12 april 2020: Lees ook dit artikel: 

https://kanker-actueel.nl/diabetespatienten-lopen-veel-risico-op-krijgen-van-corona-virus-covid-19-blijkt-uit-eerste-nederlandse-onderzoek-onder-100-patienten-25-procent-had-diabetes.html

Zie ook in gerelateerde artikelen

12 april 2020: Bron: NICE rapport.

32 procent van de mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus (COVID-19) en die op de intensive care terecht komen hebben ernstig overgewicht of obesitas (> BMI 30). Vooral vrouwen (40 procent) die op de IC terecht komen hebben obesitas of ernstig overgewicht. Dit is een ander beeld en correspondeert niet met de algemene verhoudingen in Nederland tussen mannen en vrouwen en tussen mensen met ernstig overgewicht en obesitas. Van de 55 plussers in Nederland heeft 13 tot 21 procent obesitas. Dit blijkt uit een analyse van bijna 2200 Nederlandse patiënten die op de IC terecht kwamen door het corona virus (COVID-19) van de NICE - Nationale Intensive Care Evaluatie.

"Er is ook een groot verschil tussen mannen en vrouwen", vertelt hoogleraar klinische informatiekunde Nicolette de Keizer van het Amsterdamse UMC, die de gegevens van het NICE rapport analyseerde. Meer dan 40 procent van de vrouwelijke coronapatiënten is obees. "We weten niet wat de oorzaak is maar het is wel heel opvallend." Zo citeert het NRC haar in dit artikel.

Wat verder opvalt is dat er weinig verschil zit tussen mensen die overlijden aan het coronavirus en mensen die wegens een ernstige longontsteking (SARI) door andere oorzaak dan het corona virus op een IC zijn opgenomen geweest in de afgelopen 2 jaar.  

Uit het rapport:

Vergelijking COVID-19 met SARI De gegevens van de COVID-19 patiënten zullen in het vervolg van dit rapport vergeleken worden met een groep patiënten die in de periode 1-1-2017 tot en met 31-12-2019 op een Nederlandse IC is opgenomen met ernstige longontsteking (pneumonie). Deze groep wordt Severe Acute Respiratory Infection (SARI) genoemd.

SARIs worden in dit rapport gedefinieerd op basis van de volgende (APACHE IV) opnameredenen:

 • Pulmonaire sepsis;
 • Virale pneumonie;
 • Aspiratie pneumonie;
 • Bacteriële pneumonie;
 • Schimmel pneumonie;
 • Parasitaire pneumonie (i.e. Pneumocystis pneumonia);
 • Overige pneumonie.

In de onderstaande tabel wordt het totaal aantal opgenomen COVID-19 patiënten, aan de klinische gegevens gekoppelde COVID-19 patiënten, en SARI patiënten weergegeven.

 • Aantal Alle COVID-19 patiënten 2184
 • Gekoppelde COVID-19 patiënten 573
 • SARI patiënten in 2017-2019 19207

Het NICE rapport 

COVID-19 op de Nederlandse Intensive Cares; Patiëntkarakteristieken en uitkomsten vergeleken met pneumonie patiënten op de IC in 2017-2019 is in PDF formaat volledig en gratis in te zien. Met mooie grafieken en gedetailleerde cijfers. 


Plaats een reactie ...

1 Reactie op "Van de corona patienten die op de intensive cares in Nederland zijn opgenomen was 32 procent mensen met ernstig overgewicht en obesitas en 60 procent was een man"

 • Martien B :
  Dat is heel wat anders dan de media vorige week, die kwamen met 80% patiënten op IC heeft overgewicht.
  En het valt ook mee als je in ogenschouw neemt dat 44 % van de Nederlanders overgewicht heeft.
   (stat line CBS
  2019
  Overgewicht, 4 jaar of ouder
  Normaal gewicht
  % 53,4
  Overgewicht
  % 44,1
  Mate van overgewicht
  Matig overgewicht
  % 31,4
  Ernstig overgewicht
  % 12,7

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Er stierven in Japan beduidend >> Dr. Sabine Hazan mocht eindelijk >> Booster vaccinaties lijken >> Maurice de Hond geeft commentaar >> Opsluiting van kwetsbare mensen >> mRNA vaccinatie tegen coronavirus >> Vitamine-C infusen met hoge >> Hydroxychloroquine plus azithromycine >> Oversterfte in Nederland en >> Oversterfte in Duitsland is >>