Zie ook dit artikel: https://kanker-actueel.nl/bloedplasma-injecties-met-anti-stoffen-van-genezen-corona-virus-patienten-gaat-in-nederland-en-andere-landen-ruim-toegepast-worden-na-goede-resultaten-uit-kleinschalige-studie-in-china.html

Zie ook in gerelateerde artikelen.

10 april 2020: 

In het Rotterdamse Erasmus MC heeft een coronapatiënt een injectie met plasma ontvangen van iemand die is genezen van covid-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Zo schrijft de NOS op hun website.

Nederlandse coronapatiënt heeft plasma met antistoffen ontvangen

Het onderzoek draait om zogeheten antistoffen. Wie besmet raakt met een virus maakt daar meestal antistoffen tegen aan. Die antistoffen komen terecht in het plasma: het bloed zonder de bloedcellen.

Antistoffen hechten aan verschillende stukjes van het oppervlak van virusdeeltjes en op die manier neutraliseren ze virussen. Ook werken antistoffen als een soort signaal-vlaggetje: ze laten afweercellen weten dat zij de virusdeeltjes moeten opruimen.

De hoop is nu dat plasma met antistoffen tegen het coronavirus het herstel van coronapatiënten bevordert. "Tijdens de SARS-uitbraak in 2003 is bijvoorbeeld een aantal kleine onderzoeken uitgevoerd met plasma van mensen die van SARS waren genezen", vertelt internist-infectioloog Bart Rijnders, die het onderzoek in het Erasmus MC leidt.

"Die onderzoeken bij SARS-patiënten suggereren voorzichtig dat toediening van plasma met antistoffen de kans op overlijden verkleint. Het kan wellicht helpen om het verblijf in het ziekenhuis te verkorten en het aantal virusdeeltjes te verminderen", zegt Rijnders.>>>>>>>lees verder

9 april 2020: Bron: Journal of Korean Medicine

In het Journal of Korean Medicine publiceerden Zuid-Koreaanse artsen een studie over het herstel van twee mensen met zware klachten door het coronavirus. Volgens de artsen zijn zowel een man van 71 jaar als een vrouw van 67 jaar genezen nadat bloedplasma was toegediend van herstelde coronapatiënten. Zij beschrijven dat in een artikel in het Journal of Korean Medicine.

Het gaat om een 71-jarige man en een 67 jarige vrouw die beiden aan de beademingsmachine moesten om te overleven. De man ook al een behandeling gehad met hydroxychlorine staat in het studieverslag te lezen. Bij beide patiënten verbeterde hun conditie na de toediening van het plasma vrij snel. De twee patiënten hebben bloedplasma gekregen met antistoffen van jonge mannelijke donoren die eerder genezen waren van het virus.

De conditie van de 71-jarige man verbeterde al direct binnen een dag. Bij de vrouw duurde dat enkele dagen langer.

Hier het verloop bij patiënten in een grafiek weergegeven.

Zoals bekend wordt ook in Nederland onderzoek gedaan met deze aanpak. Nadat ook China goede resultaten liet zien met de transfusie van bloedplasma met antistoffen van genezen patiënten.

Het volledige studierapport: Use of Convalescent Plasma Therapy in Two COVID-19 Patients with Acute Respiratory Distress Syndrome in Korea is gratis in te zien. Met een heel gedetailleerde omschrijving van hoe de twee patiënten zijn behandeld.

Hier het abstract:

J Korean Med Sci. 2020 Apr 13;35(14):e149. English.
Published online Apr 06, 2020.  https://doi.org/10.3346/jkms.2020.35.e149
© 2020 The Korean Academy of Medical Sciences.
Use of Convalescent Plasma Therapy in Two COVID-19 Patients with Acute Respiratory Distress Syndrome in Korea
Jin Young Ahn,1,* Yujin Sohn,1,* Su Hwan Lee,1 Yunsuk Cho,1 Jong Hoon Hyun,1 Yae Jee Baek,1 Su Jin Jeong,1 Jung Ho Kim,1 Nam Su Ku,1 Joon-Sup Yeom,1 Juhye Roh,2 Mi Young Ahn,3 Bum Sik Chin,4 Young Sam Kim,1 Hyukmin Lee,2 Dongeun Yong,2 Hyun Ok Kim,2 Sinyoung Kim,2 and Jun Yong Choi1
1Department of Internal Medicine, Severance Hospital, Yonsei University College of Medicine, Seoul, Korea.
2Department of Laboratory Medicine, Severance Hospital, Yonsei University College of Medicine, Seoul, Korea.
3Department of Internal Medicine, Seoul Medical Center, Seoul, Korea.
4Department of Internal Medicine, National Medical Center, Seoul, Korea.

Address for Correspondence: Jun Yong Choi, MD, PhD. Department of Internal Medicine and AIDS Research Institute, Yonsei University College of Medicine, 50 Yonsei-ro, Seodaemun-gu, Seoul 03722, Korea. Email: seran@yuhs.ac Address for Correspondence: Sinyoung Kim, MD, PhD. Department of Laboratory Medicine, Yonsei University College of Medicine, 50 Yonsei-ro, Seodaemun-gu, Seoul 03722, Korea. Email: sykim@yuhs.ac

*Jin Young Ahn and Yujin Sohn contributed equally to this work.
Received March 28, 2020; Accepted April 02, 2020.

This is an Open Access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution Non-Commercial License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) which permits unrestricted non-commercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original work is properly cited.Abstract

Coronavirus disease 2019 (COVID-19) caused by severe acute respiratory syndrome coronavirus-2 not yet has established its treatment, but convalescent plasma has been expected to increase survival rates as in the case with other emerging viral infections. We describe two cases of COVID-19 treated with convalescent plasma infusion. Both patients presented severe pneumonia with acute respiratory distress syndrome and showed a favorable outcome after the use of convalescent plasma in addition to systemic corticosteroid. To our knowledge, this is the first report of the use of convalescent plasma therapy for COVID-19 in Korea.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Twee oudere patienten in Zuid-Korea die op de IC lagen herstelden alsnog van het corona virus door bloedplasma behandeling van genezen patienten,"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Er stierven in Japan beduidend >> Dr. Sabine Hazan mocht eindelijk >> Booster vaccinaties lijken >> Maurice de Hond geeft commentaar >> Opsluiting van kwetsbare mensen >> mRNA vaccinatie tegen coronavirus >> Vitamine-C infusen met hoge >> Hydroxychloroquine plus azithromycine >> Oversterfte in Nederland en >> Oversterfte in Duitsland is >>