update 2 januari 2020: bronnen: verschillende media

The National Academy of Science publiceerde april 2020 een uitgebreide analyse van studies naar de kwaliteit van stoffen mondmaskers en de effecten daarvan op het verspreiden van virussen, ook en speciaal bij het Covid-19 virus. Hun conclusies bevestigen alleen maar wat hieronder al wordt geschreven. Opvallend dat een goedgemaakt mondmasker of chirurchisch masker wanneer goed gedragen met nauw aansluitend op het gezicht problemen kan veroorzaken bij het ademen en zeker niet heel lang achter elkaar mag worden gebruikt. Aldus de onderzoekers.

Uit het studierapport: 

"Hoe groter de ademhalingsweerstand van een masker, wat tot uiting komt in een hogere Delta-P, hoe moeilijker het voor gebruikers is om het consistent te dragen, en hoe groter de kans dat ze ademhalingsmoeilijkheden krijgen als ze dat doen. 6 

("The greater a mask’s breathing resistance, which is reflected in a higher Delta-P, the more difficult it is for users to wear it consistently, and the more likely they are to experience breathing difficulties when they do.6 Although Jayaraman et al. did not measure breathing resistance directly, almost all of the masks they tested would be expected to have breathing resistance within the range of commercial N95 respirators.")

Klik op de titel voor het uitgebreide studierapport met tientallen verwijzingen naar studies: Rapid Expert Consultation on the Effectiveness of Fabric Masks for the COVID-19 Pandemic (April 8, 2020)

30 december 2020: Arts-bioloog drs. Engelbert Valstar stuurde mij deze meta analyse studie die aan zou tonen dat mondkapjes wel degelijk beschermen: Facemask use in community settings to prevent respiratory infection transmission: a rapid review and meta-analysis maar in de conclusie wordt geschreven dat alleen een mondkapje samen met handhygiene een statistisch significant verschil uitmaakte. 

Conclusie: Op basis van het beschikbare bewijs raden we aan om een medisch gezichtsmasker te gebruiken door gezonde en zieke personen om de overdracht van luchtweginfecties in gemeenschapsomgevingen te voorkomen. De effectiviteit van een medisch gezichtsmasker is afhankelijk van de naleving en het gebruik in combinatie met preventieve maatregelen zoals intensieve handhygiëne. Momenteel is er geen direct bewijs beschikbaar bij mensen dat de aanbeveling ondersteunt om een gezichtsmasker van stof te gebruiken om overdracht van luchtweginfecties te voorkomen.

MONDKAPJES. ZIN OF ONZIN?

De website KvW-Keuringsdienst van de Waarheid die bij de gevestigde orde bekend staat als een opruiende organisatie die alleen maar nepnieuwsnieuws verspreid heeft een video plus tientallen studies als onderliggend bewijs gepubliceerd over de efecten van mondkapjes dragen door de bevolking.

Eerst dacht ik ook wat is dit allemaal maar ik heb verschillende studies aangeklikt en het klopt gewoon wat KvW zegt en schrijft. Wel apart dat een site als deze dit nieuws moet brengen en alle reguliere media in Nederland hier niets over schrijven of zeggen.

Op de website van de Duitse artsenorganisatie Arzte für Aufklärung - Masken staan alle genoemde studies vermeld. Zie verderop in dit artikel.

De Nederlandse vertaling van het commentaar bij de studies staat hier op de site van KvW-Keuringsdienst van de Waarheid. Bv deze: 

01 - ORR 1981

Laten we beginnen met de studie van Dr. Neil Orr, gepubliceerd in 1981 in de Annals of the Royal College of Surgeons of England. Dr. Orr was een chirurg in de Multiplels Chirurgische Eenheid in Colchester. Zes maanden lang, van maart tot augustus 1980, besloten de chirurgen en het personeel van deze eenheid te onderzoeken wat er zou gebeuren als ze geen maskers zouden dragen tijdens de operaties.

Ze droegen zes maanden lang geen maskers en vergeleken het aantal wondinfecties door chirurgie van maart tot augustus 1980 met het percentage wondinfecties van maart tot augustus van de voorgaande vier jaar.

Ze waren verbaasd toen ze ontdekten dat als niemand maskers droeg tijdens de operatie, het aantal wondinfecties minder dan de helft was dan wanneer iedereen maskers droeg.

