Zie ook in gerelateerde artikelen

16 september 2024: Bron: PLOS ONE d.d. 21 augustus 2024

Uit een meta analyse van 6 grote observatiestudies bij totaal 55.489 patiënten komt naar voren dat wie dagelijks eet en drinkt volgens de richtlijnen van het Mediterrane dieet zichzelf beschermt tegen het krijgen van het coronavirus / Covid-19

Alle 6 artikelen waren zogeheten observationele studies, gepubliceerd in 2020–2023 [2429]. Het totale aantal patiënten dat deze mata-analyse omvatte bestond uit 55.489 patiënten, met studielocaties in 5 landen. De meeste studies hadden een prospectief cohortontwerp. Vijf studies rapporteerden het verband tussen naleving van het mediterrane dieet en COVID-19-infectie, vier rapporteerden het verband tussen naleving van het mediterrane dieet en COVID-19-symptomen, en drie rapporteerden het verband tussen naleving van het mediterrane dieet en ernstige COVID-19.

Alle studies maten de naleving van het mediterrane dieet met behulp van vragenlijsten, waarbij het scoresysteem varieerde van studie tot studie. Alle naleving van het mediterrane dieet omvatte categorieën zoals groenten, fruit en noten, granen, peulvruchten, vis, rood vlees, zuivel en alcoholconsumptie. De verhouding enkelvoudig onverzadigd vet tot verzadigd vet was ook een essentieel onderdeel van de score van het mediterrane dieet, hoewel vier studies de verhouding enkelvoudig onverzadigd vet tot verzadigd vet vervingen door de inname van olijfolie. [2427]. 

De reden hiervoor was dat de verhouding van enkelvoudig onverzadigde tot verzadigde vetten niet overeenkomt met een specifiek voedingsmiddel en het feit dat olijfolie ook de belangrijkste bron van enkelvoudig onverzadigde vetten is in het traditionele mediterrane dieet [25]. De Newcastle Ottawa-schaal (NOS), gebruikt om het risico op vertekening te beoordelen, werd gepresenteerd naast de studiekenmerken in Tabel 1.

In totaal hebben vijf onderzoeken het verband onderzocht tussen het volgen van een mediterraan dieet en COVID-19 [2428] met een steekproefomvang van 55.239 patiënten, zoals vermeld in  Tabel 2.

Het volledige studierapport is gratis in te zien of te downloaden, Klik op de titel van het abstract voor dit volledige studierapport met veel gedetailleerde grafieken.

Abstract

Background

Mediterranean Diet has been reported to possess immunomodulatory and anti-inflammatory properties. These properties are closely associated with the immunopathogenesis of COVID-19.

Objective

The present systematic review aimed to determine the association between Mediterranean Diet and COVID-19, COVID-19 symptoms, and COVID-19 severity.

Methods

The protocol for this systematic review was registered in International Prospective Register of Systematic Reviews (PROSPERO) with identification number CRD42023451794. The literature search was conducted through Pubmed, Proquest, and Google Scholar on August 2023. The inclusion criteria were studies with a population of human subjects, reported the association between Mediterranean diet adherence with risk of COVID-19 infection, COVID-19 symptoms, or COVID-19 severity, and full text must be available in English. The exclusion criteria were reviews, editorials, letters, replies, systematic reviews, meta-analyses, studies on animals, and duplicates. Risk of bias in included studies was assessed using Newcastle Ottawa Scale (NOS). Data was synthesized narratively. Each study was compared and a structured summary was developed.

Results

After selection process, 6 articles were included, with a sample size of 55,489 patients. All studies were observational studies and assessed Mediterranean diet adherence using food frequency questionnaires (FFQ), with scoring system varied between each study. Four studies found a significant correlation between increased adherence to Mediterranean Diet and reduced COVID-19 risk, while one study indicated non-significant association. One study reported a significant association between higher adherence to Mediterranean Diet and COVID-19 symptoms, but three studies reported non-significant association. One study found that individuals with higher adherence to Mediterranean Diet had reduced likelihood of developing severe COVID-19, however, two studies yielded inconclusive findings.

Limitations

All studies used self-administrated food frequency questionnaires (FFQs), which were prone to biased responses, such as recall and estimation bias.

Discussion

Lower trends of odds ratios (ORs) were consistently observed in higher Mediterranean diet adherence. In every outcome of the included studies, ORs ranged between 0.06–0.992, however, differing levels of significance were reported in each outcome.

Conclusion

Overall analyses suggest that high adherence to Mediterranean Diet is a protective factor against COVID-19, with unclear benefits against COVID-19 symptoms and severity.  










Plaats een reactie ...

Reageer op "Mediterrane dieet als dagelijks voedingspatroon geeft bescherming tegen coronavirus - Covid-19 blijkt uit meta analyse van 6 grote studies"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Covid-19 infectie kan het >> Mediterrane dieet als dagelijks >> Er stierven in Japan beduidend >> Dr. Sabine Hazan mocht eindelijk >> Booster vaccinaties lijken >> Maurice de Hond geeft commentaar >> Opsluiting van kwetsbare mensen >> mRNA vaccinatie tegen coronavirus >> Vitamine-C infusen met hoge >> Hydroxychloroquine plus azithromycine >>