15 augustus 2020: Bron: de Volkskrant

De Volkskrant heeft zaterdag 15 augustus een interessant artikel over de klachten die ex-Covidpatiënten ervaren na besmet te zijn geweest. De symptomen die sommigen ervaren nadat ze zijn hersteld van het coronavirus lijken sterk op de symptomen die patiënten ervaren bij wie het CVS - chronisch­ vermoeidheidssyndroom is vastgesteld. Veel patiënten met CVS ervaren hele sterke vermoeidsklachten, maar artsen kunnen niets vinden in bloed of organen. Iets vergeljkbaars lijkt te gebeuren bij sommige ex-Covidpatiënten.

De Volkskrant heeft er dit artikel over wat ik zelf een heel boeiend artikel vind:

Ook maanden na corona nog extreem moe: ‘Dit is een nieuwe ziekte. En een buitensporige’

Fysiek lijkt er niets aan de hand en toch heeft een deel van de ex-covid-patiënten maanden later nog altijd ernstige klachten. Die lijken sterk op een onbegrepen aandoening, het chronisch­vermoeidheidssyndroom. Het onderzoek ernaar komt nu op gang.

Zelfs een telefoongesprek van twintig minuten is voor journalist Wineke de Boer (44) een energieslurpende activiteit. ‘Ik wist dat je ging bellen, daar houd ik dan de rest van de dag rekening mee’, zegt ze. ‘Want als ik te veel doe, word ik daar onmiddellijk voor gestraft.’ Twee dagen eerder is ze voor bloedonderzoek naar het ziekenhuis geweest, ze woont vlakbij, dat is nog een geluk, de rest van de dag was ze gevloerd: koud, nergens zin in, geen eetlust en zó ontzettend moe.

‘Ik leef nog altijd als een soort dweil’, vertelde ze acht weken geleden in de Volkskrant en sindsdien is er schrikbarend weinig veranderd.

Nog een citaat:

"De afgelopen maanden is duidelijk geworden dat covid-patiënten schade aan hun organen kunnen overhouden, wat een deel van de vermoeidheid kan verklaren. Maar hier gaat het om patiënten bij wie lichamelijk niets aan de hand lijkt: geen longproblemen, geen beschadigde hartspier, geen naweeën van een langdurige ic-opname en toch uitgeput na de minste inspanning.

Artsen en wetenschappers spreken van een post-covidsyndroom, dat opmerkelijk genoeg juist patiënten lijkt te treffen die van het virus zelf niet al te ziek zijn geweest."

Nog een citaat: 

"Ook de Nijmeegse emeritus hoogleraar Jos van der Meer, gespecialiseerd in CVS, zegt dat hij ‘een hausse’ aan post-covid-vermoeidheid verwacht. De geschiedenis leert immers dat een infectieziekte patiënten als een vod kan achterlaten: naast de ziekte van Pfeiffer zijn ook de Q-koorts, de ziekte van Lyme en legionella beruchte voorbeelden. Patiënten houden daar soms klachten aan over die Van der Meer ‘indrukwekkend’ noemt. Waar ze vandaan komen, blijft een raadsel."

Het is een lang en uitstekend gedocumenteerd artikel: >>>>>>>lees het hele artikel verder in de Volkskrant


Plaats een reactie ...

Reageer op "Hebben de klachten van ex-covid-patienten een relatie met het CVS - chronisch­vermoeidheidssyndroom? Er zijn wel heel veel overeenkomsten zien artsen en wetenschappers"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Er stierven in Japan beduidend >> Dr. Sabine Hazan mocht eindelijk >> Booster vaccinaties lijken >> Maurice de Hond geeft commentaar >> Opsluiting van kwetsbare mensen >> mRNA vaccinatie tegen coronavirus >> Vitamine-C infusen met hoge >> Hydroxychloroquine plus azithromycine >> Oversterfte in Nederland en >> Oversterfte in Duitsland is >>