Zie ook in gerelateerde artikelen.

4 juni 2020: Bron: BMJ Global Health

Het thuis dragen van gezichtsbescherming - mondkapjes kan helpen om de verspreiding van een COVID-19-infectie onder gezinsleden die in hetzelfde huishouden wonen te voorkomen. Maar alleen voordat de symptomen zich openbaren bij de mensen, blijkt uit een studie van 124 Chinese families in Beijing.

Deze studie laat zien dat het dragen van een gezichtsbescherming - mondkapje 79% effectief was in het beteugelen van de overdracht van het coronavirus voordat de symptomen zich openbaarden bij de eerste geïnfecteerde persoon, maar het was niet beschermend zodra de symptomen zich hadden laten zien.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Public Health England hebben het dragen van gezichtsbescherming - mondkapjes binnen of buiten tot nu toe niet aanbevolen, omdat er weinig wetenschappelijk bewijs is om deze aan te bevelen.

De cijfers uit de Chinese studie suggereren dat het grootste deel van de overdracht van SARS-CoVid-2 van persoon tot persoon, het coronavirus dat verantwoordelijk is voor COVID-19-infectie, in families heeft plaatsgevonden. Maar het is niet duidelijk of het dragen van gezichtsbescherming de transmissiesnelheden van huishoudens kan helpen verminderen, samen met sociale afstand en desinfectie.

Om te onderzoeken of mondkapjes een verschil zouden kunnen maken, vroegen de onderzoekers 460 mensen uit 124 families in Peking, China, over hun huishoudelijke hygiëne en gedrag tijdens de pandemie.
Elke familie had tussen eind februari en eind maart 2020 ten minste één laboratoriumbevestigd geval van COVID-19-infectie in huis.
De gemiddelde gezinsgrootte was 4 personen, maar varieerde van 2 tot 9 personen en omvatte gewoonlijk drie generaties.
Familieleden werden gedefinieerd als degenen die 4 dagen vóór en meer dan 24 uur nadat de symptomen van die persoon voor het eerst zich openbaarden, bij de geïnfecteerde persoon in huis woonden.
De onderzoekers wilden weten welke factoren het risico op het later oplopen van het virus binnen de incubatietijd - 14 dagen na het begin van de symptomen van die persoon - zouden kunnen vergroten of verkleinen.

Gedurende deze tijd vond secundaire overdracht - verspreiding van de eerste geïnfecteerde persoon naar andere gezinsleden - plaats in 41 van de 124 gezinnen. In totaal werden 77 volwassenen en kinderen op deze manier besmet, wat een 'besmettingsgevaar' van 23% of ongeveer 1 op de 4 oplevert.

  • Ongeveer een derde van de kinderen die aan de studie deelnamen hebben het virus opgelopen (36%; 13 van de 36) vergeleken met meer dan twee derde van de volwassenen (iets meer dan 69,5%; 64 van de 92).
  • Twaalf van de kinderen hadden milde symptomen; één had er geen.
  • De meeste (83%) volwassenen hadden milde symptomen; bij ongeveer 1 op de 10 waren de symptomen ernstig en één persoon werd ernstig ziek.
  • Dagelijks gebruik van ontsmettingsmiddelen, het openen van ramen en het minimaal 1 meter uit elkaar houden ging gepaard met een lager risico op overdracht van het virus, zelfs in drukkere huishoudens.
  • Maar dagelijks contact en het aantal gezinsleden dat een gezichtsmasker droeg na het begin van de symptomen bij de eerste persoon die ze ontwikkelde, ging gepaard met een verhoogd risico.

Van alle gedrags- en hygiënefactoren waren er vier statistisch significant geassocieerd met secundaire overdracht van het virus.

Diarree bij de eerste persoon die besmet raakte en nauw dagelijks contact met hen verhoogde het risico op overdracht van het virus: diarree ging gepaard met een verviervoudiging van het risico, terwijl nauw dagelijks contact, zoals het eten van maaltijden aan tafel of samen tv kijken, geassocieerd werd met een 18-voudig verhoogd risico.

Veelvuldig gebruik van bleekmiddel of ontsmettingsmiddelen voor huishoudelijke reiniging en het dragen van een mondkapje - gezichtsbescherming thuis voordat de symptomen zich voordeden, ook door de eerste persoon die ze had, ging gepaard met een verminderd risico op overdracht en besmetting van het coronavirus - Covid-19. 
Een gezichtsbescherming dat werd gedragen voordat de symptomen begonnen, was 79% effectief en desinfectie was 77% effectief, om te voorkomen dat het virus werd overgedragen.

De auteurs erkennen enkele beperkingen van hun studie: telefonische interviews zijn onderhevig aan terugroepacties en de sterkte van gebruikte desinfecterende middelen en bleekmiddelen werd niet geregistreerd.

Desalniettemin suggereren ze de bevindingen over het gebruik van universele mondkapjes - gezichtsbescherming, niet alleen in openbare ruimtes, maar ook thuis. En de bevindingen kunnen ook relevant zijn voor gezinnen die met iemand in quarantaine of in gedwongen sociaal isolement leven, en voor de families van gezondheidswerkers die mogelijk een voortdurend risico op infectie lopen, zeggen ze.

"Deze studie bevestigt het grootste risico dat overdracht van het coronavirus - Covid-19 in huishoudens plaatsvindt voorafgaand aan het begin van de symptomen, maar dat voorzorgsmaatregelen [niet-farmaceutische interventies], zoals mondkapjesgebruik, desinfectie en sociale afstand bij huishoudens de overdracht van COVID-19 tijdens de pandemie kunnen voorkomen," onafhankelijk van huishoudens of drukte, schrijven de onderzoekers.

"De overdracht binnen huishoudens is een belangrijke motor van epidemische groei", benadrukken zij, eraan toevoegend dat hun bevindingen zouden kunnen worden gebruikt om "voorzorgsrichtlijnen voor gezinnen te informeren om intrafamiliale overdracht te verminderen in gebieden waar sprake is van hoge overdracht door de gemeenschap of andere risicofactoren voor COVID-19. "

Bovenstaande is een zo geod als letterlijke vertaling met hulp van google translate van dit studierapport: 

Wearing face masks at home might help ward off COVID-19 spread among family members


Plaats een reactie ...

Reageer op "Het dragen van mondkapjes binnen thuis kan voorkomen dat andere familieleden besmet worden met het coronavirus - COVID-19 blijkt uit Chinese studie"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Covid-19 infectie kan het >> Mediterrane dieet als dagelijks >> Er stierven in Japan beduidend >> Dr. Sabine Hazan mocht eindelijk >> Booster vaccinaties lijken >> Maurice de Hond geeft commentaar >> Opsluiting van kwetsbare mensen >> mRNA vaccinatie tegen coronavirus >> Vitamine-C infusen met hoge >> Hydroxychloroquine plus azithromycine >>