Hun conclusie: "Het lijkt erop dat minimale besmetting het beste wordt bereikt als er helemaal geen masker wordt gedragen" en dat het dragen van een masker tijdens de operatie "een standaardprocedure is die kan worden vermeden".

Of meer recente studies uit 2020: 

16 - JEFFERSON ET AL. 2020

Jefferson et al. ontdekte in een meta-analyse uit 2020 dat "gezichtsmaskers geen aantoonbaar effect hebben op de overdracht van virale infecties."

17 - XIAO ET AL. 2020

Een meta-analyse door Xiao et al. uit 2020 bleek dat bewijs uit gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken met gezichtsmaskers geen significant effect ondersteunt op de overdracht van laboratoriumbevestigde influenza - of deze nu gedragen wordt door geïnfecteerde personen of die in de algemene bevolking. "

Pikant is toch ook wel dat het RIVM schrijft dat de beschermende waarde van mondkapjes weinig is en ze ook nog niet genoeg weten daarover. terwijl uit de lange studielijst toch al genoeg is bewezen dat mondkapjes niet efectief zijn in het beschermen tegen virussen 

Niet-medische mondkapjes

Waarschijnlijk helpen niet-medische mondkapjes maar beperkt bij het voorkomen van besmetting van anderen. Mondkapjes zijn dan ook geen vervanging van de hygiënemaatregelen, afstand houden, drukte vermijden en thuisblijven bij klachten. Eerder werd berekend dat een buitenproportioneel aantal mensen in openbare ruimte een mondkapje moest dragen om één besmetting te voorkomen. Inmiddels is het aantal besmettelijke mensen in Nederland echter zodanig toegenomen, dat deze verhouding kleiner is geworden. Op korte termijn zal ook niet met zekerheid gezegd kunnen worden of niet-medische mondkapjes wel of geen meerwaarde hebben.

Hier nog meer studies uit de studielijst. 

Klik op de links voor de studierapporten.

01 - ORR 1981 "Hier der Link zur Studie"

02 - RITTER ET AL. 1975> "Hier der Link zur Studie"

03 - HA'ERI & WILEY 1980 "Hier der Link zur Studie"

04 - Laslett und Sabin 1989 "Hier der Link zur Studie"

05 - Tunevall 1991 > "Hier der Link zur Studie"

06 - Skinner und Sutton 2001 > "Hier der Link zur Studie"

07 - Lahme et al. 2001 "Hier der Link zur Studie"

08 - Figueiredo et al. 2001, > "Hier der Link zur Studie"

09 - Bahli 2009 > "Hier der Link zur Studie"

10 - Seldden 2010 > "Hier der Link zur Publikation"

11 - Webster et al. 2010 > "Hier der Link zur Studie"

12 - Lipp und Edwards 2014 > "Hier der Link zur Studie"

13 - Carøe 2014 > "Hier der Link zur Studie"

14 - Salassa und Swiontkowski 2014 > "Hier der Link zur Studie"

15 - DA ZHOU ET AL. 2015

> "Hier der Link zur Studie"

16 - JEFFERSON ET AL. 2020

> "Hier der Link zur Analyse"

17 - XIAO ET AL. 2020

> "Hier der Link zur Analyse"

18 - OXFORD CEBM 2020

> "Hier der Link zur Veröffentlichung"

19 - WIELAND 2020

> "Hier der Link zur Studie"

20 - UNI EAST ANGLIA 2020

> "Hier der Link zur Studie"

21 - BROSSEAU & SIETSEMA 2020

> "Hier der Link zur Untersuchung"

22 - RADONOVICH ET AL. 2019

> "Hier der Link zur Studie"

23 - SMITH ET AL. 2016

> "Hier der Link zur Publikation"

24 - BIN-REZA ET AL. 2011

> "Hier der Link zur Publikation"

25 - ONISHI 2020

> "Hier der Link zur Publikation"

26 - CHANDRASEKARANG & FERNANDEZ 2020

> "Hier der Link zur Publikation"

27 - PERSON ET AL. 2017

> "Hier der Link zur Publikation"

28 - BEDER ET AL. 2008

> "Hier der Link zur Publikation"

29 - KLOMPAS ET AL. 2020

> "Hier der Link zur Publikation"

