Zie ook in gerelateerde artikelen

5 september 2020: Uit verschillende internationale studies blijkt dat er veel meer groepsimmuniteit is opgebouwd dan eerder gedacht. Naast anti-stoffen bljiken veel mensen die eerder besmet waren geweest met het coronavirus immuniteit te hebben tegen het virus door bepaalde T-cellen en B-cellen uit ons natuurlijke afweersysteem. 

Zowel de Volkskrant als NRC hebben hierover interessante artikelen. Klik op de titels voor deze artikelen:

Nee, het virus is niet weg. Maar er zijn lichtpuntjes

SARS-CoV-2 Het coronavirus heeft Nederland sinds een half jaar stevig in zijn greep. Het wachten is op een vaccin. Toch zien wetenschappers niet alles somber in en gloort er een beetje hoop.

Krachtvelden tegen corona: waarom het virus op sommigen nauwelijks vat krijgt

Enkele studies in dit verband, klik op de titels voor de studierapporten: 

A mathematical model reveals the influence of population heterogeneity on herd immunity to SARS-CoV-2

Individual variation in susceptibility or exposure to SARS-CoV-2 lowers the herd immunity threshold

Phenotype and kinetics of SARS-CoV-2–specific T cells in COVID-19 patients with acute respiratory distress syndrome

ACTIVATE: RANDOMIZED CLINICAL TRIAL OF BCG VACCINATION AGAINST INFECTION IN THE ELDERLY

Sex differences in immune responses that underlie COVID-19 disease outcomes

Targets of T Cell Responses to SARS-CoV-2 Coronavirus in Humans with COVID-19 Disease and Unexposed Individuals

SARS-CoV-2-specific T cell immunity in cases of COVID-19 and SARS, and uninfected controls

Seroprevalence of anti-SARS-CoV-2 IgG antibodies in Kenyan blood donors

19 augustus 2020: Bron New York Times

Amerikaanse wetenschappers zien tekenen van langdurende blijvende immuniteit tegen Covid-19, het coronavirus dat de hele wereld in zijn greep heeft. Uit verschillende wetenschappelijke studies blijkt dat patiënten zelfs na milde infecties een vorm van immuniteit hebben opgeslagen in hun immuunsysteem. Menselijke immuunsysteemcellen blijken informatie over het coronavirus op te slaan, zodat ze het later, soms tientallen jaren later weer kunnen bestrijden mocht het coronavirus weer het lichaam binnendringen van de mens die er eerder mee besmet is geweest.

Dit betekent dus heel goed nieuws, want hoe meer mensen besmet raken hoe grotere groepsimmuniteit gaat ontstaan. En heb je het coronavirus eenmaal gehad, zelfs met milde klachten dan zal je het niet zo snel weer terug krijgen. 

"Voor het immuunsysteem zijn niet alle ziektekiemen even gedenkwaardig om op te slaan. Maar onze lichaamscellen lijken serieus onderzoek te doen naar dit coronavirus. Ziektebestrijdende antilichamen, evenals immuuncellen die B-cellen en T-cellen worden genoemd en die het virus kunnen herkennen, lijken maanden nadat de infecties zijn verdwenen aan te houden - een bemoedigend effect van de blijvende reactie van het lichaam op andere virussen." Schrijft de New York Times daarmee citerend Deepta Bhattacharia, een immunoloog aan de Universiteit van Arizona.

"De dingen werken echt zoals het hoort", aldus Deepta Bhattacharya, hoofdauteur van een van de nieuwe onderzoeken naar blijvende immuniteit. Haar studie is nog niet peer reviewed (door vakgenoten beoordeeld) , maar zodra dat is gebeurd zal het in Nature worden gepubliceerd.

Zie deze studie van Deepta Bhattacharia en collega's: Detection, prevalence, and duration of humoral responses to SARS-CoV-2 under conditions of limited population exposure.

