6 oktober 2021: Het effect van Molnupiravir is inmiddels wel genuanceerd. Lees dit artikel op de website van de NOS: Virusremmer tegen corona: 'Zeer welkom, maar geen wondermiddel'  en lees reactie van Rob Nuijten onderaan dit artikel. 

16 maart 2021: Bron: Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections 2021: Abstract SS777. Presented March 6, 2021.

Op de vcroi-2021 zijn de resultaten van een fase II studie gepresenteerd waarin verschillende doseringen van Molnupiravir, een experimenteel antiviraal geneesmiddel tegen het coronavirus - Covid-19 in alle doseringen 100 procent effectiviteit laat zien op de 5e dag na de start met het medicijn. Bij geen enkele patiënt uit de medicijngroep was er nog virus te ontdekken, terwijl in de placebogroep nog wel bij een aantal mensen (tussen de 15 en 24 procent) het virus kon worden gevonden. 

Preklinische studies hadden eerder laten zien dat Molnupiravir effectief is tegen een aantal virussen, waaronder coronavirussen en specifiek SARS-CoV-2. Het voorkomt dat een virus repliceert door een catastrofale virale fout in te brengen - in wezen wordt het virus overbelast met replicatie en mutatie totdat het virus zichzelf opbrandt en geen repliceerbare kopieën kan produceren. Daarom werd een fase II studie gestart, zie hier het studieprotocol.

Er werd bij de studie oorspronkelijk in drie doseringen onderzoek gedaan, 200 mg, 400 mg en 800 mg versus een placebogroep.

Van de 202 mensen die werden gerekruteerd, hadden 182 uitstrijkjes die konden worden geëvalueerd, waarvan er 78 bij aanvang een infectie in de neus vertoonden. De resultaten zijn gebaseerd op testen van die 78 deelnemers.

Op dag 3 had 28% van de patiënten in de placebogroep SARS-CoV-2 in hun neus, vergeleken met 20,4% van de patiënten die een dosis molnupiravir kregen. Maar op dag 5 had geen van de deelnemers die het actieve medicijn kregen het bewijs van SARS-CoV-2 nog in hun neus. Ter vergelijking: 24% van de mensen in de placebogroep had nog steeds een detecteerbaar virus. Aldus studieleidster Wendy Painter, MD, of Ridgeback Biotherapeutics.

Halverwege de behandeling waren er al verschillen in de aanwezigheid van het coronavirus ongeacht de dosering. Op dag 3 van de 5-daagse kuur had 36,4% van de deelnemers in de 200 mg-groep detecteerbaar virus in de neus, vergeleken met 21% in de 400 mg-groep en slechts 12,5% in de 800 mg-groep. En hoewel de afname van SARS-CoV-2 merkbaar was in de 200 mg- en de 400 mg-groep, was deze alleen statistisch significant in de 800 mg-groep.

Daarentegen varieerde het coronavirus tegen het einde van de 5 dagen in de placebogroepen van 18,2% in de 200 mg vs placebogroep tot 30% in de 800 mg groep. Dit wijst op de grilligheid van het ziekteverloop van SARS-CoV-2.

Zeven deelnemers stopten met de behandeling, hoewel slechts vier bijwerkingen ondervonden. Drie van hen stopten het onderzoek vanwege bijwerkingen. De studie is nog steeds verblind, dus het is onduidelijk wat die gebeurtenissen waren, maar dr. Painter zegt dat er niet werd gedacht dat ze verband hielden met het studiemedicijn.

"Gemiddeld 10 dagen na het begin van de symptomen bleef 24% van de placebopatiënten kweekpositief" voor SARS-CoV-2 - wat betekent dat er niet alleen een virus in de neus was, maar het ook kon vermeerderen, zegt studieleider Painter.

"Daarentegen kon bij geen van de met molnupiravir behandelde patiënten op studiedag 5 het coronavirus worden teruggevonden."

In het abstractenboek van de Croiconference is het abstract terug te vinden. Klik op deze link om het abstractenboek te downloaden.

Plaats een reactie ...

3 Reacties op "Molnupiravir een experimenteel antiviraal geneesmiddel, is effectief tegen een aantal virussen, waaronder coronavirussen en specifiek SARS-CoV-2. Binnen 5 dagen was coronavirus verdwenen bij alle deelnemende patienten."

  • Rob Nuijten :
    De studie van dit middel bij aanCovid lijdende ziekenhuispatiënten is afgebroken wegens 'business reasons'.
    Een wel heel vreemde verklaring, die verder niet wordt uitgelegd.
    Resultaten die er tot dan toe waren worden niet gepubliceerd.
    De lijst van uitgesloten condities van potentiële deelnemers was enorm lang.

    https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04575584?term=molnupiravir

    Vreemde zaak.
  • Sjoukje :
    "Bij geen enkele patiënt uit de medicijngroep was er geen virus meer te ontdekken, terwijl in de placebogroep nog wel bij een aantal mensen (tussen de 15 en 24 procent) het virus kon worden gevonden."

    Ik gok dat jullie bedoelen "Bij geen enkele patiënt uit de medicijngroep was er nog virus te ontdekken,...."

    Nu staat er dat bij niemand het medicijn aansloeg. (Bij geen enkele patiënt geen virus meer = bij alle patiënten nog virus).
    • Kees :
      Dankje Sjoukje. Ik heb het gecorrigeerd.

      Mvgr. Kees

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Booster vaccinaties lijken >> Maurice de Hond geeft commentaar >> Opsluiting van kwetsbare mensen >> mRNA vaccinatie tegen coronavirus >> Vitamine-C infusen met hoge >> Hydroxychloroquine plus azithromycine >> Oversterfte in Nederland en >> Oversterfte in Duitsland is >> Duitse gezondheidswerkers >> Vitamine D suppletie geeft >>