Zie ook in gerelateerde artikelen

28 maart 2020: Bron: de Volkskrant

Uit een inventarisatie van Gupta Strategists, adviesburo voor de gezondheidszorg, blijkt dat ziekenhuizen massaal afspraken afzeggen voor patienten met andere aandoeningen. 40 procent van de zorgafspraken worden afgezegd. Dit kan uiteindelijk meer levens gaan kosten dan het coronavirus stellen zij in onderstaand artikel / verslag

In de slipstream van corona: een secundaire crisis in de zorg

De impact van de uitbraak van het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 is immens en overal voelbaar. Alle ogen zijn gericht op de zorg: zijn er wel genoeg IC-bedden beschikbaar om iedereen te helpen? Nederlandse ziekenhuizen werken met man en macht aan opschaling van capaciteit, vanuit een grote professionaliteit, in sterke onderlinge verbondenheid en met een bewonderingswaardig improvisatievermogen.

Maar wat gebeurt er ondertussen met de ‘gewone’ patiënt die ‘gewone’ zorg nodig heeft? Een vakantie kun je overslaan, een bezoek aan de kapper kun je uitstellen, maar zorg afzeggen? Hoe lang gaat dat goed? Hoe langer het uitstel, hoe groter de kans op gezondheidsschade. Het uitstellen van zorg kan een sluipmoordenaar zijn die potentieel meer levens gaat raken dan het nieuwe coronavirus.

Op dit moment ligt zo’n 40% van de zorg stil, zo blijkt uit onze inventarisatie onder zorgaanbieders. Het is ongekend: 3,5 miljoen patiëntcontacten per week die zijn afgezegd, 90.000 artsen, verpleegkundigen, tandartsen en andere zorgprofessionals die hun vak niet kunnen uitoefenen. Operaties gaan tot nader order niet door, consulten met de huisarts of de tandarts zijn geschrapt, gehandicapten kunnen niet meer naar dagbesteding, mensen met psychische problemen missen hun begeleiding. Dat betekent geen zorg voor patiënten, maar ook geen inkomsten voor zorgaanbieders. In sommige zorgsectoren is de afname zelfs bijna 100%. Zo liggen mondzorg en dagbesteding (voor ouderen, gehandicapten of ggz-cliënten) vrijwel stil.>>>>>>>lees verder

De Volkskrant maakte hierover ook een groot artikel met enkele interviews met patiënten die door die afzeggingen in de problemen zijn gekomen. 

Afgezegde zorg dreigt meer levens te kosten dan corona

Het aantal doden onder niet-coronapatiënten die vanwege deze crisis geen zorg krijgen, dreigt het aantal coronaslachtoffers te overstijgen. Dat vrezen artsen en deskundigen. Minstens 40 procent van de ziekenhuiszorg is afgezegd. Ook mijden patiënten uit angst voor besmetting massaal de huisarts en spoedeisende hulp, waardoor diagnoses worden gemist.

Uit een inventarisatie van Gupta Strategists, een adviesbureau gericht op de gezondheidszorg, blijkt dat anderhalve week geleden al 40 procent van de ziekenhuiszorg niet meer werd geleverd. Dat komt neer op een half miljoen afgebelde patiënten per week.

Naar verwachting is dit percentage inmiddels verder gestegen, omdat de druk op de ziekenhuizen sindsdien alleen maar groter is geworden. Voor kwetsbare patiënten durven ziekenhuizen bovendien veel ingrepen nu niet aan, omdat een coronabesmetting voor hun fataal zou kunnen worden.>>>>>lees verder


Plaats een reactie ...

Reageer op "Afgezegde zorg dreigt meer levens te kosten dan corona virus, blijkt uit inventarisatie van Gupta Strategists, een adviesbureau gericht op de gezondheidszorg"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Er stierven in Japan beduidend >> Dr. Sabine Hazan mocht eindelijk >> Booster vaccinaties lijken >> Maurice de Hond geeft commentaar >> Opsluiting van kwetsbare mensen >> mRNA vaccinatie tegen coronavirus >> Vitamine-C infusen met hoge >> Hydroxychloroquine plus azithromycine >> Oversterfte in Nederland en >> Oversterfte in Duitsland is >>