Hoewel onderzoekers nog niet kunnen voorspellen hoe lang deze immuunreacties zullen duren, beschouwen veel experts de nieuwe studiegegevens als een welkome indicatie dat de meest leergierige cellen van het lichaam hun werk doen - en een goede kans hebben om het coronavirus sneller en krachtiger af te weren dan voorheen, als een mens er opnieuw aan wordt blootgesteld. 

"Dit is precies waar je op zou hopen", zegt Marion Pepper, een immunoloog aan de Universiteit van Washington en auteur van een van de andere nieuwe onderzoeken, die momenteel worden beoordeeld in het tijdschrift Nature. "Alle stukjes zijn er om een volledig beschermende immuunreactie te hebben."

"Bescherming tegen herinfectie kan pas volledig worden bevestigd als er bewijs is dat de meeste mensen die het virus een tweede keer tegenkomen, het daadwerkelijk op afstand kunnen houden", aldus Dr. Pepper. Maar de bevindingen zouden kunnen helpen de recente bezorgdheid weg te nemen over het vermogen van het virus om het immuunsysteem te misleiden tot geheugenverlies, waardoor mensen kwetsbaar worden voor herhaalde aanvallen van deze vorm van ziekten.

Onderzoekers moeten nog ondubbelzinnig bewijs vinden dat herinfecties van het coronavirus - Covid-19 kunnen plaatsvinden, maar daarvoor is de tijd nog te kort dat dit coronavirus zich manifesteert. Echter nergens nog zijn tweede besmettingen gevonden tot nu toe. "Het vooruitzicht van immuungeheugen helpt dat te verklaren", zegt Dr. Pepper.

De studie van dr. Pepper en haar collega's is deze: Functional SARS-CoV-2-specific immune memory persists after mild COVID-19

In discussies over immuunreacties op het coronavirus - Covid-19 gaat het meestal over antilichamen - Y-vormige eiwitten die zich aan de oppervlakken van ziekteverwekkers kunnen hechten en voorkomen dat ze cellen infecteren. Maar antilichamen vertegenwoordigen slechts één gedeelte van een complex en gecoördineerd leger van immuunsoldaten, elk met hun eigen unieke aanvalswijzen.

Virussen die al cellen zijn binnengedrongen, zijn bijvoorbeeld bedekt met antilichamen, maar zijn nog steeds kwetsbaar voor dodelijke T-cellen, die geïnfecteerde cellen dwingen zichzelf te vernietigen. Een andere set T-cellen, bijgenaamd 'helpers', kan B-cellen overhalen om uit te rijpen tot machines voor het maken van antilichamen.

Antilichamen hebben ook een vervaldatum: omdat het levenloze eiwitten zijn en geen levende cellen, kunnen ze zichzelf niet aanvullen en verdwijnen ze dus uit het bloed slechts enkele weken of maanden nadat ze zijn geproduceerd. GRote hoeveelheden antilichamen verschijnen kort nadat een virus de barrières van het lichaam heeft doorbroken, en verdwijnen vervolgens naarmate de dreiging verdwijnt. De meeste B-cellen die deze vroege antilichamen produceren, sterven ook af.

Maar zelfs als het lichaam niet wordt bedreigt, behoudt het een groep langer levende B-cellen die massaal virusbestrijdende antilichamen kunnen produceren, mochten deze weer nodig blijken te zijn. Sommigen circuleren in de bloedbaan, wachtend om opnieuw geactiveerd te worden; anderen trekken zich terug in het beenmerg en genereren kleine hoeveelheden antilichamen die jaren, soms decennia, nadat een infectie voorbij is, detecteerbaar zijn.

