22 januari 2021: Bron: Volkskrant en nu.nl

2,3 miljoen Nederlanders (1 op de 8 ongeveer) heeft al antistoffen tegen het coronavirus aangemaakt en langdurende immuniteit van minimaal 8 maanden opgebouwd. Dit schrijft de Volkskrant naar aanleiding van de tussenresultaten van een groot onderzoek van Sanquin onder 600 eerder besmette mensen en onder 2000 bloeddonoren die zij elke week via steekproeven testen. De nog lopende studie wordt uitgevoerd door bloedbank Sanquin. 

De onderzoekers deden eerder een oproep om bloedplasma te geven en volgen daaruit voortkomend een groep van zo'n zeshonderd mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus. Maar ook onderzoekt Sanquin sinds het begin van de coronapandemie wekelijks steekproefsgewijs onder 2000 bloeddonoren of er antistoffen tegen het coronavirus aanwezig zijn in het bloed. 

Uit de nieuwe tussenanalyse blijkt acht maanden later dat bij alle 600 mensen nog antistoffen in het bloed traceerbaar waren, aldus arts-microbioloog Hans Zaaijer in het artikel in de Volkskrant . Ook het type antistof (IgG) dat voor langere bescherming zorgt werd bij bijna iedereen aangetroffen. Maar ook bij de bloeddonoren die Sanquin wekelijks onderzoekt blijken veel mensen al een duurzame immuniteit te hebben opgebouwd.

Deze nieuwe resultaten van Sanquin komen overeen met die van andere recent gepubliceerde studies die ook vaststellen dat via de T-cellen en B-cellen van het immuungeheugen de immuniteit van eerder besmette COVID-19-patiënten zeker zes tot acht maanden duurt.

Volgens 
de Volkskrant wordt artsen en verpleegkundigen in het Radboud UMC in Nijmegen gevraagd om van de eerste ronde aan vaccinaties af te zien, als ze de afgelopen drie maanden het coronavirus onder de leden hebben gehad. In Noord-Holland, dus ook in de Amsterdamse ziekenhuizen, en Flevoland wordt dat gevraagd aan zorgmedewerkers die in de afgelopen vier weken Covid-19 hebben gehad. Het zou natuurlijk een heleboel vaccinaties kunnen schelen als al zeg 3 tot 4 miljoen mensen geen vaccinatie nodig zouden hebben. 

Het onderzoek zelf heb ik nog niet kunnen vinden, maar zal dat erbij plaatsen zodra dat vrijgegeven wordt. Volgens mij kunt u zich ook nog opgeven voor deze studie, zie deze pagina bij Sanquin


Plaats een reactie ...

Reageer op "13 tot 15 procent van de bevolking (2,3 miljoen) heeft al antistoffen tegen het coronavirus aangemaakt en hebben al langdurende immuniteit (minimaal 8 maanden) opgebouwd. Blijkt uit onderzoek van bloedbank Sanquin onder duizenden bloeddonoren."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Er stierven in Japan beduidend >> Dr. Sabine Hazan mocht eindelijk >> Booster vaccinaties lijken >> Maurice de Hond geeft commentaar >> Opsluiting van kwetsbare mensen >> mRNA vaccinatie tegen coronavirus >> Vitamine-C infusen met hoge >> Hydroxychloroquine plus azithromycine >> Oversterfte in Nederland en >> Oversterfte in Duitsland is >>