Zie ook in gerelateerde artikelen

19 mei 2020: Bron: Elsevier

De Telegraaf kopt met 'Pollen verjaagt Covid-19 virus'. Onderzoek aan het Erasmus MC van onderzoeksleider Martijn Hoogeveen zou dat aantonen. 

Het coronavirus lijkt seizoensgebonden. Net als bij andere griepachtige virussen duikt corona onder met het hooikoortsseizoen, zo laat een nieuwe studie van het Erasmus MC en het Jeroen Bosch Ziekenhuis zien. Het zou betekenen dat hooikoortspatiënten beter bestand zijn tegen corona. Het slechte nieuws is dat het virus vanaf half augustus terugkeert.

Wat het echte onderzoek laat zien is te lezen in het studierapport zelf: Pollen likely seasonal factor in inhibiting flu-like epidemics. A Dutch study into the inverse relation between pollen counts, hay fever and flu-like incidence 2016–2019, dat onderzocht in welke periodes een griepvirus het meest actief is. Dat is dus iets anders dan dat er een directe relatie zou zijn tot stuifmeel (pollen) en het corona virus - COVID-19 zelf. Hoewel het onderzoek wel aantoont dat er een duidelijke relatie is tot griepepidemiën en het pollenseizoen waarbij ook het immuunsysteem van mensen gevoelig voor hooikoorts een rol lijkt te spelen.  

Uit de introductie:

Virologen stellen al jaren vast dat de koude en griepachtige epidemieën (veroorzaakt door influenza en corona) in mei 'verdwijnen' op het noordelijk halfrond, naar het zuidelijk halfrond verhuizen en volgende herfst en winter terugkeren in een enigszins gemuteerde vorm . Verder wordt opgemerkt dat deze virusstammen een lagere reproductiefactor hebben in tropische landen, buiten het regenseizoen. Mogelijke remmende omgevingsfactoren bij deze epidemieën zijn UV-licht (Schuit et al., 2020), temperatuur en vochtigheid (Chong et al., 2020), en gedragsveranderingen tijdens de seizoenen (Gozzi et al., 2020). Geen van deze omgevingsfactoren lijkt volledig bevredigend te zijn om de seizoensgebondenheid van griepachtige epidemieën te verklaren, wat erg belangrijk is om te begrijpen in het licht van de lopende maatregelen voor de huidige Covid-19-pandemie.

De relatie tussen de seizoenen en de griepachtige epidemieën kan een indirecte relatie zijn, waarbij er eigenlijk een over het hoofd geziene tussenliggende factor in het spel is: de natuurlijke stuifmeel-'firewall 'die typisch piekt in april, is nog steeds actief gedurende de rest van de lente en de zomer , om in augustus zijn houvast te verliezen. Stuifmeel speelt een rol in de plantenbiologie: plantenvirussen kunnen door stuifmeel worden getransporteerd (Bhat and Rao, 2020). Verder spelen pollen een goed onderzochte rol bij het opwekken van menselijke immuunreacties.

Om te veronderstellen op welke manieren pollen een omgevingsfactor kunnen zijn die de levenscyclus van griepachtige epidemieën beïnvloedt, is het doel van deze snelle studie om de hypothese te vervalsen dat er geen significante omgekeerde correlaties zijn tussen pollenaantallen, door pollen veroorzaakte immuunreacties en griepachtige epidemische levenscycli in Nederland. Een interdisciplinaire omgevingsvisie kan tot nieuwe inzichten leiden (Reijnders and Hoogeveen, 2001).

En vertaald:

Conclusie:

De (zeer) significante resultaten laten zien dat er een omgekeerde relatie is tussen het aantal pollen en de levenscyclus van griepachtige epidemieën, en een iets sterkere omgekeerde relatie tussen door pollen veroorzaakte immuunreacties (gemeten aan de hand van inkomsten voor hooikoortsmedicatie) en griepachtige medische consulten. Dit ondersteunt het idee dat een geactiveerd immuunsysteem het voor griepachtige virussen moeilijker maakt om een nieuwe gastheer binnen te dringen. Tegelijkertijd kan er ook een omgevingsfactor spelen: meer stuifmeel in de lucht kan het voor een griepachtig virus moeilijker maken om buiten een gastheer te overleven. Als een pollenfirewall. We kunnen ook vaststellen dat aan het volgtijdelijkheidscriterium voor causaliteit is voldaan.

Er zal verder onderzoek nodig zijn om te begrijpen of dezelfde omgekeerde correlaties worden gevonden in andere landen met een gematigd klimaat en of stuifmeel ook een vergelijkbare rol speelt in tropische landen. Het is goed om verschillende klimatologische diverse landen te vergelijken om te controleren op meteorologische variaties met betrekking tot UV-licht, vochtigheid en temperatuur. Het is zeer interessant om te begrijpen of er ook in andere landen en jaren een PITV van ongeveer 70 pollen / m3 (± 30) wordt gevonden voor matige griepachtige epidemieën, en of deze drempelwaarde verder kan worden begrepen in het licht van de agressievere Covid19-pandemie. Verder is het goed om de interactie tussen aerosolpollen en griepachtige virussen beter te begrijpen en of algemene immuunreacties inderdaad een oorzakelijke factor zijn bij het verminderen van de verspreiding van griepachtige virussen. Ten slotte moet nog worden nagegaan of de verspreiding van covid-19 (SARS-CoV-2-virus) seizoensgebonden zal zijn - "verdwijnt in mei" - waarbij de pollenfactor zou kunnen worden onderzocht als een mogelijk directe of indirecte remmende factor.

