Zie ook in gerelateerde artikelen

28 juni 2020: Bron: Het Parool, 

Hoewel nog lang niet duidelijk is waarom sommige mensen die besmet zijn met het corona virus - SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt, echt ziek worden, terwijl anderen slechts milde symptomen hebben komen er steeds meer studies die beetje bij beetje meer duidelijkheid verschaffen. Eerder al werd gezien dat chronische gezondheidsproblemen, zoals te hoge bloeddruk en diabetes, een rol kunnen spelen. Ook overgewicht en dan vooral bij mannen blijkt ook een rol te spelen.

Uit onderzoek uitgevoerd in Engeland bleek dat 70 procent van de patiënten op de intensive care (IC) veel te zwaar was. Wie altijd heeft gerookt en nog rookt loopt ook extra risico. En het coronavrius blijkt meer mannen ernstig ziek te maken dan vrouwen: van de circa 12.000 mensen die met Covid-19 in het ziekenhuis moesten worden opgenomen, was bijna twee derde man (61 procent), blijkt uit cijfers van het RIVM. Mannen worden niet alleen zieker dan vrouwen, ze overlijden er ook vaker aan. (55 procent van de mensen die zijn overleden aan de gevolgen van het corona virus was man).

Nu hebben Europese wetenschappers een studie gepubliceerd waaruit zou blijken dat erfelijkheid ook een rol kan spelen in wie wel en niet vatbaar is voor het Covid-19 virus en wie wel ernstig ziek kan worden en wie niet. Zo zouden de genen van mensen van invloed kunnen zijn op hoe hun lichaam reageert op andere virussen.

In een voordruk (nog niet peer reviewed dus) van een studie die op 2 juni op medRxiv is geplaatst (ref. 1) , beschrijven onderzoekers een genoom-brede associatiestudie (GWAS) van monsters van 1.610 patiënten met COVID-19 opgenomen in het ziekenhuis en 2.205 gezonde mensen als controlegroep.

De auteurs identificeerden varianten in twee gebieden - de locus die het bloedtype codeert en een multi-gencluster op chromosoom 3 - die verband hielden met ernstige luchtwegproblemen tijdens een SARS-CoV-2-infectie.

In een andere studie (ref. 2) vonden onderzoekers dat de specifieke CD4 + en CD8 + T-cellen uit het immuunsysteem bij 100% en 70% van herstellende COVID-patiënten te vinden waren. Deze specifieke immuuncellen zijn ook vaak actief als iemand een verkoudheidsvirus oploopt. 

Kernpunten uit die studie:

Het meten van immuniteit voor SARS-CoV-2 is de sleutel voor het begrijpen van COVID-19 en vaccinontwikkeling
•Epitooppools detecteren CD4 + en CD8 + T-cellen bij 100% en 70% van herstellende COVID-patiënten
•T-celreacties zijn niet alleen gericht op spikes, maar ook op M, N en andere ORF's
•T-celreactiviteit voor SARS-CoV-2-epitopen wordt ook gedetecteerd bij niet-blootgestelde personen

In het Parool staat een uitgebreid artikel over genoemde studies (ref 3): 

Waarom de ene patiënt sterft en de andere niet

Het coronavirus komt in vele gedaanten. Sommigen krijgen een loopneus en anderen worden doodziek. Hoe kan dat? Het lijkt een macaber spel van genen, leefstijl, het afweersysteem, leefomstandigheden en onderliggende ziekten.

Hier de referenties van bovengenoemde studies:

1. The ABO blood group locus and a chromosome 3 gene cluster associate with SARS-CoV-2 respiratory failure in an Italian-Spanish genome-wide association analysis. medRxiv 2020.05.31.20114991; doi: https://doi.org/10.1101/2020.05.31.20114991

2. Targets of T Cell Responses to SARS-CoV-2 Coronavirus in Humans with COVID-19 Disease and Unexposed Individuals

3. Het Parool: Waarom de ene patiënt sterft en de andere niet


Plaats een reactie ...

Reageer op "Genen en T-cellen spelen ook een rol in wie ernstig ziek wordt van Covid-19 en wie minder ziek blijkt uit verschillende nieuwe studies"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Er stierven in Japan beduidend >> Dr. Sabine Hazan mocht eindelijk >> Booster vaccinaties lijken >> Maurice de Hond geeft commentaar >> Opsluiting van kwetsbare mensen >> mRNA vaccinatie tegen coronavirus >> Vitamine-C infusen met hoge >> Hydroxychloroquine plus azithromycine >> Oversterfte in Nederland en >> Oversterfte in Duitsland is >>