12 april 2020: Zie ook dit artikel: 

https://kanker-actueel.nl/van-de-corona-patienten-die-op-de-intensive-cares-in-nederland-zijn-opgenomen-was-32-procent-mensen-met-ernstig-overgewicht-en-obesitas-en-60-procent-was-een-man.html

Zie ook in gerelateerde artikelen

2 april 2020: Bron: AD en Tijdschrift voor Geneeskunde -  NtvG

Uit een studie van de eerste 100 patienten die waren besmet met het corona virus (COVID-19) en opgenomen in het ziekenhuis blijkt dat 25 procent daarvan diabetes had. 67 procent was man, gemiddelde leeftijd 72 jaar. 19 patienten waren opgenomen op de IC, 20 patiënten zijn uiteindelijk overleden.  

Hier het studieverslag omdat dat gratis is te lezen en duidelijk weergeeft wat de studie laat zien:

De eerste honderd opgenomen COVID-19-patiënten in het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis

OPEN DOSSIER
EEN RETROSPECTIEVE COHORTSTUDIE

Een kwart van de coronapatiënten die in het ziekenhuis belandt, heeft diabetes. Dat blijkt uit een studie onder de eerste honderd patiënten in het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg.

Jean-Luc Murk, Rik van de Biggelaar, Joep Stohr, Jaco Verweij, Anton Buiting, Sabine Wittens, Martijn van Hooft, Bram Diederen, Yvette Kluiters-de Hingh, Erik Ranschaert, Annemarie Brouwer, Jeroen Retera, Margot Verheijen, Dharmanand, Ramnarain, Ivo van Ek en Jos van Oers

Samenvatting

Wij beschrijven de eerste 100 patiënten die in het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis opgenomen werden bij wie de laboratoriumtest op SARS-CoV-2 positief was. De mediane leeftijd was 72 jaar, 67% van de patiënten was man en ongeveer 80% had onderliggend lijden, waarbij in ongeveer 50% sprake was van hypertensie, cardiale of pulmonale problematiek en bij 25% van diabetes mellitus. Bij opname had 61% van de patiënten koorts en ongeveer 50% van de patiënten had al 6 dagen of langer klachten. Tot en met 23 maart 2020 werden 38 patiënten ontslagen, werden 19 mensen op de Intensive Care (IC) opgenomen en zijn 20 patiënten overleden. IC-patiënten hadden een mediane leeftijd van 67 jaar en 63% had onderliggend lijden. In de groep die ontslagen werd was de mediane opnameduur 6 dagen; van de overleden patiënten was dat 5,5 dagen.

>>>>>lees verder het volledige studieverslag.

Het Algemeen Dagblad heeft hier ook een uitgebreid artikel over:

Studie onder eerste honderd coronapatiënten in ziekenhuis: diabetici lopen meer risico

Een kwart van de coronapatiënten die in het ziekenhuis belandt, heeft diabetes. Dat blijkt uit een studie onder de eerste honderd patiënten in het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg.

Het Tilburgse ziekenhuis kreeg eind februari als eerste in het land te maken met het nieuwe coronavirus, toen een patiënt uit Loon op Zand werd binnengebracht. Het brengt nu ook als eerste een onderzoek naar buiten over de eerste honderd patiënten. Een vijfde van hen is overleden, 38 anderen werden binnen een maand ontslagen. De overige 42 patiënten waren nog in het ziekenhuis opgenomen of werden overgeplaatst naar elders in het land ten tijde van het onderzoek, dat liep tot 23 maart. 

De gemiddelde leeftijd van de opgenomen coronapatiënten was 72 jaar en 67 procent was man. Tachtig procent kampte ook met andere gezondheidsproblemen, zoals een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en longproblemen. Opvallend: een kwart heeft diabetes. ,,Diabetes komt in veel studies naar voren als risicofactor. Op een of andere manier heeft (slecht gereguleerde) suikerziekte invloed op het functioneren van je afweersysteem. Bij ouderen gaat diabetes ook vaak samen met overgewicht, dus het is moeilijk te zeggen wat de echte factor is dat deze mensen meer risico lopen op het coronavirus: suikerziekte of overgewicht”, zegt arts-microbioloog Jean-Luc Murk, die zijn bevindingen vandaag publiceert in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. >>>>>>lees verder


Plaats een reactie ...

Reageer op "Diabetespatienten lopen veel risico op krijgen van corona virus (COVID-19) blijkt uit eerste Nederlandse onderzoek onder 100 patienten. 25 procent had diabetes"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Er stierven in Japan beduidend >> Dr. Sabine Hazan mocht eindelijk >> Booster vaccinaties lijken >> Maurice de Hond geeft commentaar >> Opsluiting van kwetsbare mensen >> mRNA vaccinatie tegen coronavirus >> Vitamine-C infusen met hoge >> Hydroxychloroquine plus azithromycine >> Oversterfte in Nederland en >> Oversterfte in Duitsland is >>