Verschillende onderzoeken, waaronder die onder leiding van Dr. Bhattacharya en Dr. Pepper, hebben antilichamen gevonden die in staat zijn om het coronavirus uit te schakelen dat op lage niveaus in het bloed blijft hangen, maanden nadat mensen zijn hersteld van Covid-19.
"De antilichamen nemen af, maar ze nestelen zich in wat lijkt op een stabiel dieptepunt", wat ongeveer drie maanden na het begin van de symptomen waarneembaar is, zegt Dr. Bhattacharya. "Dde reactie ziet er volkomen duurzaam uit."

Zie ook deze studie: Dynamics and significance of the antibody response to SARS-CoV-2 infection

Het zien van antilichamen zo lang na infectie is een sterke aanwijzing dat B-cellen nog steeds aanwezig zijn in het beenmerg, zegt Dr. Pepper. Zij en haar team waren ook in staat om B-cellen te "plukken" die het coronavirus herkennen uit het bloed van mensen die hersteld zijn van milde gevallen van Covid-19 en deze in het laboratorium te laten groeien.

Meerdere studies zijn er ook in geslaagd om coronavirus-aanvallende T-cellen te isoleren uit het bloed van herstelde individuen - lang nadat de symptomen verdwenen zijn. Toen ze werden geconfronteerd met stukjes van het coronavirus in het laboratorium, zonden deze T-cellen virusbestrijdingssignalen uit en kloneerden zichzelf in nieuwe legers die klaar waren om een bekende vijand het hoofd te bieden. Sommige studies hebben opgemerkt dat analyses van T-cellen onderzoekers een glimp kunnen geven van de immuunreactie op het coronavirus, zelfs bij patiënten bij wie de antilichaamspiegels zijn gedaald tot een punt waarop ze moeilijk te detecteren zijn.

Zie deze studie: Robust T cell immunity in convalescent individuals with asymptomatic or mild COVID-19

"Dit is veelbelovend", zegt Smita Iyer, een immunoloog aan de University of California, Davis, die immuunreacties op het coronavirus bij resusaapjes bestudeert, maar niet betrokken was bij de nieuwe studies. "Dit vraagt om enig optimisme over groepsimmuniteit en mogelijk een vaccin."

Eerder werd er van uitgegaan dat mensen die slechts milde klachten hebben van het virus geen immuniteit op hebben gebouwd. "Dit artikel suggereert dat dit niet waar is", zegt Dr. Iyer. "U kunt nog steeds duurzame immuniteit krijgen zonder aan de gevolgen van een infectie te lijden."

Wat is waargenomen bij mensen die milde gevallen van Covid-19 hebben bestreden, geldt misschien niet voor patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen, van wie het lichaam moeite heeft om een evenwichtige immuunrespons op het virus te bewerkstelligen, of voor degenen die besmet waren maar helemaal geen symptomen hadden.

Er moet dus nog heel veel meer worden onderzocht, maar over de hele wereld bestuderen wetenschappers het hele scala aan reacties. Deze nieuwe studies zijn echter wel hoopgevend.

Bovenstaand artikel heb ik geschreven met als bron dit artikel uit de New York Times: Scientists See Signs of Lasting Immunity to Covid-19, Even After Mild Infections


Plaats een reactie ...

1 Reactie op "Wetenschappers zien tekenen van langdurige blijvende immuniteit tegen het coronavirus - Covid-19, zelfs na milde infecties. Blijkt uit verschillende studies"

  • Theo Splinter :
    Dit lijkt wel wat op de nieuws aankondiging in nu.nl
    waarin wordt gezegd dat onderzoekers anti-stoffen vinden tegen het coronavirus COVID-19) in moedermelk.

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Covid-19 infectie kan het >> Mediterrane dieet als dagelijks >> Er stierven in Japan beduidend >> Dr. Sabine Hazan mocht eindelijk >> Booster vaccinaties lijken >> Maurice de Hond geeft commentaar >> Opsluiting van kwetsbare mensen >> mRNA vaccinatie tegen coronavirus >> Vitamine-C infusen met hoge >> Hydroxychloroquine plus azithromycine >>