3 mei 2023: zie ook dit artikel: https://kanker-actueel.nl/acupunctuur-en-moxibustie-behandelingen-verbeteren-de-symptomen-en-klachten-van-het-chronisch-vermoeidheidssyndroom-cvs-beter-dan-westerse-medicijnen-en-het-beste-uit-de-tcm-traditionele-chinese-medicijnen-kruiden.html

7 april 2023: Zie ook dit artikel: https://kanker-actueel.nl/hyperbare-zuurstoftherapie-verbetert-neurocognitieve-functies-en-symptomen-veroorzaakt-door-coronabesmetting-bij-patienten-met-long-covid.html

7 april 2023: Bron: Nature

Omdat een goede vriendin er na maanden van extreme vermoeidheid er achter is gekomen dat ze toch Corona - Covid-19 heeft ondanks paar keer eerdere negatieve tests en waarschijnlijk last heeft van Long Covid - langdurige Covid ben ik op zoek gegaan naar wat langdurige Covid nu werkelijk is en betekent en kwam op dit artikel in Nature van afgelopen maand. Ik heb het artikel gedeeltelijk vertaald in het Nederlands. Onderaan staat link naar het originele Engelstalige artikel met referenties erbij. 

Patiënten en pleitbezorgers van patiënten roepen het Amerikaanse National Institutes of Health (NIH) op om hun beslissing om inspanningsstudies op te nemen in hun RECOVER-initiatief, dat tot doel heeft behandelingen voor langdurige COVID te bestuderen en te vinden, te heroverwegen.

Ze beweren dat een groot deel van de mensen met langdurige COVID hebben gemeld post-exertionele malaise (inspanningsintolerantie) (PEM) te ervaren – een verergering van symptomen zoals vermoeidheid, moeite met het reguleren van de lichaamstemperatuur en cognitieve disfunctie, zelfs na lichte inspanning – overeenkomend met wat patiënten met ME = myalgische encefalomyelitis, ook bekend als chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) vaak overkomen. Waarbij een verergering van symptomen optreedt na overmatige inspanning die hun dagelijks functioneren bemoeilijken. In een petitie en meerdere brieven verzoeken de patienten en hun advocaten de NIH en aangesloten artsen om hun reden voor deze inspanningsstudies uit te leggen en de onderzoeksprotocollen te delen. Afgaande op wat patienten met ME/CVS ervaren zou meedoen aan deze studies grote schade kunnen aanrichten bij een grote groep van patiënbten met langdurige Covid. 

Hoewel het gevoelsmatig een tegengesteld gevoel geeft lijkt dat lichaamsbeweging - normaal beschouwd als een ingrediënt van een goede gezondheid - schadelijk kan zijn, hebben onderzoekers enkele van de fysieke effecten van PEM bevestigd door middel van gecontroleerde studies. Wetenschappers hebben de hartslag en zuurstofopname van mensen gemeten tijdens 2 inspanningstesten met een tussenpoos van 24 uur. Ze ontdekten dat degenen met PEM merkbaar slechter presteren op de tweede dag (zie ref. 1). Ondertussen waren de resultaten voor degenen zonder PEM - een groep met atleten, weinig actieve mensen en mensen met aandoeningen zoals hartfalen en cystische fibrose - op beide dagen vergelijkbaar, zo niet identiek. Studies hebben ook ongebruikelijke patronen aangetoond in genexpressie (ref. 2), metabolisme (ref. 3) en cognitief functioneren (ref. 4) na uitsluiti9ng van mensen met PEM. 

Naarmate onderzoekers meer te weten komen over langdurige COVID, is het duidelijk geworden dat veel mensen met de aandoening voldoen aan de criteria voor ME/cvs. In een studie die eind vorig jaar online werd gepubliceerd (ref. 5) meldden onderzoekers dat van de 465 ondervraagde mensen met langdurige COVID, 58% kon worden gecategoriseerd als iemand met ME/CVS.

En in een studie uit 2021 ondervroegen onderzoekers van de Patient-Led Research Collaborative, waaronder McCorkell, 3.762 mensen met langdurige COVID en ontdekten dat post-exertionele malaise (inspanningsintolerantie) (PEM) (ref. 6) gedurende een periode van 7 maanden een van de meest gemelde symptomen was. Ongeveer 89% van de deelnemers meldde dat ze PEM op een bepaald moment tijdens hun ziekte hadden ervaren, en 72% van hen meldde het nog steeds in maand 7.

Bovenstaande is een gedeeltelijke vertaling van dit originele artikel:

Long COVID exercise trials proposed by NIH raise alarm

Plaats een reactie ...

Reageer op "Patienten met Long Covid hebben al een verergering van symptomen zoals vermoeidheid, moeite met het reguleren van de lichaamstemperatuur en cognitieve disfunctie, zelfs na een lichte inspanning."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Er stierven in Japan beduidend >> Dr. Sabine Hazan mocht eindelijk >> Booster vaccinaties lijken >> Maurice de Hond geeft commentaar >> Opsluiting van kwetsbare mensen >> mRNA vaccinatie tegen coronavirus >> Vitamine-C infusen met hoge >> Hydroxychloroquine plus azithromycine >> Oversterfte in Nederland en >> Oversterfte in Duitsland is >>