30 - HOWARD ET AL. 2020

> "Hier der Link zur Publikation"

31 - BRAINARD ET AL. 2020

> "Hier der Link zur Publikation"

32 - DESAI & MEHROTRA 2020

> "Hier der Link zur Publikation"

33 - BFARM JUNI 2020

> "Hier der Link zur Publikation"

34 - HARDIE 2016

> "Hier der Link zur Publikation"

35 - JUNG ET AL. 2014

> "Hier der Link zur Publikation"

36 - HUBER 2020

> "Hier der Link zur Publikation"

37 - BUTZ 2005

> "Hier der Link zur Publikation"

38 - MACLNTYRE ET AL. 2015

> "Hier der Link zur Publikation"

39 - CHU ET AL. 2020

> "Hier der Link zur Publikation"

40 - ROYAL SOCIETY & BRITISH ACADEMY 2020

> "Hier der Link zur Publikation"

41 - LEFFLER ET AL. 2020

> "Hier der Link zur Publikation"

42 - KAPPSTEIN "KRANKENHAUSHYGIENE" 2020

> "Hier der Link zur Publikation"

43 - FENG ET AL. 2020

> "Hier der Link zur Publikation"

44 - FISHER AT AL. 2020.

> "Hier der Link zur Publikation"

A - LEUNG ET AL. 2020

Die Studie " Respiratory virus shedding in exhaled breath and efficacy of face masks" lässt die Verfasser zu folgendem Schluss kommen:
"Chirurgisches Gesichtsmasken reduzierten den Nachweis von Influenza-Virus-RNA erheblich in Atmungströpfchen und Coronavirus-RNA in Aerosolen, mit ein Trend zu einem reduzierten Nachweis von Coronavirus-RNA in Atemwegströpfchen."
> "Hier der Link zur Publikation"

B - "KARAIVANOV ET AL." 2020

Bei der uns zugesandten "Arbeit" mit dem Titel Face Masks, Public Policies and Slowing the Spread of COVID-19: Evidence from Canada , welche von Ökonomen der Simon Fraser University in Kanada, gemeinsam mit dem US National Bureau of Economic Research erstellt wurde, handelt es sich nicht um eine wissenschaftliche Studie. Es handelt sich um ein "Arbeitspapier", welches üblicherweise zu Diskussionszwecken und Anmerkungen verfasst wird. Dieses Arbeitspapier ist auch kein Review-Verfahren durchlaufen. Der bedeutsamste Kritikpunkt aber ist der, dass es sich um eine Arbeit von Ökonomen handelt, die weder epidemiologische, noch medizinische, wie auch physikalische Eigenschaften von Mund-Nasen-Bedeckungen angemessen einzuschätzen befähigt sein dürften. Auch ist das Ergebnis nur ein Versuch, kausale Zusammenhänge irgendwie als ggf. wahrscheinlich einschätzen zu wollen und das hat mit Wissenschaft nicht viel gemeinsam.
> "Hier der Link zur Publikation"


Plaats een reactie ...

1 Reactie op "Mondkapjes, zelfs chirurgische maskers, hebben geen effect tegen virussen blijkt uit tientallen gerandomiseerde studies. Dit in tegenstelling tot de maatregelen die Nederlandse regering van ons eist."

  • e.valstar :
    Kees je kraamt verschrikkelijke onzin uit. De studies die zich tot corona beperken zijn gunstig en staan zelfs in deze lijst. Mondkapjes zijn tegen Covid aan te bevelen en op de nodige plaatsen verplicht. Onderzoeken in relatie tot griep of bacteriele infecties doen er hier niet toe. Ik mis verder een pleidooi om met inenten te starten, vooral ook omdat er voor deze vaccinaties het nodige bewijs bestaat dat het zinvol is. Nu evenwel dien je de Duitse leugen.

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Covid-19 infectie kan het >> Mediterrane dieet als dagelijks >> Er stierven in Japan beduidend >> Dr. Sabine Hazan mocht eindelijk >> Booster vaccinaties lijken >> Maurice de Hond geeft commentaar >> Opsluiting van kwetsbare mensen >> mRNA vaccinatie tegen coronavirus >> Vitamine-C infusen met hoge >> Hydroxychloroquine plus azithromycine >>