Hier een grafisch abstract uit de studie: 

Graphical abstract

Voor het volledigestudierapport zie: 

Pollen likely seasonal factor in inhibiting flu-like epidemics. A Dutch study into the inverse relation between pollen counts, hay fever and flu-like incidence 2016–2019

Hier het abstract van de studie:

Short Communication

Pollen likely seasonal factor in inhibiting flu-like epidemics. A Dutch study into the inverse relation between pollen counts, hay fever and flu-like incidence 2016–2019

Abstract

There is uncertainty if current models for the Covid-19 pandemic should already take into account seasonality. That is because current environmental factors do not provide a powerful explanation of such seasonality, especially given climate differences between countries with moderate climates. It is hypothesized that one major factor is overlooked: pollen count. Pollen are documented to invoke strong immune responses and might create an environmental factor that makes it more difficult for flu-like viruses to survive outside a host. This Dutch study confirms that there is a (highly) significant inverse correlation between pollen count and weekly changes in medical flu consults, and that there is a highly significant inverse correlation between hay fever incidence, as measured by prescribed medication revenues, and weekly flu consults. This supports the idea that pollen are a direct or indirect factor in the seasonality of flu-like epidemics. If seasonality will be observed during the covid-19 spread as well, it is not unlikely that pollen play a role.

 


Plaats een reactie ...

7 Reacties op "Hooikoortsseizoen lijkt invloed te hebben op aanwezigheid en activiteit van corona virus (COVID-19) blijkt uit studie van Erasmus MC"

  • jillis :
    Bij de meeste bevindingen kan ik me heel goed aansluiten.
    Het is alleen te voor de hand liggend dat de factoren die jullie aandragen ook verantwoordelijk zijn voor de hoeveelheid pollen.
    Zoals we grotendeels wel weten is influenza airborne.
    relatieve luchtvochtigheid dus ook temperatuur en uv-licht spelen hierbij een prominente rol.
    Wanneer de temperatuur oploopt ontstaat er meer vocht in de lucht. We zitten ook minder binnen en er is meer uv-licht. Alle factoren voor minder virus en meer pollen.
    De conclusie zeker omdat deze niet gesteund wordt door meer onderzoek is een beetje flauw te noemen.

    Wel zijn pollen ook airborne zoals covid en hebben ze deels overeenkomstige verschijnselen.
    Is het niet veel interessanter te onderzoeken of covid ook wordt geremd door het nemen van hooikoorts tabletten?
    Een voor de hand liggende stelling. De overreactie bij covid is dezelfde die hooikoorts in mindere mate veroorzaakt.
    Ik blijf graag op de hoogte wanneer jullie dit onderzoeken.

    Bedankt voor de publicatie.

    Jillis.

    Jilliskriek@hotmail.com
  • Erica :
    Waar het op neerkomt is dat ik dit jaar geen last heb van hooikoorts maar me van me leven nog nooit zo'n lange tijd zo rot heb gevoeld. Ik word hier toch onzeker van.
  • Erica :
    Ik ben een vrouw van 49 en heb al vanaf mijn kinderjaren last van hevige hooikoorts. Dit jaar word ik echt gek, snap er niks van. Heb geen last van me neus waar het snot normaal als water uitloopt de hele dag en geen last van jeuk. Wel last van kortademigheid slijm in me keel misselijk uitgeput bij versnelde inspanning. Vooral het gevoel dat je ademhaling hoog zat was heel vervelend. Van de dokter een pufje gehad en medicinale neusspray, want hij zegt toch dat dit hooikoortsklachten zijn. Ook klinkt mijn stem soms anders en ik denk dat dit komt door slijm in me keel. Als het inderdaad hooikoorts is dan kan ik er volgend jaar rekening mee houden. maar heel raar dat dit precies in dit jaar veranderd. Oh ja ook reageer ik ook ineens heel heftig op bepaalde geuren. De puf doet overigens niks voor me.
    • Johan 070 :
      Heb dit jaar precies dezelfde verschijnselen! Meer dan andere jaren. Snotterig, slijm ophoesten etc, maar geen koorts, keelpijn e.d. En al vele maanden. Puffertje helpt niet.
      Vrijwel zeker geen corona (ben 73, ik kijk wel uit!)
      Het verband met pollen(?) is nieuw voor mij.
    • jillis :
      Erica,

      ik heb wel hetzelfde als dat jij hebt.
      Weinig tot geen hooikoorts klachten.
      Wel een droge kuch, diep slijm lichte benauwdheid.
      Rook zoals bbq en sigaretten slaat op mijn longen.
      Ik heb het de hypothese dat de trilhaartjes/afvoerhaartjes beschadigd zijn door corona. Dit kan ook weerslag hebben op de neus.
      Daardoor minder overreactie van de afweer.
  • Loes :
    Kan me dit niet voorstellen heb zoveel hooikoorts dit jaar, zelfs met medicijnen en daardoor n lage weerstand.
    Verleden jaar alleen honing van imker en nergens last van, volgens mij verergerd corona door weerstand te verlagen.

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Covid-19 infectie kan het >> Mediterrane dieet als dagelijks >> Er stierven in Japan beduidend >> Dr. Sabine Hazan mocht eindelijk >> Booster vaccinaties lijken >> Maurice de Hond geeft commentaar >> Opsluiting van kwetsbare mensen >> mRNA vaccinatie tegen coronavirus >> Vitamine-C infusen met hoge >> Hydroxychloroquine plus azithromycine >>