17 augustus 2021: Bron: ZonMW en UMCG

Uit een aantal Nederlandse studies blijkt dat transplantatiepatiënten, patiënten met immuunstoornissen en patiënten met kanker horen bij de kwetsbare groepen voor wie COVID-19 extra gevaarlijk kan zijn en uit de eerste resultaten bljikt dat bij deze groep van kwetsbare patiënten de vaccins onvoldoende of soms helemaal niet werken. 

De website van het UMCG geeft deze informatie:

Het UMCG doet onderzoek naar de werking van COVID-19-vaccins bij nierpatiënten, longtransplantatiepatiënten en patiënten met kanker. Dinsdag 17 augustus presenteerden de eerste twee onderzoeken hun resultaten. Bij verschillende patiëntengroepen werken vaccinaties onvoldoende.

Vanuit ZonMw zijn er acht studies gestart naar de werking van COVID-19 vaccins bij kwetsbare groepen. Drie daarvan worden gecoördineerd in het UMCG. Het gaat om onderzoeken naar de werking van COVID-19-vaccins bij nierpatiënten, longtransplantatiepatiënten en patiënten met kanker. De eerste twee presenteerden dinsdag 17 augustus hun eerste resultaten.

Enkele citaten uit het artikel van de website van het UMCG:

Effectiviteit bij longtransplantatiepatiënten


De eerste resultaten Coronavaccins zijn veilig voor longtransplantatiepatiënten, maar bij een flink deel van de patiënten die een longtransplantatie heeft ondergaan, is de coronavaccinatie niet of nauwelijks effectief, omdat er vrijwel geen afweerstoffen worden aangemaakt. Dit blijkt uit de eerste resultaten van het onderzoek onder leiding van longtransplantatiearts Erik Verschuuren en viroloog Coretta van Leer van het UMCG.

Werking vaccin bij nierpatiënten:

..........de eerste resultaten laten zien dat de immuunrespons bij patiënten met nierfalen en dialysepatiënten goed is: na twee vaccinaties hebben zij voldoende antistoffen aangemaakt. Of dit zo blijft moet verder onderzocht worden. Dit geldt echter niet voor niertransplantatiepatiënten: 43% van deze groep heeft geen afweerstoffen.

Hoeveelheid antistoffen

De onderzoekers kijken ook naar de hoeveelheid antistoffen die mensen aanmaken en in hoeverre zij het virus kunnen afremmen. Ook hierop scoren de niertransplantatiepatiënten niet goed: bij 67% worden geen of onvoldoende antistoffen gemaakt. Het gaat hierbij meestal om patiënten die kortgeleden een transplantatie hebben gekregen, patiënten met een lagere nierfunctie, patiënten die meerdere afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken en om patiënten die afweeronderdrukkende medicijnen met de stof MMF gebruiken.

Op de website van ZonMW staat dit arttikel:

COVID-19 vaccinatie bij patiënten met een verstoord immuunsysteem

Speciale aandacht voor verstoord immuunsysteem

In aanvulling op internationale studies kijken we in Nederland naar een aantal specifieke doelgroepen waar nog geen onderzoek naar wordt gedaan, of waar aanvullend onderzoek nodig is. Het gaat dan om mensen die een minder goed functionerend immuunsysteem hebben. In het bijzonder om:

  • patiënten met primaire immuundeficiënties of immuunstoornissen
  • kankerpatiënten (solide tumoren) die worden behandeld met chemotherapie en/of immuuntherapie
  • patienten met bloedkanker
  • patienten die worden behandeld met afweeronderdrukkende middelen (bijvoorbeeld reuma, IBD of MS)
  • niergetransplanteerde en dialyse-patiënten
  • longgetransplanteerden
  • mensen met HIV
  • mensen met het syndroom van Down.
Lees verder het hele artikel op de website van ZonMW:

 Plaats een reactie ...

Reageer op "Vaccins tegen het coronavirus - Covid-19 werken bij kwetsbare groepen zoals kankerpatienten onvoldoende blijkt uit groot Nederlands onderzoek."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Er stierven in Japan beduidend >> Dr. Sabine Hazan mocht eindelijk >> Booster vaccinaties lijken >> Maurice de Hond geeft commentaar >> Opsluiting van kwetsbare mensen >> mRNA vaccinatie tegen coronavirus >> Vitamine-C infusen met hoge >> Hydroxychloroquine plus azithromycine >> Oversterfte in Nederland en >> Oversterfte in Duitsland is >>