers: longkankermedicijn nivolumab vergoed via basispakket

Per 1 maart 2016 wordt het geneesmiddel nivolumab voor longkanker vergoed via het basispakket. Minister Edith Schippers (VWS) heeft dat vandaag besloten. Na een periode van intensieve onderhandelingen met de fabrikant heeft zij overeenstemming bereikt over een veel lagere prijsstelling dan aanvankelijk het geval zou zijn. De prijsafspraak geldt voor longkanker, huidkanker (melanoom) en de indicaties die de komende 4 jaar te verwachten zijn.

Nivolumab kwam in de zomer van 2015 ook beschikbaar voor de behandeling van longkanker. Vanwege de mogelijk zeer hoge kosten van dit geneesmiddel bij de toepassing van longkanker, plaatste Schippers het middel in een zogenaamde ‘sluis’ buiten het basispakket om zo eerst een lagere prijs uit te kunnen onderhandelen. Tijdens deze sluisperiode heeft de fabrikant het middel gratis beschikbaar gesteld aan patiënten en artsen.

De prijsonderhandelingen hebben ertoe geleid dat de totale zorguitgaven aan nivolumab veel lager zullen uitvallen dan aanvankelijk het geval zou zijn. Deze verlaging van de kosten heeft betrekking op de uitgaven aan melanoom, longkanker, maar ook op andere (toekomstige) bewezen effectieve indicaties voor behandeling met nivolumab. De afspraak met het bedrijf bestaat uit een bescheiden openbare prijsverlaging en een forse vertrouwelijke kostenreductie, die oploopt naarmate de uitgaven toenemen. Onderdeel van de prijsafspraak met de leverancier is dat over de inhoud door beide partijen geen verdere uitspraken kunnen worden gedaan.

Naast de door Schippers uitonderhandelde prijsverlaging van nivolumab, heeft de beroepsgroep van longartsen op haar beurt toegezegd dat zij zich gaat inzetten voor gepast gebruik van het geneesmiddel. Dit gaat gebeuren door een geprotocolleerde toepassing via (door de beroepsgroep bepaalde) expertisebehandelcentra, door het registreren van behandeluitkomsten en door onderzoek naar een meer effectieve en doelmatige inzet van het middel.

In december vorig jaar oordeelde het Zorginstituut Nederland dat nivolumab weliswaar bewezen effectief is bij de behandeling van longkanker, maar stelde ook dat er sprake was van een zeer ongunstige kosteneffectiviteit (134.000 euro per gewonnen levensjaar in goede kwaliteit). Het Zorginstituut adviseerde het middel daarom niet op te nemen in het pakket, tenzij de prijs via onderhandelingen verlaagd zou kunnen worden, zodat de kosteneffectiviteit verbetert en de impact op het totale zorgbudget (ingeschat werd dat deze zou kunnen oplopen tot ruim 200 miljoen per jaar) aanzienlijk wordt verlaagd.

Schippers stelt dat zij het advies van het Zorginstituut heeft gerespecteerd bij haar besluit. Zij is blij met het bereikte resultaat en tevreden over de maatregelen die de artsen nemen voor het gepast gebruik. “Het is heel goed nieuws voor de patiënten die aan deze afschuwelijke ziekte lijden, dit biedt hen meer perspectief in hun strijd tegen kanker”.

22 december 2015: Lees ook dit artikel: 

eerlijke-geneesmiddelen-voorziening-egv-en-advocatenkantoor-kienlegal-spelen-zeer-dubieuze-rol-door-belangenverstrengeling-in-vaststellen-van-prijzen-van-nieuwe-dure-medicijnen

10 september 2015: Lees hoe in Nederland honderden kankerpatiënten nivolumab worden onthouden, puur omdat de ziekenhuizen niet willen opdraaien voor de kosten: http://nos.nl/artikel/2056802-longkankermedicijn-niet-voor-elke-patient-beschikbaar.html

14 juli 2015: Bron: Tweede Kamer

"Patiënten mogen geen geneesmiddelen onthouden worden, alleen omdat ze te duur zijn." dat stelt minister Schippers (Volksgezondheid) in haar antwoord aan de Tweede Kamer over vragen dat patiënten soms uit financiële overwegingen niet de juiste medicijnen krijgen. Meestal gaat het om nieuwe gerichte medicijnen tegen kanker.

Zij eist nu dat zorgverzekeraars en zorgaanbieders onderling moeten regelen dat deze medicijnen worden voorgeschreven als dit medisch noodzakelijk is. Zij zegt hierover afspraken te hebben gemaakt met zorgverzekeraars en ziekenhuizen.

"Zorgverzekeraars moeten zich aan hun zorgplicht houden en zorgaanbieders moeten volgens de richtlijnen werken," aldus minister Schippers

"Als een ziekenhuis een bepaald medicijn om financiële redenen niet wil of kan leveren, dan moet daarvoor samen met de ziektekostenverzekeraar een oplossing voor worden gevonden."

Concept van dure medicijnen. Stockfoto - 39534840

Landelijk Meldpunt Zorg

Edith Schippers zegt ook dat zij de partijen er nog eens op gewezen heeft dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) alles nauwkeurig zullen volgen en controleren.

Zij zegt: "Als patiënten toch problemen met dure medicijnen ondervinden, kunnen ze dat melden bij de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen of het Landelijk Meldpunt Zorg. Het meldpunt zal de meldingen meteen naar de inspectie doorsturen," aldus minister Schippers.

het is dus zaak dat iedereen die meent niet de optimale behandeling te krijgen dit direct te melden bij het landelijk meldpunt zorg.  er zit natuurlijk het bekende addertje onder het gras, namelijk dat de ocnoloog een medicijn moet voorschrijven. En dat doen ze niet zo snel als ze weten dat het ziekenhuis daarmee in de problemen komt. Maar als er massaal meldingen binnenkomen en mensen daarmee ook de publiciteit zoeken dan is er wel degelijk iets af te dwingen denk ik.

Hier de adresgegevens gekopieerd van hun website:

Contact

De website van het Landelijk Meldpunt Zorg geeft advies en informatie over vragen en klachten over de kwaliteit van zorg. Als u het antwoord op uw vraag niet kunt vinden op deze website of als u behoefte heeft aan persoonlijk advies bij het indienen van een klacht, kunt u telefonisch, per contactformulier of per post contact met het meldpunt opnemen.

Telefonisch

U kunt ons bellen op telefoonnummer 088 - 120 50 20 (lokaal tarief, op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur).

Uw klacht melden via deze website

U kunt ons een bericht sturen via het contactformulier op deze website.

Brief

U kunt schrijven naar:

Landelijk Meldpunt Zorg
Postbus 2115
3500 GC Utrecht


Plaats een reactie ...

Reageer op "Minister Schippers wil garantie van ziektekostenverzekeraars en ziekenhuizen voor dure medicijnen bij kanker."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Archief nieuwsberichten over >> Kankerpil - AOH1996, van professor >> Patienten met zeldzame vormen >> Sterkere MRI-scanner met nieuw >> Er dreigt een wereldwijde >> 34 procent van alle kankerpatienten >> Nederlands vaccin gebruikt >> Je hebt kanker en hoe ga je >> Bij meer dan 100 leerlingen >> Frankrijk gaat groot onderzoek >>