2 augustus 2021: Bron: Nutrients 202113(6), 2114; 
Received: 15 May 2021 / Revised: 6 June 2021 / Accepted: 16 June 2021 / Published: 20 June 2021

Een gezonde leefstijl met veel groenten kan iemand zich beschermen tegen ernstig ziek worden van het coronavirus - COVID-19. Volgens de onderzoekers kunnen vooral dagelijks paar koppen koffie en veel groenten eten beschermen tegen het krijgen van COVID-19 blijkt uit een studie van de Northwestern University aan de hand van gegevens uit de Biobank van de UK. 

De onderzoekers hebben uit gegevens van de UK Biobank van meer dan 500,000 personen een analyse gemaakt. In de periode van maart tot november 2020 zijn 37,988 mensen getest op COVID-19, waarvan uiteindelijk 6482 mensen positief bleken te zijn en dus besmet waren met het coronavirus - Covid-19. De onderzoekers hebben binnen de analyse gecorrigeerd voor  factoren zoals leeftijd, etniciteit en geslacht.

Volgens het onderzoek hebben koffie, thee, groenten en vette vis een gunstig effect om je te beschermen tegen het coronavirus.

  • Het drinken van één of meer kopjes koffie zou de kans op COVID-19 met 10% verlagen.
  • Het dagelijks eten van groenten liet het risico met gemiddeld 10% dalen. Dit geldt voor zowel niet gekookte groenten als wel gekookte groenten.
  • Ook kopje thee per dag blijkt gunstig, maar niet teveel want volgens de onderzoekers waren meer dan 3 koppen thee weer nadelig.
  • Voor fruit zagen de onderzoekers geen statistisch significant voordeel.
  • Bewerkt vlees kwam er slecht uit: 0,43 procent van een normale dagelijkse hoeveelheid zou al nadelig kunnen werken. Hoe meer bewerkt vlees er werd gegeten, hoe vatbaarder voor een COVID-19-infectie.
  • Rood vlees bleek geen invloed te hebben.
  • Een klein beetje vette vis dagelijks blijkt dan weer wel gunstig.
  • Mensen die als baby borstvoeding hebben gehad in plaats van flesvoeding blijken ook beter beschermd te zijn tegen het krijgen van COVID-19. Vooral door beter functionerend immuunsysteem.
Samenvattend kun je concluderen dat een gezonde leefstijl met veel groenten bescherming biedt tegen het krijgen of ernstig ziek worden van het coronavirus - Covid-19. Het immuunsysteem functionereert daardoor beter. Maar is natuurlijk ook algemeen bekend.

Het volledige studierapport is gratis in te zien of downloaden. Klik op de titel van het abstract.

Dietary Behaviors and Incident COVID-19 in the UK Biobank

1
Department of Preventive Medicine, Feinberg School of Medicine, Northwestern University, Chicago, IL 60611, USA
2
Research and Information Services, Feinberg School of Medicine, Northwestern University, Chicago, IL 60611, USA
3
Department of Medicine, Feinberg School of Medicine, Northwestern University, Chicago, IL 60611, USA
*
Author to whom correspondence should be addressed.
Academic Editor: Catherine L. Carpenter
Nutrients 202113(6), 2114; https://doi.org/10.3390/nu13062114
Received: 15 May 2021 / Revised: 6 June 2021 / Accepted: 16 June 2021 / Published: 20 June 2021
(This article belongs to the Special Issue The Role of Nutrition in the Prevention and Recovery from Infectious Diseases)

Background: Nutritional status influences immunity but its specific association with susceptibility to COVID-19 remains unclear. We examined the association of specific dietary data and incident COVID-19 in the UK Biobank (UKB).

Methods: We considered UKB participants in England with self-reported baseline (2006–2010) data and linked them to Public Health England COVID-19 test results—performed on samples from combined nose/throat swabs, using real time polymerase chain reaction (RT-PCR)—between March and November 2020. Baseline diet factors included breastfed as baby and specific consumption of coffee, tea, oily fish, processed meat, red meat, fruit, and vegetables. Individual COVID-19 exposure was estimated using the UK’s average monthly positive case rate per specific geo-populations. Logistic regression estimated the odds of COVID-19 positivity by diet status adjusting for baseline socio-demographic factors, medical history, and other lifestyle factors. Another model was further adjusted for COVID-19 exposure.

Results: Eligible UKB participants (n = 37,988) were 40 to 70 years of age at baseline; 17% tested positive for COVID-19 by SAR-CoV-2 PCR. After multivariable adjustment, the odds (95% CI) of COVID-19 positivity was 0.90 (0.83, 0.96) when consuming 2–3 cups of coffee/day (vs. <1 cup/day), 0.88 (0.80, 0.98) when consuming vegetables in the third quartile of servings/day (vs. lowest quartile), 1.14 (1.01, 1.29) when consuming fourth quartile servings of processed meats (vs. lowest quartile), and 0.91 (0.85, 0.98) when having been breastfed (vs. not breastfed). Associations were attenuated when further adjusted for COVID-19 exposure, but patterns of associations remained.

Conclusions: In the UK Biobank, consumption of coffee, vegetables, and being breastfed as a baby were favorably associated with incident COVID-19; intake of processed meat was adversely associated. Although these findings warrant independent confirmation, adherence to certain dietary behaviors may be an additional tool to existing COVID-19 protection guidelines to limit the spread of this virus. View Full-Text
 Show Figures

Figure 1


Plaats een reactie ...

Reageer op "Gezonde leefstijl beschermt mensen tegen ernst van besmetting met het coronavirus - Covid-19. Blijkt uit groot Engels bevolkingsonderzoek"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Booster vaccinaties lijken >> Maurice de Hond geeft commentaar >> Opsluiting van kwetsbare mensen >> mRNA vaccinatie tegen coronavirus >> Vitamine-C infusen met hoge >> Hydroxychloroquine plus azithromycine >> Oversterfte in Nederland en >> Oversterfte in Duitsland is >> Duitse gezondheidswerkers >> Vitamine D suppletie geeft >>